Πρωτοποριακή μελέτη χαρτογραφεί τα συμπτώματα που σηματοδοτούν την έναρξη της εμμηνόπαυσης

Στη μελέτη συμμετείχαν 5.509 γυναίκες ηλικίας 40-69 ετών.

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία, διαπίστωσε ότι σχεδόν το 40% των γυναικών στην περιεμμηνόπαυση εμφάνιζαν αθεράπευτα και ενδεχομένως εξουθενωτικά αγγειοκινητικά συμπτώματα (VMS), όπως εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet Diabetes & Endocrinology» και θεωρείται η πρώτη του είδους της, εξέτασε αναλυτικά τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ γυναικών σε κάθε στάδιο της εμμηνόπαυσης, αναδεικνύοντας τα συμπτώματα που διαφοροποιούν καλύτερα την έναρξή της.

Η καθηγήτρια Σούζαν Ντέιβις, επικεφαλής του Προγράμματος Έρευνας για την Υγεία των Γυναικών της Ιατρικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Monash, δήλωσε ότι η μελέτη δείχνει πως τα μέτρια έως σοβαρά VMS και η κολπική ξηρότητα αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης, εμφανιζόμενα 5 και 2,5 φορές πιο συχνά αντίστοιχα σε σχέση με την προεμμηνόπαυση.

Η μελέτη περιλάμβανε 5.509 γυναίκες ηλικίας 40-69 ετών, που στρατολογήθηκαν την περίοδο 2023-2024. Από αυτές, 1.250 ήταν σε προεμμηνόπαυση, 344 σε πρώιμη περιεμμηνόπαυση, 271 σε προχωρημένη περιεμμηνόπαυση και 3.644 σε μετεμμηνόπαυση.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι τα VMS, όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, είναι τυπικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ωστόσο, η μελέτη μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η νέα εμφάνιση VMS είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική της περιεμμηνόπαυσης, καθώς είναι σχεδόν πέντε φορές πιο πιθανή από ό,τι στην προεμμηνόπαυση», ανέφερε η καθηγήτρια.

Παρόλο που στο στάδιο της περιεμμηνόπαυσης μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα, τα συγκεκριμένα παρατηρούνται συχνά και σε γυναίκες προεμμηνοπαυσιακής ηλικίας. Για παράδειγμα, η μειωμένη μνήμη ήταν μόνο 1,7 φορές πιο συχνή στην πρώιμη και 1,3 φορές στην προχωρημένη περιεμμηνόπαυση σε σχέση με την προεμμηνόπαυση.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα τυπικά συμπτώματα VMS θα πρέπει να θεωρούνται ως διαγνωστικό κριτήριο για την περιεμμηνόπαυση ή τη μετεμμηνόπαυση, όταν η εμμηνόπαυση δεν μπορεί να διακριθεί από το πρότυπο της αιμορραγίας, π.χ. μετά από υστερεκτομή ή αφαίρεση ενδομητρίου ή, για γυναίκες με ορμονικό σπιράλ» επισημαίνει η Ντέιβις.

Ένα σημαντικό εύρημα- όπως επισημαίνει η ερευνήτρια- είναι ότι οι γυναίκες με τακτικούς κύκλους, αλλά με μεταβολές στην εμμηνορροϊκή ροή και αγγειοκινητικά συμπτώματα (VMS), οι οποίες αυτή τη στιγμή κατατάσσονται ως προεμμηνοπαυσιακές, παρουσίαζαν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων παρόμοιο με εκείνο των γυναικών στην πρώιμη περιεμμηνόπαυση, οι οποίες, κατά ορισμό, έχουν κύκλους που επιμηκύνονται ή συντομεύονται κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα.

«Αυτή η μελέτη ξεχωρίζει για την εθνική της εμβέλεια και τη μεθοδολογική της ακρίβεια, καθώς συνδέει σαφώς καθορισμένα στάδια εμμηνόπαυσης με επικυρωμένα προφίλ συμπτωμάτων σε πάνω από 5.500 γυναίκες. Αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας είναι κρίσιμο για τη βελτίωση της αναγνώρισης και διαχείρισης της μετάβασης στην εμμηνόπαυση» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ρακίμπ Ισλάμ.

Η καθηγήτρια Τζιλ Χένεσι, πρόεδρος της Monash Women’s Health Alliance, πρόσθεσε: «Η μελέτη αυτή είναι ορόσημο, καθώς υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να ακούμε τις γυναίκες και να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τα συμπτώματά τους. Πάρα πολλές γυναίκες που παρουσιάζουν εξουθενωτικά συμπτώματα, όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, δεν λαμβάνουν θεραπεία. Η έρευνα αυτή συμβάλλει ώστε οι γυναίκες να έχουν έγκαιρη και τεκμηριωμένη φροντίδα κατά την περιεμμηνόπαυση».

Η μελέτη προσφέρει μια πιο εξατομικευμένη, βασισμένη στα συμπτώματα προσέγγιση, που μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη αναγνώριση της περιεμμηνόπαυσης και καλύτερη ποιότητα φροντίδας για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος