Την τροπολογία για αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου σε αφίξεις από τη Βόρεια Αφρική προς την Κρήτη, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, σχολίασε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σέβη Βολουδάκη, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει «υβριδική εισβολή» και ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης είναι «εθνικό καθήκον».
«Η χώρα μας δέχεται μια υβριδική εισβολή από τη Βόρεια Αφρική προς την Κρήτη. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα. Η τροπολογία αυτή δεν είναι κάτι νέο – έχει προηγούμενο, το 2020 στον Έβρο, όταν και είχε στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε, απαντώντας στην κριτική κομμάτων και θεσμικών παραγόντων όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η κ. Βολουδάκη υπογράμμισε ότι η πλειονότητα των αφίξεων δεν προέρχεται μόνο από εμπόλεμες χώρες: «Έρχονται από Σουδάν, Σομαλία, Αφγανιστάν, αλλά και από Αίγυπτο και Πακιστάν. Η πλειοψηφία είναι Αιγύπτιοι», είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στις αιτιάσεις για γενική αναστολή ασύλου, διευκρίνισε: «Αφορά μόνο όσους φτάνουν με πλωτά μέσα στην Κρήτη από τη Βόρεια Αφρική. Υπάρχει γεωγραφικός και χρονικός προσδιορισμός. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ενημερωθεί».
Για την τύχη των ανθρώπων αυτών είπε: «Δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση ασύλου, άρα θα επιστρέφονται άμεσα – είτε στη χώρα προέλευσης είτε στη χώρα καταγωγής τους, όπως το Τομπρούκ ή η Αίγυπτος».
Αναφερόμενη στις αργές διαδικασίες ασύλου, ανέφερε ότι η νέα ρύθμιση επιδιώκει να τις αποφύγει, καθώς:
«Αν υποβληθεί αίτηση ασύλου, ακολουθούν ένσταση, νέα αίτηση, παραθυράκια και ο χρόνος παραμονής αυξάνεται σημαντικά».
Σε ερώτηση για τη δήλωση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη περί επανεξέτασης του μενού στις δομές φιλοξενίας, η κ. Βολουδάκη εξήγησε: «Η σύμβαση σίτισης λήγει σύντομα και προετοιμάζεται νέα διακήρυξη. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν όλα τα μενού και οι παροχές. Μπορεί και να μην αλλάξει κάτι, αλλά όλα αξιολογούνται» και επισήμανε πως οι όροι στέγασης και σίτισης διέπονται από ευρωπαϊκούς κανονισμούς, με τους οποίους η Ελλάδα συμμορφώνεται απολύτως.
Τέλος, σε άλλο σημείο της συνέντευξης η κ. Βολουδάκη αναφέρθηκε στη συνάντηση στο Υπουργείο Μετανάστευσης που έχει προγραμματιστεί εντός της ημέρας, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης και του προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης, Γ. Μαρινακη, με σκοπό να εξεταστούν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που έχουν προκύψει από την αυξημένη μεταναστευτική πίεση στο νησί.
Όπως δήλωσε η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βολουδάκη, στη συνάντηση θα τεθούν επί τάπητος:
- η χωροθέτηση της νέας δομής φιλοξενίας που έχει εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό,
- η ενδεχόμενη δημιουργία δεύτερης δομής σε περίπτωση ανάγκης,
- οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών,
- οι τρόποι αποσυμφόρησης της Κρήτης,
- και η συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών.
«Θα γίνει αναλυτική συζήτηση για τους χώρους που έχουν προταθεί ως κατάλληλοι», τόνισε η κ. Βολουδάκη, σημειώνοντας ότι τίποτα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, καθώς οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα συμπεράσματα της σημερινής σύσκεψης. Αναφερόμενη στις υφιστάμενες παροχές προς τους αιτούντες άσυλο, σημείωσε ότι θα υπάρξει επανεξέταση όλων των επιδομάτων και των συνθηκών σίτισης, στο πλαίσιο της νέας σύμβασης που πρόκειται να συναφθεί.
«Οφείλουμε να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία, ώστε οι παροχές να είναι συμβατές με τα ευρωπαϊκά κείμενα, χωρίς όμως να προκαλούν επιπλέον πίεση στις τοπικές κοινωνίες», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του Υπουργείου να προχωρήσει σε άμεση διαχείριση της κατάστασης με γνώμονα την εθνική ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό αναφορικά με τη σύσκεψη η οποία πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπό τον υπουργό Θάνο Πλεύρη, θα παρθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών που πιέζουν ασφυκτικά την Κρήτη τις τελευταίες ημέρες, ενώ αναμένεται να τεθεί μεταξύ άλλων και το ζήτημα δημιουργίας κέντρου κράτησης στο νησί για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.
Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης.
Μανώλης Χριστοδουλάκης (ΠΑΣΟΚ): Η τροπολογία δεν λύνει το πρόβλημα, καθυστερεί τις επιστροφές
Την έντονη διαφωνία του με την τροπολογία για την αναστολή των αιτήσεων ασύλου εξέφρασε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, καταθέτοντας σαφείς ενστάσεις τόσο επί της αποτελεσματικότητας όσο και της στρατηγικής της κυβέρνησης.
«Πρέπει να θυμόμαστε ότι είμαστε άνθρωποι, ότι υπακούμε σε νόμους και ότι η Ελλάδα έχει σύνορα», ενώ τόνισε πως η προστασία των συνόρων δεν μπορεί να είναι μόνο ελληνική υπόθεση, αλλά απαιτεί ουσιαστική συμμετοχή της Ε.Ε. μέσω Frontex, κάτι που, όπως είπε, δεν αποδίδει στην πράξη, παρά τις εξαγγελίες περί φρεγατών.
Αναφερόμενος στην τροπολογία, την χαρακτήρισε επικοινωνιακού χαρακτήρα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Θύμισε ότι το 2020, σε αντίστοιχη κρίση, το ΠΑΣΟΚ είχε υπερψηφίσει ΠΝΠ για αναστολή ασύλου, αλλά τότε υπήρχε σαφής υβριδική επίθεση και ο χρόνος εφαρμογής ήταν ένας μήνας. Σήμερα, η αναστολή προβλέπεται για τρεις μήνες, γεγονός που θα καθυστερήσει τις επιστροφές και όχι θα τις επιταχύνει, όπως υποστήριξε.
«Αντί να παραμένουν για μήνες στην Κρήτη, προτείνουμε οι μετανάστες να μεταφέρονται άμεσα στις υπάρχουσες δομές της ενδοχώρας, όπου και να αξιολογούνται γρήγορα οι αιτήσεις ασύλου. Όσοι δεν έχουν προσφυγικό προφίλ, να επιστρέφονται άμεσα», τόνισε, κάνοντας λόγο για ανάγκη άμεσης κινητοποίησης της Ε.Ε. σε επίπεδο πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, ενώ αναφορικά με την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει «παρών σημείωσε πως: «Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μια στρατηγική χωρίς αποτέλεσμα. Παρότι διαφωνούμε, καταθέτουμε και ρεαλιστική πρόταση για το τι πρέπει να γίνει σήμερα».
Βασίλης Μεταξάς (ΚΚΕ): Οι μετανάστες δεν είναι αριθμοί – είναι άνθρωποι
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς, μεταξύ άλλων τόνισε πως «όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι αποτέλεσμα των στρατιωτικών επεμβάσεων στις χώρες τους. Η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις έχουν τεράστια ευθύνη για τον διαμελισμό της Λιβύης, για τις εξελίξεις στη Συρία και αλλού». Επιπλέον κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι αντιμετωπίζει τους μετανάστες «σαν φτηνό εργατικό δυναμικό, σαν δούλους» και πως αλλάζει πολιτική ανάλογα με τις ανάγκες της οικονομίας: «Το 2015 ήθελε φτηνά χέρια και άνοιξε τις πύλες. Τώρα, σε πολεμική οικονομία, τις κλείνει».
Το ΚΚΕ, όπως είπε, καταψηφίζει την τροπολογία και προτείνει:
- Άμεση καταγραφή των προσφύγων και των αναγκών τους.
- Χορήγηση ασύλου σε όσους πληρούν τα κριτήρια και παροχή εγγράφων ώστε να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους.
- Ανατροπή των συμφωνιών της Ε.Ε. που εγκλωβίζουν τους ανθρώπους στην Ελλάδα.
«Δεν ήρθαν εδώ για 75 ευρώ ή για το μενού. Ήρθαν γιατί διώκονται ή πεινάνε. Δεν είναι αριθμοί – είναι άνθρωποι», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος