Συμβούλιο της Ευρώπης: Φωνές για οριστική αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο

Από τη στιγμή που λήφθηκε η απόφαση να ανασταλεί η εκπροσώπηση της Ρωσίας οι αρχές της ούτε αποχώρησαν από τον Οργανισμό, ούτε υπαναχώρησαν από τη βάναυση εκστρατεία τους ενάντια στην Ουκρανία τόνισε απευθυνόμενη στην έναρξη της έκτακτης σύνοδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Γενική Γραμματέας Μαρία Πεστσίνοβιτς Μπούριτς δίδοντας την απάντηση του Συμβουλίου στη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία .

Η σοβαρή παραβίαση του άρθρου 3 του Καταστατικού όπως είπε παραμένει. Και σημείωσε πως εναπόκειται στην Επιτροπή Υπουργών και τα κράτη μέλη να καθορίσουν τι πρέπει να γίνει τώρα αν δηλαδή θα παραμείνει μόνο η αναστολή ή θα ζητηθεί από τη Ρωσία να αποσυρθεί μια απόφαση που καλείται  να λάβει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση.

Η κ. Μπούριτς εξέφρασε παράλληλα την απογοήτευσή της για τις συγκλονιστικές εικόνες προσφύγων που φεύγουν από τη βία και την καταστροφή, τονίζοντας πως «πάνω από όλα είναι μια τραγωδία για την Ουκρανία» και προτεραιότητά αποτελεί «να σταθούμε με τους Ουκρανούς και τον κόσμο στους συναδέλφους σε αλληλεγγύη και υποστήριξη».

Συμβούλιο της Ευρώπης: Φωνές για οριστική αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο
COE

Έκκληση του Πρωθυπουργού της Ουκρανίας για αποβολή της Ρωσίας

Εν τω μεταξύ απευθυνόμενος στην έκτακτη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης μέσω βίντεο-σύνδεσης ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας, στυην θέση του Προέδρου Ζελένσκι ζήτησε να εκδιωχθεί αμέσως η Ρωσία από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Το δικαίωμα στη ζωή είναι ένα από τα βασικά θεμελιώδη δικαιώματα – και σήμερα, στο κέντρο της Ευρώπης, αυτό το δικαίωμα παραβιάζεται κάθε λεπτό και κάθε δευτερόλεπτο», επεσήμανε. «Πρέπει να υπάρξει σκληρή απάντηση. Όσοι διέπραξαν αυτήν την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση δεν μπορούν να παραμείνουν σε αυτήν την ευρωπαϊκή οικογένεια – όπου η ανθρώπινη ζωή θεωρείται ως η υψηλότερη αξία» είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ουκρανία φλέγεται», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας όχι μόνο για να υπερασπιστούμε την Ουκρανία, αλλά για να υπερασπιστούμε όλη την Ευρώπη σήμερα. Πρέπει να σταματήσουμε την επιθετικότητα, να αποτρέψουμε την πυρηνική καταστροφή, να σταματήσουμε όλη την Ευρώπη να πάρει φωτιά».

Σημείωσε επιπλέον πως «σήμερα η Ρωσία λέει ότι δεν υπάρχει πόλεμος, ότι κανείς δεν κήρυξε πόλεμο, ότι πρόκειται απλώς για μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση, αλλά μπορώ να σας πω ότι η Ρωσία και ο Πρόεδρος Πούτιν έχουν ξεκινήσει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας στο κέντρο της Ευρώπης, έναν πόλεμο που θα μπορούσε να μετατραπεί σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Επανέλαβε την έκκληση της κυβέρνησής του να «κλείσει τον ουρανό» πάνω από την Ουκρανία δημιουργώντας μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και προέτρεψε να σταματήσουν τα «ψέματα και το μίσος» που διαδίδονται μέσω της ρωσικής προπαγάνδας.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος