Πρόταση Πούτιν στη Γερμανία να ξαναρχίσουν οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω Nord Stream 2 – «Απλά πατήστε το κουμπί»

Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επαναλάβει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του σοβαρά κατεστραμμένου αγωγού Nord Stream το 2022, αλλά ότι η απόφαση εναπόκειται στο Βερολίνο.

Ο Πούτιν δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Αγία Πετρούπολη ότι ένας από τους δύο αγωγούς Nord Stream 2 ειναι άθικτος και θα μπορούσε να ξεκινήσει την άντληση φυσικού αερίου «αύριο», ανέφερε το Reuters.

«Δεν αστειεύομαι, απλά πρέπει να πατήσεις ένα κουμπί και το φυσικό αέριο αρχίζει να ρέει. Αλλά γι’ αυτό, απαιτείται απόφαση από τη γερμανική κυβέρνηση», είπε.

Ο Πούτιν, ωστόσο, σημείωσε ότι ο αγωγός Nord Stream υπόκειται σε κυρώσεις των ΗΠΑ και η Γερμανία θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία για την άρση τους.

Όπως ανέφερε ο Πούτιν, η Ρωσία θα μπορούσε να προμηθεύσει έως και 28 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, «αλλά χρειαζόμαστε απλώς μια σαφή απάντηση από τους Γερμανούς εταίρους προς την Gazprom: αν θα πάρουν το φυσικό αέριο ή όχι. Γιατί διαφορετικά θα το κατευθύνουμε σε άλλες αγορές, θα το πουλήσουμε σε άλλους εταίρους».

Ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις σε ξένα πρακτορεία ειδήσεων στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, όπου ένα ανώτερο μέλος του ακροδεξιού κόμματος AfD της Γερμανίας συναντήθηκε με Ρώσους αξιωματούχους την Τετάρτη και ζήτησε την επαναλειτουργία του Nord Stream.

Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Γερμανία και η Ρωσία είχαν στενή ενεργειακή σχέση. Αλλά η ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 διέκοψε αυτόν τον δεσμό, αναγκάζοντας το Βερολίνο να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: mediafax.ro, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος