Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τον τέως δήμαρχο της Σμύρνης, Τουντς Σόγερ, στο πλαίσιο των ερευνών της Γενική Εισαγγελίας Σμύρνης για υποθέσεις διαφθοράς. Συνολικά εκδόθηκαν 157 εντάλματα σύλληψης, μεταξύ των οποίων και εκείνο που αφορά τον τέως δήμαρχο. Και οι 157 είναι στελέχη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος CHP και μάλιστα στη Σμύρνη που αποτελεί προπύργιο των Κεμαλιστών.
Ο Τούντς Σογέρ, που διατέλεσε δήμαρχος της Σμύρνης επί πέντε χρόνια μέχρι τις δημοτικές εκλογές του 2024, ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, που συνελήφθη επίσης για κατηγορίες διαφθοράς στις 19 Μαρτίου.
Οι κατηγορίες αφορούν ατασθαλίες στην ανάθεση έργων στο πλαίσιο του προγράμματος αστικής ανάπλασης του δήμου.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι οι γενικοί διευθυντές της δημοτικής κατασκευαστικής εταιρείας İz Beton και της δημοτικής εταιρείας ύδρευσης İZSU, καθώς και ο επικεφαλής της νομαρχιακής επιτροπής Σμύρνης του CHP.
Αναταραχή επικρατεί στην Τουρκία μετά τις συλλήψεις έξω από τα γραφεία του περιοδικού Leman στην Κωνσταντινούπολη, όπου διοργανώθηκε και διαμαρτυρία.
Leman’ın önünde toplanan kalabalık grup, güvenlik güçlerine saldırı gerçekleştiriyor. Barışçıl protesto yasal haktır. Fakat burada polise ve vatandaşa açık bir şiddet söz konusu. Saraçhane mitinglerinde 18-24 yaş arası gençler gözaltına alınmıştı. Bu şahıslar hakkında da gözaltı… pic.twitter.com/oW2s5txkmU
— Av. Cemil Çiçek (@avcemilcicek71) June 30, 2025
Η δημοσίευση σκίτσου στο οποίο φέρεται να απεικονίζεται ο προφήτης Μωάμεθ αλλά και ο Μωυσής πάνω από βομβαρδισμένη πόλη της Μέσης Ανατολής ερμηνεύεται ως προσβολή του Ισλάμ, καθώς απαγορεύεται η απεικόνιση του Προφήτη, ωστόσο οι υπεύθυνοι του περιοδικού αντιτείνουν ότι το όνομα Μωάμεθ φέρουν 200 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι ανά τον κόσμο.
Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης
Εξοργισμένο πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από τα γραφεία του περιοδικού Leman στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι συνελήφθησαν ο δημιουργός του σκίτσου, ο διευθυντής της έκδοσης και ο διευθυντής σύνταξης, ενώ εκκρεμούν εντάλματα εις βάρος άλλων τριών ατόμων. Οι διαδηλωτές έκαναν μάλιστα βραδυνή μουσουλμανική προσευχή, ενώ στη συνέχεια φώναξαν συνθήματα όπως σκοτώνουμε και σκοτωνόμαστε για το Ισλάμ.
Protesto için #Leman dergisinin önünde toplu namaz kılıyorlar.!
— LAFyon (@clairdelunexq_s) June 30, 2025
Bunların bir tanesinin Ensar vakfındaki çocuk tecavüzlerine tepki verdiğini gördünüz mü?pic.twitter.com/nB0xsbSyew
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος