Ρωσία: Γιατί ο νομπελίστας Ντμίτρι Μουράτοφ ανέστειλε την έκδοση της εφημερίδας Novaya Gazeta

Η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, της οποίας ο εκδότης Ντμίτρι Μουράτοφ τιμήθηκε πέρυσι με το Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε χθες (28/3), ότι θα αναστείλει τις διαδικτυακές και έντυπες δραστηριότητές της μέχρι το τέλος της «ειδικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε μήνυμα προς τους αναγνώστες της εφημερίδας, ο Μουράτοφ δήλωσε ότι η απόφαση να σταματήσει η έκδοση ήταν δύσκολη αλλά αναγκαία.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», ανέφερε η ανακοίνωση. «Για εμάς, και ξέρω, για εσάς, είναι μια φοβερή και δύσκολη απόφαση», έγραψε ο Ρώσος δημοσιογράφος.

Όπως αναφέρει το Reuters, η ερευνητική εφημερίδα, η οποία έχει αφαιρέσει υλικό από τον ιστότοπό της σχετικά με τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία ώστε να συμμορφωθεί με έναν νέο νόμο που αφορά τα ΜΜΕ, δήλωσε ότι έλαβε άλλη μια προειδοποίηση από την Roskomnadzor, την κρατική ρυθμιστική αρχή για τις επικοινωνίες.

Σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν από ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, η ρωσική ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι έδωσε δεύτερη προειδοποίηση στη Novaya Gazeta επειδή δεν χαρακτήρισε μια μη κυβερνητική οργάνωση «ξένο πράκτορα», σε ένα από τα δημοσιεύματά της, όπως προβλέπει η ρωσική νομοθεσία.

Η Novaya Gazeta ιδρύθηκε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Επί τρεις δεκαετίες, υπό την ηγεσία του Μουράτοφ, οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας αποκαλύπτουν τη διαφθορά της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων, καθώς και τις ένοπλες συγκρούσεις από την Τσετσενία έως την ανατολική Ουκρανία, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους. Το 2006, η δημοσιογράφος Άννα Πολιτκόφσκαγια βρέθηκε πυροβολημένη στην πολυκατοικία της.

Ρωσία: Γιατί ο νομπελίστας Ντμίτρι Μουράτοφ ανέστειλε την έκδοση της εφημερίδας Novaya Gazeta

Σύμφωνα με άρθρο του New Yorker που δημοσιεύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, όταν ο Πούτιν ανακοίνωσε με διάγγελμά του την εισβολή της χώρας του στην Ουκρανία, η δημοσιογραφική ομάδα του Μουράτοφ βρισκόταν στα γραφεία της εφημερίδας.

«Όλοι καταλάβαμε ότι με την απόφασή του ο Πούτιν κατέστρεψε το μέλλον της νέας γενιάς, ότι η χώρα θα γινόταν παρίας και ότι δεν θα υποστηρίζαμε με κανέναν τρόπο αυτόν τον πόλεμο», λέει ο Μουράτοφ. «Οι υπεύθυνοι του γραφείου μας έφεραν αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη από την αποθήκη, τα οποία είχαμε να χρησιμοποιήσουμε χρόνια. Η πίεση στη Novaya Gazeta και σε άλλα μέσα ενημέρωσης άρχισε αμέσως. Έφτασε στο σημείο του παραλογισμού. Λάβαμε εντολή να απαγορευτεί η χρήση των λέξεων ‘πόλεμος’, ‘κατοχή’ και ‘εισβολή’. Ωστόσο, εμείς συνεχίζουμε να το αποκαλούμε πόλεμο. Περιμένουμε τις συνέπειες».

Στην ερώτηση του New Yorker σχετικά με τους στόχους του Πούτιν, ο δημοσιογράφος εκτιμά ότι το σχέδιο του Ρώσου προέδρου είναι να διαιρέσει την Ουκρανία.

«Το δυτικό τμήμα της χώρας, του οποίου το κέντρο είναι το Λβιβ, θα το αφήσει ως είναι. Η κεντρική Ουκρανία, με κέντρο το Κίεβο θα έχει την κυβέρνηση που απαιτεί ο Πούτιν, μια κυβέρνηση προσκείμενη στη Μόσχα και όχι στη Δύση. Και, όσον αφορά τα ανατολικά, ολόκληρο το Ντονμπάς θα επιστρέψει στη Ρωσία. Περίπου 800.000 άνθρωποι εκεί μόλις έλαβαν ρωσικά διαβατήρια», είπε χαρακτηριστικά.

Μια χώρα χωρίς μέσα ενημέρωσης

Η ανακοίνωση της Novaya Gazeta ακολουθεί το κλείσιμο του ραδιοφωνικού σταθμού Ekho Moskvy, μιας από τις λίγες εναπομείνασες φιλελεύθερες φωνές στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Οι αρχές έχουν επίσης μπλοκάρει τους ιστότοπους πολλών άλλων μέσων, συμπεριλαμβανομένων του BBC, της Φωνής της Αμερικής και του Radio Free Europe/Radio Liberty. Τη Δευτέρα (28/3), το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης πρόσθεσε το γερμανικό δίκτυο της Deutsche Welle στον κατάλογο των οργανισμών ενημέρωσης που χαρακτηρίζει «ξένους πράκτορες».

Αναγνώστες της Novaya Gazeta και ακτιβιστές κατά του Κρεμλίνου εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η εφημερίδα δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει στο σημερινό περιβάλλον των ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχαϊλο Ποντολιάκ, ο οποίος ηγείται των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα, έγραψε στο Twitter ότι η απώλεια της Novaya Gazeta κατέστησε τη Ρωσία «μια χώρα χωρίς μέσα ενημέρωσης, χωρίς συζήτηση, χωρίς πολιτικό ανταγωνισμό, χωρίς πλήρες κοινοβούλιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ρώσοι δεν βλέπουν, δεν ακούν και δεν αντιλαμβάνονται τίποτα. Δεν έχει σημασία σε τι γλώσσα τους μιλάς», έγραψε ο σύμβουλος στο Twitter.

Ο Μουράτοφ δώρισε το Νόμπελ του σε ταμείο για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Πριν από λίγες ημέρες, ο Ντμίτρι Μουράτοφ, δήλωσε ότι θα δωρίσει το μετάλλιο του προκειμένου να τεθεί σε δημοπρασία, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

«Υπάρχουν ήδη πάνω από 10 εκατομμύρια πρόσφυγες. Ζητώ από τους οίκους δημοπρασιών να ανταποκριθούν και να βγάλουν σε δημοπρασία αυτό το παγκοσμίου φήμης βραβείο».

Ο Μουράτοφ και η Novaya Gazeta έχουν δηλώσει ότι πέντε πράγματα πρέπει να γίνουν αμέσως: «Να σταματήσουν τα πυρά, να γίνει ανταλλαγή κρατουμένων, να παραδοθούν οι σοροί των νεκρών, να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να χορηγηθεί βοήθεια και να υποστηριχθούν οι πρόσφυγες».

ΠΗΓΗ: Reuters, New Yorker

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος