Συμβούλιο της Ευρώπης: Δέσμευση για προσφορά κάθε βοήθειας στη διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Τις φρικαλεότητες του ρωσικού στρατού καταδίκασε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Τίνι Κοξ μετά την πρώτη επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Συμβουλίου στην Ουκρανία από την έναρξη των εχθροπραξιών. Δεσμεύτηκε παράλληλα για κάθε δυνατή βοήθεια στη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου

«Καταδικάζω σθεναρά τις φρικαλεότητες κατά αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της φρικτής σεξουαλικής βίας, που διαπράχθηκε από τον ρωσικό στρατό στις πόλεις γύρω από το Κίεβο», είπε ο Τίνυ Κοξ διαβεβαιώνοντας  ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για να διευκολύνει τη διερεύνηση αυτών των εγκλημάτων πολέμου και να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι για αυτά θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Ο Πρόεδρος Κοξ ήταν επικεφαλής αντιπροσωπείας, η οποία συναντήθηκε με μέλη της αντιπροσωπείας της Ουκρανικής Συνέλευσης, μαζί με τον Πρόεδρο Ρούσλαν Στεντσουκ, τον δήμαρχο του Λβιλ και τον επικεφαλή της περιφερειακής πολιτικοστρατιωτικής διοίκησης. Επισκέφτηκαν επίσης ένα κέντρο συντονισμού ανθρώπινης βοήθειας και συμμετείχαν σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Η Συνέλευση πρόκειται να συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία κατά τη σύνοδό της τον Απρίλιο. Τα θέματα περιλαμβάνουν την απάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης στη ρωσική επιθετικότητα, τη διασφάλιση λογοδοσίας για σοβαρές παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου και την καλύτερη χρήση των κατασχεμένων εγκληματικών περιουσιακών στοιχείων.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του συμβουλίου της Ευρώπης και η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής συνέλευσης Δέσποινα Χατζηβασιλείου Τσοβίλη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος