Την πρόοδο της Ελλάδας στις τέσσερις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνονταν στην περσινή έκθεσή της για το Κράτος Δικαίου παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, στον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, το Κράτος Δικαίου και την Προστασία των Καταναλωτών, Μάικλ ΜακΓκραθ, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες ενόψει της φετινής Έκθεσης για το Κράτος Δικαίου.
Ανταπόκριση-Βρυξέλλες: Έλενα Αποστολίδου
Όπως δήλωσε ο κ. Σκέρτσος στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες που ακολούθησε, η Ελλάδα από το 2019 λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις συστάσεις της ετήσιας έκθεσης της ΕΕ. Έχει μειώσει τις συστάσεις από 7 σε 4 και συγκαταλέγεται στις 12 χώρες που το 2025 σημείωσαν πρόοδο σε όλες τις συστάσεις, καθώς και στις 15 χώρες με 4 συστάσεις και κάτω.
Στην παρουσίαση του κ. Σκέρτσου στον αρμόδιο Επίτροπο τονίστηκε ότι «η κυβέρνηση βελτίωσε τις επιδόσεις της Ελλάδας στην καταπολέμηση της διαφθοράς, με την υλοποίηση του ψηφιακού μητρώου παρακολούθησης υποθέσεων διαφθοράς. Στην προστασία της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης και των δημοσιογράφων, με την ενσωμάτωση κρίσιμων ευρωπαϊκών οδηγιών και την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου. Στον δομημένο διάλογο με την κοινωνία των πολιτών, μέσω της θεσμοθετημένης διαβούλευσης με τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της μετανάστευσης. Και τέλος, στην καλή νομοθέτηση, με την εξάλειψη εκπρόθεσμων και άσχετων τροπολογιών και την αυστηρή τήρηση των κανόνων δημόσιας διαβούλευσης».
«Όλα τα παραπάνω δείχνουν την αταλάντευτη προσήλωση της κυβέρνησης στη βελτίωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας που λειτουργεί ως η αναγκαία συνθήκη για την υλοποίηση σύνθετων μεταρρυθμίσεων προς αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε ο ίδιος.
Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και στην πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική μεταρρύθμιση με 32 προτεινόμενες αλλαγές και προσθήκες, πολλές εκ των οποίων στοχεύουν στην περαιτέρω βελτίωση της δημοκρατίας, των θεσμών και του κράτους δικαίου στη χώρα μας, σε εναρμόνιση με τις βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές.
Παράλληλα, επισήμανε ότι τα τελευταία 4 χρόνια η Ελλάδα καταγράφεται να έχει βελτιώσει τις επιδόσεις της και σε αντίστοιχες σημαντικές εκθέσεις άλλων έγκυρων, ανεξάρτητων οργανισμών που αξιολογούν την κατάσταση του κράτους δικαίου.
Σημαντικό γεγονός αποτελεί το γεγονός ότι από το 2019 έως σήμερα έχουν νομοθετηθεί και κατοχυρωθεί 368 νέα δικαιώματα, «με πιο πρόσφατο και πλέον εμβληματικό όλων την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, σε συνέχεια της πρώτης εφαρμογής της στις ευρωεκλογές αλλά και της κατοχύρωσης της ψήφου των Ελλήνων της διασποράς» υπογράμμισε ο υπουργός.
Όπως επισήμανε ο κ. Σκέρτσος, καθοριστική είναι η συμβολή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω του οποίου υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις για το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη, τα δικαιώματα και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Από τα 39 ορόσημα του προγράμματος, έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα 28, δηλαδή το 72%, ενώ τα υπόλοιπα 11 προχωρούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό.
Για τη συνεργασία των ελληνικών Αρχών με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, που ρωτήθηκε ο κ. Σκέρτσος στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε τη σταθερή και πλήρη θεσμική στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση στο έργο και την αποστολή της, «ανταποκρινόμενη σε όλα τα αιτήματα που έχει υποβάλει για την θεσμική της ενδυνάμωση, όπως η αύξηση εισαγγελέων από 7 σε 13, η θέσπιση οικονομικών κινήτρων, διοικητική υποστήριξη, ρυθμιστικές παρεμβάσεις αυστηροποίησης των ποινών κ.ο.κ.».
Ο κ. Σκέρτσος, απαντώντας σε ερώτηση για τα θέματα που θίγει η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας στην επιστολή της, ανέφερε ότι «το μεν ζήτημα της ανανέωσης της θητείας των εισαγγελέων αφορά σε νομική διαφορά κρίσης μεταξύ της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, στην οποία δεν μπορεί να υπεισέλθει η κυβέρνηση, σεβόμενη την ανεξαρτησία και το αυτοδιοίκητο της δικαιοσύνης.
Στη δε υπόθεση της επιτάχυνσης των διαδικασιών για πολιτικά πρόσωπα υπήρξε συμφωνία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας -δημόσια από την ίδια την κα. Κοβεσί- όταν της παρουσιάστηκε η πρόταση αυτή, αλλά και σε τεχνικό επίπεδο από τους συνεργάτες της, οι οποίοι συμφώνησαν με την τελική μορφή της ρύθμισης που ψηφίστηκε». Επί της ουσίας, η ρύθμιση, όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, «δεν επηρεάζει σε τίποτα τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, παρά μόνο επιταχύνει τον χρόνο εξέτασης των υποθέσεων αυτών και αναβαθμίζει στο επίπεδο του εφέτη τον ανακριτή που αξιολογεί τα στοιχεία της υπόθεσης».
Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας, με την αρχειοθέτηση 2 από τις 13 υποθέσεις και την ανάδειξη πραγματογνωμοσύνης που περιορίζει σημαντικά την εκτιμώμενη ζημιά και δεν τέθηκε εγκαίρως υπόψη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, εγείρουν ζητήματα ως προς τη διασφάλιση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη. «Υποχρέωση από την οποία δεν εξαιρείται ούτε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».
Όσον αφορά τις παράνομες αγροτικές ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Σκέρτσος επισήμανε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει εκτενείς ελέγχους που έχουν καταλήξει σε 2.900 ελεγχόμενα ΑΦΜ, στην εξάρθρωση 5 εγκληματικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα και στην άσκηση διώξεων σε 1.151 ιδιώτες, με 94 συλλήψεις, 52 κατασχέσεις λογαριασμών για ζημιά 14 εκατ. ευρώ επί 69 εκατ. ευρώ εκτιμώμενης ζημιάς.
Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Κιρμικίρογλου, που συμμετείχε νωρίτερα στη συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, αναφέρθηκε στη στρατηγική της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης για την ενίσχυση της διαφάνειας, της βιωσιμότητας των μέσων ενημέρωσης και της ασφάλειας των δημοσιογράφων, επισημαίνοντας ότι έχουν υλοποιηθεί περισσότερες από 50 σχετικές δράσεις.
Ο ίδιος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη νομοθεσία κατά των καταχρηστικών αγωγών (SLAPP), στην ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (EMFA), στον εκσυγχρονισμό της ΕΡΤ, στην αποποινικοποίηση της απλής δυσφήμησης, καθώς και σε πρωτοβουλίες στήριξης της βιωσιμότητας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος