Η βρετανική ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αποδώσει στην Apple και την Google τον χαρακτηρισμό της «στρατηγικής θέσης στην αγορά» (Strategic Market Status) για τον ρόλο τους στα κινητά οικοσυστήματα, εντείνοντας τον έλεγχό της σε αυτό που περιγράφει ως δυοπώλιο.
Η ανακοίνωση της Τετάρτης 23/7 ακολουθεί τα ευρήματα ειδικής επιτροπής της Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA), σύμφωνα με τα οποία πολλές αγορές που σχετίζονται με φυλλομετρητές κινητών (mobile browsers) δεν λειτουργούν προς όφελος των καταναλωτών ή των επιχειρήσεων.
Τα Safari της Apple και Chrome της Google κυριαρχούν στην αγορά mobile browsers στα iPhone και Android αντίστοιχα.
Ο χαρακτηρισμός SMS δίνει τη δυνατότητα στη CMA να επιβάλει ρυθμιστικές παρεμβάσεις, όπως να απαιτεί από τις εταιρείες να τηρούν συγκεκριμένες πρακτικές που διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό.
Στην περίπτωση της Apple και της Google, αυτό ενδέχεται να σημαίνει ότι θα υποχρεωθούν να προσφέρουν περισσότερες λειτουργίες και να επιτρέπουν στους χρήστες να επιλέγουν ενεργά τον φυλλομετρητή που προτιμούν – εάν οι σχετικές συστάσεις της επιτροπής γίνουν δεκτές.
Και οι δύο εταιρείες αντέδρασαν στις προτάσεις της CMA.
Η Google χαρακτήρισε την απόφαση «απογοητευτική και αδικαιολόγητη», ενώ ο Oliver Bethell, επικεφαλής ανταγωνισμού στην εταιρεία, δήλωσε:
«Είναι σημαντικό κάθε νέα ρύθμιση να βασίζεται σε αποδείξεις, να είναι αναλογική και να μην μετατραπεί σε εμπόδιο για την ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε ο Oliver Bethell, επικεφαλής ανταγωνισμού στην εταιρεία, ενώ η ίδια η Google χαρακτήρισε την απόφαση «απογοητευτική και αδικαιολόγητη».
Η Apple, από την πλευρά της, εξέφρασε ανησυχίες ότι οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την προστασία της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας που περιμένουν οι χρήστες της.
Πηγή: Reuters | Μετάφραση: Κονδυλία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος