Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες για το εργατικό δυστύχημα στον ΗΣΑΠ (video)

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες του τραγικού δυστυχήματος στον ΗΣΑΠ, που κόστισε τη ζωή ενός εργοδηγού. Ο 41χρονος υπάλληλος τραυματίστηκε θανάσιμα όταν πήδηξε με άλλους τέσσερις συναδέλφους του από βαγόνι με σπασμένα φρένα στην προσπάθειά τους να σωθούν.

Συγγενείς και συνάδελφοί του άτυχου άνδρα, απαρηγόρητοι, ζητούν διαλεύκανση του δυστυχήματος θέτοντας το ερώτημα γιατί δεν λειτούργησε το εφεδρικό σύστημα πέδησης.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στη Γραμμή 1 του Ηλεκτρικού. Ξαφνικά το ειδικό μηχάνημα λείανσης γραμμών παρουσίασε βλάβη στα φρένα, και άρχισε να κινείται ανεξέλεγκτα από την Κηφισιά προς τον Πειραιά. Όταν το μηχάνημα έφθασε στο Ηράκλειο είχε ήδη αναπτύξει ταχύτητα γύρω στα 50 km λογω της κατηφορικής κλίσης.

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες για το εργατικό δυστύχημα στον ΗΣΑΠ (video)

Οι πέντε επιβαίνοντες αποφάσισαν να πηδήξουν στις γραμμές ενώ βρισκόταν εν κινήσει με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ο Πέτρος Γιάμαλης που δούλευε στη ΣΤΑΣΥ τα τελευταία 13 χρόνια. Άλλοι δυο συνάδελφοί του τραυματίστηκαν σοβαρά.

Η τρελή πορεία του ειδικού μηχανήματος σταμάτησε στον Αγιο Νικόλαο όταν προσέκρουσε πάνω σε συρμό που είχε τοποθετηθεί ως ανάχωμα. Το μηχάνημα ανήκει σε γερμανική εταιρία που έχει αναλάβει το έργο και έχει και την ευθύνη συντήρησης των μηχανών που χρησιμοποιεί.

«Η σημερινή μέρα ξεκίνησε δυστυχώς με το πιο τραγικό νέο. Ένας νέος άνθρωπος έφυγε από τη ζωή την ώρα που έκανε τη δουλειά του. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Η ΣΤΑΣΥ και οι Αρχές ερευνούν με υπευθυνότητα τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος» αναφέρει σε ανάρτηση του στα social media o υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τον άδικο θάνατο του εργαζόμενου της ΣΤΑΣΥ κατά την ώρα του καθήκοντος», δήλωσε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του.

«Κανείς δεν έχει απαντήσει μέχρι αυτήν την ώρα γιατί παρουσιάστηκε το πρόβλημα, εάν και πότε είχε συντηρηθεί το όχημα, αν η εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο τηρούσε όλα τα μέτρα ασφαλείας» τονίζει από πλευράς της η ΓΣΕΕ.

Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021, από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 το πρωί, και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας. Τις στάσεις εργασίας εξήγγειλαν το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, ζητώντας άμεση απόδοση ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα στη γραμμή 1 του Μετρό και συντήρηση των υποδομών στους χώρους εργασίας.

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες για το εργατικό δυστύχημα στον ΗΣΑΠ (video)

Τα βασανιστικά ερωτήματα για το δυστύχημα

Η προανάκριση θα ρίξει φως σε μία σειρά από κρίσιμα ερωτήματα για το πώς φτάσαμε στο θάνατο του 41χρονου εργοδηγού.

Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί δεν λειτούργησαν τα φρένα, με αποτέλεσμα ο συρμός να αναπτύξει ταχύτητα 50 χιλιομέτρων και να γίνει ανεξέλεγκτος.

Είχε γίνει επαρκής συντήρηση του συρμού; Η αυτοψία που θα πραγματοποιηθεί στα εξαρτήματα του οχήματος θα δείξουν επακριβώς εάν ήταν συντηρημένα ή όχι.

Είχε γίνει επαρκής συντήρηση;

Υπήρχαν εφεδρικά συστήματα πέδησης του μηχανήματος λείανσης; Σημειώνεται ότι τα εφεδρικά φρένα θεωρούνται απολύτως απαραίτητα και πάντα πρέπει -βάσει πρωτοκόλλου- να είναι διαθέσιμα.

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες για το εργατικό δυστύχημα στον ΗΣΑΠ (video)

Υπήρχαν εφεδρικά φρένα;

Είχε γίνει «έλεγχος ρουτίνας»; Πρόκειται για έλεγχο που γίνεται πριν ξεκινήσει ο συρμός για να διαπιστωθεί εάν λειτουργούν τα φρένα και όλα τα εξαρτήματα που αφορούν στην ασφάλεια του συρμού. Ο έλεγχος ρουτίνας είναι ψηλά στη λίστα με τις ενέργειες που προβλέπει το πρωτόκολλο ασφαλείας πριν ξεκινήσει ένα μηχάνημα λείανσης την πορεία του.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης, Ελίνα Κολύβα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος