Μία καινοτόμα διαγενεακή παρέμβαση υπόσχεται βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με άνοια.
Όπως τόνισε η κα Κωνσταντίνα Ιακώβου, Υποψήφια διδάκτωρ ΑΠΘ, με τον όρο διαγενεάκη παρέμβαση εννοούμε εκείνη που φέρνει σε επαφή άτομα από διαφορετικές γενιές, από την νηπιακή ηλικία έως και άτομα άνω των εξήντα ετών, με στόχο να αλληλεπιδράσουν και να μοιραστούν εμπειρίες και γνώσεις.
Σύμφωνα με την κα Ιακώβου, αυτό επιτυγχάνεται με τα λεγόμενα σοβαρά παιχνίδια, τα οποία συμπεριλαμβάνουν πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και άλλες δράσεις, οι οποίες ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ των γενεών, ώστε να καταργηθεί το χάσμα ανάμεσά τους και να “μπει ο ένας στα παπούτσια του άλλου”. Απώτερος στόχος είναι η κοινωνικοποίηση και η συμπερίληψη αλλά και η ενίσχυση της μνήμης σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα άνοιας.
Τα παιχνίδια αυτά, συνέχισε η κα Ιακώβου, έχουν σχεδιαστεί για σκοπούς πέρα από τη ψυχαγωγία, όπως για εκπαιδευτικούς, θεραπευτικούς και άλλους, σε σχολεία και πανεπιστήμια, για την απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων αλλά και για πολλούς άλλους λόγους, όπως είναι η διαχείριση τους άγχους, η αποκατάσταση από τραυματισμούς, η ευαισθητοποίηση σε κοινωνικά ζητήματα, ενώ βρίσκουν ευρύ πεδίο εφαρμογής και στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημόσια υγεία, κ.α.
Τα σοβαρά παιχνίδια περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα bridge, ένα πρόγραμμα Νοητικής Ενδυνάμωσης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer, το οποίο αναπτύσσει πρωτότυπα παιχνίδια που χρησιμοποιηούνται από ηλικιωμένους και άτομα με ήπια άνοια και τους περιθάλποντές τους και στοχεύουν στη βελτίωση των νοητικών και συμπεριφορικών συμπτωμάτων.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος