Το Σουφλί γιορτάζει για ακόμη μία χρονιά το μετάξι. Άμεσα συνδεδεμένο με την πολιτιστική του κληρονομιά, το μετάξι είναι ο πρωταγωνιστής στην περιοχή και όλα περιστρέφονται γύρω από αυτό.
Εκεί μπορεί -μεταξύ άλλων- να βρει κανείς, φυσικά τα φημισμένα χειροποίητα κεντητά, γραβάτες από μετάξι, ακόμη και εντυπωσιακά κοσμήματα φτιαγμένα από το ξεχωριστό αυτό υλικό.
Ο Γιώργος Τσακίρης, πρόεδρος του συλλόγου Φίλων Μετάξης «Η Χρυσαλλίδα», μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 για το μετάξι που αποτελεί παράδοση για την περιοχή, αλλά και τις γιορτές μεταξιού.
«Ένας τόπος που το όνομά του έχει συνδεθεί με το προϊόν, με το μετάξι και το μετάξι έχε αναδείξει την πόλη, όπως και και η πόλη έχει αναδείξει το μετάξι. Βρισκόμαστε στις γιορτές μεταξιού. Έχουν περάσει ήδη 23 χρόνια. Ο σύλλογός μας είναι πολύ ανθεκτικός, καθώς έχει αντέξει όλους αυτούς τους κλονισμούς της κρίσης, είτε την οικονομική είτε ήταν υγειονομική.
Έτσι λοιπόν και φέτος έχουμε ξεκινήσει ήδη τις δράσεις μας από προχθές και διανύουμε ήδη την τρίτη ημέρα.
Το πρωί είχαμε σήμερα μια εξαιρετική δράση με τις Ανοιχτές Πόρτες από τα εμβληματικά κτίρια του Σουφλίου, όπου οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν, να ξεναγηθούν μέσα στα κτίρια και μέσα από μια ξεχωριστή αφηγηματική ξενάγηση που γινόταν στα κτίρια αυτά, είχαν τη δυνατότητα να πάρουν στοιχεία για την ιστορία του τόπου και την ιστορία αυτών των κτιρίων».
Η Έλενα Ανδρόβικ, γραμματέας του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών μίλησε για τη συνεργασία με το Σουφλί, αλλά και την έκθεση των φοιτητών, με δημιουργίες από μετάξι.
«Μόνο τα καλύτερα έχω να πω για τη συνεργασία που έχουμε με τον τόπο, με το Σουφλί αλλά και με τους ανθρώπους. Είναι πολύ φιλόξενοι, μπορέσαμε να συνεργαστούμε και να αναδείξουμε τον τόπο, έτσι ώστε και οι Σουηδοί να μάθουν για την ύπαρξη του μεταξιού και του Σουφλίου», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ρεπορτάζ: Μαρία Μανάκα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος