Για δοκιμή των ελληνικών S-300 που είναι στην Κρήτη από τους Ισραηλινούς, κάνει λόγο το Reuters, επικαλούμενο πηγές του. Ειδικότερα, στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι το Ισραήλ έχει αθόρυβα δοκιμάσει τρόπους για να νικήσει ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας που έχει εγκαταστήσει η Ρωσία στη Μέση Ανατολή, και που θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα του Τελ Αβίβ να πλήξει τη Συρία ή το Ιράν, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα ότι το σύστημα των S-300, που πουλήθηκε στην Κύπρο πριν από 18 χρόνια αλλά τώρα βρίσκεται στην Κρήτη, είχε ενεργοποιηθεί κατά τη διάρκεια κοινών ασκήσεων μεταξύ των ελληνικών και των ισραηλινών αεροπορικών δυνάμεων τον Απρίλιο – Μάιο φέτος.
Η ενεργοποίηση επέτρεψε τα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ να δοκιμάσουν πως λειτουργεί το σύστημα «lock-on», συλλέγοντας στοιχεία για το ισχυρό ραντάρ εντοπισμού του και για το πώς θα μπορούσε να τυφλωθεί.
Μια αμυντική πηγή στην περιοχή, αναφέρει το Reuters, δήλωσε ότι η Ελλάδα το έκανε αυτό κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, συμμάχου του Ισραήλ, μία φορά τουλάχιστον το περασμένο έτος. Δεν ήταν σαφές εάν το Ισραήλ μοιράστηκε τα ευρήματα με τους συμμάχους του.
Εκπρόσωποι του ελληνικού και ισραηλινού στρατού αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν οποιαδήποτε χρήση των S-300 στη διάρκεια των ασκήσεων που διεξήχθησαν στην Ανατολική Μεσόγειο τον περασμένο Απρίλιο – Μάιο ή στη διάρκεια παρόμοιων ασκήσεων το 2012 και το 2010.
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, ερωτηθείς από το Reuters για το εάν το σύστημα λειτούργησε κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων κοινών ασκήσεων, απάντησε: «αυτή τη στιγμή, οι S-300 δεν είναι σε λειτουργία». Δήλωσε πως η γενική πολιτική της Αθήνας είναι να μην επιτρέπει καμία άλλη χώρα να «δοκιμάζει» τις ικανότητες του συστήματος.
Οι S-300, που πρώτα αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το 1979, μπορούν να εκτοξεύσουν πολλαπλούς πυραύλους με εμβέλεια μέχρι και 300 χιλιόμετρα. Το Ισραήλ ανησυχεί για τα σχέδια της Ρωσίας να προμηθεύσει το Ιράν με τους S-300.
Ο Igor Sutyagin, ένας Ρώσος εμπειρογνώμονας με το Royal United Services Institute στο Λονδίνο, δήλωσε ότι για το Ισραήλ να εκπαιδεύεται έναντι των S-300 στην Κρήτη θα ήταν «ακριβώς αυτό που χρειάζεται κανείς» για να μελετήσει τις συχνότητες και το εύρος του συστήματος του ραντάρ.
«Αν γνωρίζεις όλες αυτές τις λεπτομέρειες τότε είσαι τέλεια εξοπλισμένος να αντιγράψεις το ίδιο σήμα, κάτι που σημαίνει ότι έχεις μια πιθανότητα να μιμηθείς, κατά κάποιο τρόπο να μπλοφάρεις μέσω echo» τους S-300, δηλώνει στο πρακτορείο.
«Μπορείς να το μπλοκάρεις», προσθέτει. «Μπορείς να πάρεις το σήμα και να το επιστρέψεις και μετά μπορείς να στείλεις ένα άλλο σήμα το οποίο μιμείται το ίδιο σήμα. Έτσι, αντί για ένα στόχο, ο χειριστής του ραντάρ βλέπει τρεις, πέντε ή 10 και δεν γνωρίζει που να πυροβολήσει».
Ο Tal Inbar, senior scholar για το Fisher Institute for Air and Space Strategic Studies κοντά στο Τελ Αβίβ δήλωσε ότι η παρουσία S-300 σε περιοχές όπου το Ισραήλ κάνει επιχειρήσεις ή θέλει να κάνει επιχειρήσεις θα αμφισβητούσε τα προηγμένα στρατιωτικά του συστήματα, τα οποία υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.
«Σε γενικές γραμμές, κάθε σύστημα μπορεί να νικηθεί με κάποιο τρόπο. Ορισμένα είναι πιο δύσκολο και κάποια πιο εύκολο», αναφέρει. «Ο γενικός κανόνας είναι ότι αν οι φίλοι σου έχουν ένα σύστημα για το οποίο ενδιαφέρεσαι, μπορείς να μάθεις όλα τα είδη πραγμάτων γι’ αυτό».
Το πρακτορείο αναφέρει ότι οι S-300 αγοράστηκαν αρχικά από την Κύπρο το 1997, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις από την Τουρκία. Υπό την πίεση της Βρετανίας και του ΝΑΤΟ, ο τότε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης συμφώνησε να μεταφερθούν στην Κρήτη. Μια συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου το 2007 επισημοποίησε την παράδοσή τους στην Αθήνα.
Οι δεσμοί της Ελλάδας με το Ισραήλ έχουν ενισχυθεί σημαντικά μετά την όξυνση των σχέσεων με Ισραήλ – Τουρκίας το 2010, αναφέρει το πρακτορείο.
Μετά την κοινή άσκηση των δύο χωρών, το επίσημο έντυπο της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας ανέφερε ότι οι ελιγμοί περιελάμβαναν το σύνολο της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και «άλλες συσκευές». Δεν πρόσφερε άλλες λεπτομέρειες, ωστόσο είχε δηλώσεις αξιωματικού της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος ανέφερε ότι η άσκηση είχε καλλιεργήσει «την ευελιξία στον τρόπο σκέψης και την αντιμετώπιση του αγνώστου», καταλήγει το δημοσίευμα.
ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, με ανακοίνωσή του διαψεύδει κατηγορηματικά ως «παντελώς ανυπόστατα» δημοσιεύματα σε μερίδα ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία κάνουν λόγο για εκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών ξένης χώρας στην αντιμετώπιση του ελληνικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300, επικαλούμενα «τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters».
«Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε τέτοιου είδους εκπαίδευση με οποιαδήποτε τρίτη χώρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΑ. «Πάγια και συνεχής πρακτική της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι να μην αποκαλύπτει ευαίσθητες επιχειρησιακές δυνατότητες και δεδομένα», επαναλαμβάνεται στην ανακοίνωση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πηγή: capital.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος