Στο φως ισραηλινό σχέδιο για την εξάλειψη της ιρανικής απειλής

Το Κέντρο Ασφάλειας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιερουσαλήμ (JCPA) δημοσίευσε μια έκθεση που αναφέρει ότι το Ισραήλ προετοιμάζει μια επιχειρησιακή στρατηγική για την εξάλειψη της ιρανικής απειλής.

Η έκθεση ανέφερε ότι ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει τελειώσει ακόμη, καθώς το Ιράν συνεχίζει τις προσπάθειές του για εμπλουτισμό ουρανίου και ανοικοδόμηση του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων του. Πρόσθεσε: «Σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ εργάζεται για τη διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής αποτροπής, πραγματοποιώντας αεροπορικές και μυστικές επιχειρήσεις εντός ιρανικού εδάφους, για να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκαταστήσει τις δυνατότητες εμπλουτισμού ουρανίου και την πυραυλική υποδομή της».

Συνέχισε: «Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκτιμούν ότι το Ιράν ενδιαφέρεται να επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις για μια νέα πυρηνική συμφωνία, παρά τα πρόσφατα ισραηλινά και αμερικανικά πλήγματα στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Στην πραγματικότητα, αυτό το ενδιαφέρον πηγάζει κυρίως από την έντονη οικονομική πίεση και την επιθυμία άρσης των σοβαρών δυτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα».

Η έκθεση ανέφερε ότι η πολιτική των ΗΠΑ στοχεύει να διασφαλίσει τη δέσμευση του Ιράν να μην επαναλάβει τον εμπλουτισμό ουρανίου και να απομακρύνει το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου από τη χώρα ως μέρος μιας μελλοντικής πολιτικής συμφωνίας.

Πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει επίσης να παρουσιάσει οποιαδήποτε μεταπολεμική συμφωνία ως άνευ όρων ιρανική παράδοση. Ωστόσο, οι ιρανικές αρχές, ακόμη και μετά το πρόσφατο πλήγμα στην πυρηνική τους υποδομή, επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις δραστηριότητες εμπλουτισμού εντός των συνόρων του Ιράν».

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Ιρανοί φοβούνται ότι οποιαδήποτε παραχώρηση σε αυτό το στάδιο θα θεωρηθεί ως ένδειξη αδυναμίας, ενθαρρύνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ να εκδώσουν περαιτέρω απαιτήσεις, όπως περιορισμούς στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

Πρόσθεσε: «Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον και τις συναντήσεις του με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι συζητήσεις φαίνεται επίσης να έχουν συμπεριλάβει την πιθανότητα νέου πλήγματος κατά του Ιράν εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν ξανά».

Συνέχισε: «Ανώτερες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η επιστροφή του Προέδρου Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει μετατοπίσει ριζικά την περιφερειακή ισορροπία. Μέχρι πρόσφατα, το Ιράν λειτουργούσε με σχεδόν πλήρη ατιμωρησία όσον αφορά τα πυρηνικά και πυραυλικά του προγράμματα».

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι «το ιρανικό καθεστώς βρίσκεται σε κρίση», σημειώνοντας ότι ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ αισθάνεται τώρα πιο ευάλωτος από ποτέ.

 Πρόσθεσε: «Το Ιράν έχει χάσει τα στρατηγικά του συστήματα αεράμυνας, τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έχουν κυριαρχήσει στον εναέριο χώρο της χώρας για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες και η χώρα πληρώνει βαρύ τίμημα για τη φιλοδοξία της να κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή».

Συνέχισε: «Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει και πρόκειται να αλλάξουν περαιτέρω. Σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας, το Ισραήλ ετοιμάζεται να εφαρμόσει την αρχή του “πολέμου μεταξύ πολέμων” απευθείας εναντίον του Ιράν. Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει την έναρξη στοχευμένων επιθέσεων σε ιρανικό έδαφος εναντίον πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων κάθε φορά που το Ιράν επιχειρεί να αποκαταστήσει τις κατεστραμμένες υποδομές».

Η έκθεση θεώρησε ότι «η νέα κλιμάκωση είναι μια πιθανή πιθανότητα, καθώς τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Ισραήλ πιστεύουν ότι οποιαδήποτε χαλάρωση της στρατιωτικής ή πολιτικής πίεσης στο Ιράν θα ερμηνευτεί ως αδυναμία».

Πρόσθεσε: «Σύμφωνα με αυτή την άποψη, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν πρόσθετες κυρώσεις στο Ιράν την περασμένη εβδομάδα».

Το Ισραήλ, από την άλλη πλευρά, υιοθετεί μια σκληρή στάση, προτρέποντας σε συνεχή στρατιωτική πίεση στο Ιράν για να δημιουργήσει ένα διαρκές αποτρεπτικό μέσο.

Συνέχισε: «Οι ισραηλινές εκτιμήσεις δείχνουν ότι όσο ο Χαμενεΐ παραμένει στην εξουσία, η σύγκρουση με το Ιράν θα παραταθεί και δεν θα επιλυθεί με ένα μόνο αποφασιστικό χτύπημα.

Ως εκ τούτου, το Ισραήλ προτιμά να εφαρμόσει μια στρατηγική πολέμου μεταξύ πολέμων χρησιμοποιώντας μια σειρά αεροπορικών επιδρομών ή μυστικές επιχειρήσεις της Μοσάντ για να καθυστερήσει ή να διαταράξει τις πυρηνικές και πυραυλικές φιλοδοξίες του Ιράν χωρίς να πυροδοτήσει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Ωστόσο, αυτή η στρατηγική δεν είναι χωρίς κινδύνους, καθώς η εφαρμογή της αρχής του κουρέματος του γκαζόν στο Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε κύκλους αμοιβαίας κλιμάκωσης».

Συνέχισε: «Η εξελισσόμενη ισραηλινή στρατηγική είναι να αποδυναμώσει συστηματικά την ικανότητα του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα μακροπρόθεσμα, με στόχο να αναγκάσει την Τεχεράνη να επανεξετάσει τη σκοπιμότητα και το κόστος της αναβίωσης του πυρηνικού της προγράμματος».

Πρόσθεσε: «Το αμυντικό δόγμα του Ισραήλ βασίζεται πλέον στην πεποίθηση ότι δεν θα επιτύχει τους ελάχιστους στόχους του χωρίς μια τολμηρή και επιθετική στάση που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει την Τεχεράνη από το να συνεχίσει την επιδίωξη πυρηνικών και πυραυλικών δυνατοτήτων. Από την οπτική γωνία του Ιράν, ο τερματισμός του πολέμου διατηρώντας παράλληλα την πολιτική και κοινωνική συνοχή και διατηρώντας τις υποδομές που είναι ζωτικής σημασίας για τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά του προγράμματα μαζί με την αποτυχία του Ισραήλ να υποτάξει ή να περιορίσει τις ενέργειές του  σημαίνει ότι το Ιράν δεν έχει ηττηθεί».

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Πηγή: Lebanon24

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος