«Δεν κλείνουν οι πληγές των ασθενών από την ασιτία», περιγράφει στη δημοσιογράφο του ΕΡΤNews Αλεξία Καλαϊτζή, η Βικτόρια Ρόουζ, Βρετανή γιατρός που αυτή την περίοδο χειρουργεί στο νοσοκομείο Νάσερ στη Γάζα, θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή της.
H Βικτόρια Ροζ μιλάει στο ΕΡΤNews από την ταράτσα του νοσοκομείου Νάσερ στη Γάζα. Όπως περιέγραψε, η κατάσταση στη Γάζα είναι χειρότερη από κάθε άλλη φορά εξαιτίας του αποκλεισμού παροχής ανθρωπιστική βοήθειας.
«Η έλλειψη βοήθειας από τις 2 Μαρτίου είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας για εμάς αυτή τη στιγμή. Πρώτον, για τον πληθυσμό, επειδή υποσιτίζεται πραγματικά τώρα. Πλήττει τα παιδιά άσχημα. Το διαπιστώνουμε γιατί οι πληγές που βλέπουμε δεν επουλώνονται. Το βλέπουμε από τον αυξημένο αριθμό λοιμώξεων από τις οποίες υποφέρουν όλοι. Το μπλοκάρισμα σημαίνει επίσης ότι δεν μας έχουν σταλεί ιατρικές προμήθειες εδώ στο Νάσερ. Μας τελειώνουν τα αντιβιοτικά. Μας έχουν απομείνει μόνο τρία είδη» εξήγησε.
Η χειρουργός διαχειρίζεται καθημερινά δεκάδες εγκαυματίες και τραυματίες που έχουν ακρωτηριαστεί. Συχνά στο χειρουργικό κρεβάτι της είναι μικρά παιδιά.
«Βλέπω κυρίως εγκαύματα σε πολύ μικρά παιδιά. Πάντα ξεκινάω τη λίστα με πιθανώς τέσσερα εγκαύματα σε παιδιά κάτω των επτά ετών αυτή τη στιγμή. Έχω παιδιά πολύ μικρά. Καθαρίζω τα τραύματά τους, αλλάζω τους επιδέσμους. Οι υπόλοιποι τραυματισμοί είναι τραυματισμοί από εκρήξεις. Άνθρωποι που τραυματίστηκαν σε έκρηξη και είτε έχουν τραυματικό ακρωτηριασμό μέρους του άκρου τους, είτε έχουν χτυπηθεί από θραύσματα».
Για ένα περιστατικό που έχει μείνει ανεξίτηλα στο μυαλό της, είπε χαρακτηριστικά: «Μου έχει γίνει εμμονή ένα μικρό αγόρι, που έχει καεί από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών του. Έχουν καεί τα βλέφαρά του, οι βλεφαρίδες του. Είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Έμαθα σήμερα ότι στην έκρηξη, έχασε τη μητέρα του, τον πατέρα του και τα αδέλφια του. Έτσι είναι ο μοναδικός επιζών της οικογένειάς του από την έκρηξη. Ο παππούς του κάθεται δίπλα του στο κρεβάτι. Είναι θλιβερό να γνωρίζεις ότι αυτός ο άνθρωπος έχασε ένα από τα παιδιά του και το αγόρι είναι το μόνο που απέμεινε από την οικογένεια».
Η γιατρός και οι συνάδελφοί της εργάζονται καθημερινά θέτοντας σε κίνδυνο της ζωή τους. Το νοσοκομείο Νάσερ βρίσκεται εντός της ζώνης εκκένωσης, σε μια περιοχή που μπορεί να βομβαριστεί ανά πάσα στιγμή.
«Ο κύριος λόγος για τον οποίο ερχόμαστε τώρα είναι για να γίνουμε μάρτυρες, γιατί δεν βλέπετε αυτό που βλέπω εγώ. Κανένα μέσο ενημέρωσης δεν επιτρέπεται στη Γάζα αυτή τη στιγμή. Είμαι εδώ για να πω αυτό που βλέπω. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο είμαι εδώ, είναι επειδή έχω αναπτύξει σχέσεις με τοπικούς Παλαιστίνιους χειρουργούς. Ξέρω όταν επιστρέφω πόσο χαίρονται που με βλέπουν και ξέρω πόσο κουρασμένοι είναι. Είμαι ένα επιπλέον ζευγάρι χέρια. Και κάνει μεγάλη διαφορά γι’ αυτούς που μας έχουν εδώ», σημείωσε η Βικτόρια Ρόουζ.
Σύμφωνα με το Ισραήλ, τις τελευταίες ημέρες έχουν εισέλθει στη Γάζα 100 φορτηγά με ανθρπωιστική βοήθεια. Την ίδια στιγμή, οι ΟΗΕ τονίζει πως απαιτούνται τουλάχιστον 500 φορτηγά την ημέρα για να καλυφθούν οι ανάγκες των αμάχων σε τροφή, νερό και φάρμακα.
Συνέντευξη: Αλεξία Καλαϊτζή
Διαβάστε επίσης:
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος