Στο κόκκινο οι δείκτες στις χρηματιστηριακές αγορές, μετά τα αρνητικά στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (30/4/25), οι μετοχικές αξίες στις  ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, μετά τα απροσδόκητα αρνητικά στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Του Παντελή Μάνου

Οι επενδυτές αξιολογούν, αφενός, τα εταιρικά αποτελέσματα και αφετέρου τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης και των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, μικρά βήματα ανάπτυξης σημειώθηκαν στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,3% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,4% στην ΕΕ, το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Ταυτόχρονα, με αρνητικούς ρυθμούς κινήθηκε η ανάπτυξη στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2025, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3%.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 0,3% το α΄τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όταν τα προηγούμενα δύο χρόνια η αμερικανική οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμό περίπου 3% κατά μέσο όρο. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από το 2022 που συρρικνώνεται το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Παράλληλα, οι αμερικανικοί δασμοί <<θόλωσαν>> τις προοπτικές της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ενώ το υψηλότερο κόστος παραγωγής επιβάρυνε τα περιθώρια κέρδους. Όπως ανακοίνωσε η Volkswagen, τα κέρδη της εταιρίας μειώθηκαν κατά 40% το πρώτο τρίμηνο του 2025 καθώς διαμορφώθηκαν σε 3,1 δισ. ευρώ, από 5,1 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2024.

Από την άλλη, η αβεβαιότητα που προκάλεσε το ζήτημα των δασμών έχει ωθήσει τους επενδυτές να αναπροσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, δίνοντας στα trading desks των τραπεζών αυξημένα έσοδα. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η UBS, η οποία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της τράπεζας για το α΄ τρίμηνο ανήλθαν σε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις, χάρη στην αύξησηκατά 32% των εσόδων από συναλλαγές σε μετοχές και συνάλλαγμα.

Στο μεταξύ, σε συρρίκνωση πέρασε η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας τον Απρίλιο, σύμφωνα με επίσημη έρευνα. Οεπίσημος δείκτης μεταποίησης της χώρας διαμορφώθηκε στις 49 μονάδες, το πιο χαμηλό επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2023. Κάθε μέτρηση άνω του 50 σηματοδοτεί επέκταση, ενώ κάτω από αυτό το όριο δείχνει συρρίκνωση. Τα στοιχεία καλύπτουν μια περίοδο κατά την οποία η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας κλιμακώθηκε, με τους δασμούς να επιβαρύνουν σημαντικά την επιχειρηματική και οικονομική εμπιστοσύνη.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DAX30 υποχωρεί κατά 0,67%, στο Παρίσι, ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 0,48%, στη Μαδρίτη, ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 2,06% και το Μιλάνο καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 1,69% ενώ στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει πτώση κατά 0,33%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπου 190 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1698,19 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,67% .

ΟΜΟΛΟΓΑ

Πτωτικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται καθοδικά κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 2,45%. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου παρουσιάζει πτώση κατά 3 μονάδες βάσης, στο 3,18%. Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου

κινείται χαμηλότερα κατά 2 bps στο 3,58%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου υποχωρεί κατά 3 μονάδες βάσης, στο 3,13% και της Πορτογαλίας κυμαίνεται στο 3,01%, με πτώση κατά 3 μονάδες βάσης, ενώ, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού παρουσιάζει μείωση κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,30%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Νέες σημαντικές πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει απώλειες κατά 1,44%, στα 59,55 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ, με αντίστοιχη πτώση 1,43%, διαμορφώνεται στα $63,32.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται στο 1,1353 δολ./ευρώ ενώ με το ιαπωνικό βρίσκεται στα 142,84 γιεν/δολ.

Νέες απώλειες σημειώνει ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου να κινούνται στα 3.315,80 δολ./ουγκιά.Την ίδια στιγμή, το ασήμι κινείται χαμηλότερα προς τα 32-33 δολάρια ανά ουγκιά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος