Στο ναδίρ η επιχειρηματικότητα στη Μαγνησία

Αρνητικές είναι οι εξελίξεις για την επιχειρηματικότητα και την παραγωγικότητα στη Μαγνησία σύμφωνα και με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Το θέμα ανέδειξε η εφημερίδα “Θεσσαλία” με τον πρώην πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Απ. Παπαδούλη, να δηλώνει απαισιόδοξος και να τονίζει την ανάγκη σύνταξης ενός συμφώνου ανταγωνιστικότητας.

Ειδικότερα,  από τις 95 βιομηχανικές επιχειρήσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα, μόνο το 40% «κρατάει», ενώ ένα 30% ατενίζει το μέλλον με αβέβαιη ματιά. Είναι ζήτημα χρόνου, εάν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές, αυτό το 30% να εξαφανιστεί από το χάρτη, μετακομίζοντας σε κάποια βαλκανική χώρα ή κλείνοντας. Το υπόλοιπο 40% φροντίζει να συντηρηθεί με μειώσεις παραγωγής και προσωπικού, με ότι αυτό σημαίνει για την απασχόληση, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο κ. Παπαδούλης τόνισε ότι οι φορείς του Νομού είτε δεν ενδιαφέρονται , είτε έχουν αδρανοποιηθεί, είτε έχουν παραιτηθεί και δεν «τρέχουν» τα αναπτυξιακά ζητήματα. ” Η οργανωμένη κοινωνία μέσα από τους θεσμούς της οφείλει να δημοσιοποιήσει την αλλαγή της και να υπογράψει ένα σύμφωνο ανταγωνιστικότητας. Να συμφωνήσει τον τρόπο, που θα υποδέχεται τις επενδύσεις και πως θα τις προσελκύει. Οι πρώτοι που πρέπει να πιέσουν γι’ αυτό, είναι οι άνεργοι. Αν μια περιοχή δεν έχει όραμα, για το πού θέλει να πάει, συμβιβάζεται με σημείο που βρίσκεται και βουλιάζει. Δυστυχώς δεν υπάρχουν θεσμοί, που θα μας βγάλουν από το πρόβλημα. Είναι αδρανείς», τόνισε ο κ. Παπαδούλης.

Σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ , στη Μαγνησία το Δεκέμβριο του 2015, καταγράφηκαν στο σύστημα 2.119 προσλήψεις στην ηπειρωτική Μαγνησία και 36 στις Βόρειες Σποράδες. Την ίδια στιγμή όμως δηλώθηκαν 750 οικειοθελείς αποχωρήσεις στην χερσαία Μαγνησία και 12 στα νησιά, ενώ επίσης καταγγέλθηκαν 325 συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου σε Βόλο, Αλμυρό, Πήλιο και 61 συμβάσεις αορίστου χρόνου αντίστοιχα την ίδια περίοδο στις Σποράδες. Επίσης δεν ανανεώθηκαν 592 συμβάσεις ορισμένου χρόνου την ίδια περίοδο στο Βόλο και 29 συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο. Συνολικά όλο το 2015 στη Μαγνησία καταγράφονται 23.661 προσλήψεις στη χερσαία Μαγνησία και 5.573 προσλήψεις στις Β. Σποράδες. Ωστόσο δηλώθηκαν 11.159 οικειοθελείς αποχωρήσεις στην ηπειρωτική Μαγνησία και 1.424 στα νησιά, 4715 συμβάσεις αορίστου χρόνου στην ηπειρωτική Μαγνησία καταγγέλθηκαν και 2.229 στα νησιά, ενώ επίσης δεν ανανεώθηκαν 6.687 συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην ηπειρωτική Μαγνησία και 1.842 συμβάσεις επίσης ορισμένου χρόνου έληξαν και δεν ανανεώθηκαν στις Β. Σποράδες, μέσα στο 2015.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος