Τις ανησυχίες της σχετικά με το μέλλον του Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου εξέφρασε στην ΕΡΤ Βόλου η πρόεδρός του, Ιφιγένεια Κάγκαλου. Ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετράει αντίστροφα για όλες τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας και τους 28 φορείς διαχείρισης καθώς στις 31/12/2015 λήγει η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος NATURA 2000. Η κ. Κάγκαλου τόνισε ότι εφόσον βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας υπάρχει συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας για την προστασία αυτών των περιοχών, η Πολιτεία πρέπει να επεξεργαστεί ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα.
Επιπλέον η κ. Κάγκαλου ανέφερε ότι οι πρόεδροι του δικτύου των φορέων διαχείρισης έχουν διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν, οι οποίες κινούνται σε τέσσερα βασικά σημεία.
- Οι 28 προστατευόμενες περιοχές που διαθέτουν φορείς διαχείρισης δεν πρέπει να μείνουν ακάλυπτες διαχειριστικά , όπως επίσης και οι περιοχές που δεν ανήκουν στο δίκτυο προστασίας περιβάλλοντος . Πρέπει να αλλάξει ο οδικός χάρτης ώστε να καλυφθούν και οι περιοχές που σήμερα είναι «ορφανές».
- Στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016 θα πρέπει να προβλεφθεί δαπάνη για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των φορέων διαχείρισης, οι οποίοι μέσω των προγραμμάτων που θα συνεχίσουν να υλοποιούν θα μπορούν να καλύπτουν όλες τις δράσεις τους.
- Στενή συνεργασία των φορέων διαχείρισης στο πλαίσιο ενίσχυσης της δυνατότητας προστασίας όλο και περισσότερων περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενες.
- Η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να αποτελεί κοινή συνιστώσα στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού.
Τέλος, η πρόεδρος του φορέα διαχείρισης Κάρλας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την βιωσιμότητα του οικοσυστήματος της Κάρλας , αν δεν ολοκληρωθούν τα έργα σύντομα . Τόνισε ότι το νερό στην υπό σύσταση λίμνη είναι ποιοτικά υποβαθμισμένο λόγω του ότι δεν ανανεώνεται συχνά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο υδροβιότοπος.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος