Πρόστιμο 1 εκ. ευρώ την ημέρα στην Πολωνία για μη κατάργηση του αμφιλεγόμενου πειθαρχικού δικαστικού οργάνου

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε σήμερα την Πολωνία σε ημερήσιο πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ που πρέπει να καταβάλλεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ καθώς η χώρα συνεχίζει να αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ανώτατου ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τις αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει νωρίτερα φέτος.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προκειμένου να σταματήσει το έργο του επίμαχου πειθαρχικού οργάνου για την τιμωρία των δικαστών καθώς η λειτουργία του δεν είναι συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ για την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του δικαστικού σώματος.

Το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, είχε προηγουμένως αποφανθεί στα μέσα Ιουλίου, ότι η Πολωνία παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία με την θέσπιση του συγκεκριμένου πειθαρχικού δικαστικού οργάνου και είχε εκδώσει προσωρινή διαταγή κατά της χώρας για αναστολή των διατάξεων, που νομιμοποιούν το όργανο να αποφαίνεται επί αιτημάτων άρσης δικαστικής ασυλίας και ζητημάτων που αφορούν την πρόσληψη και συνταξιοδότηση δικαστών, επηρεάζοντας και άλλες διατάξεις της πολωνικής νομοθεσίας που αφορούν την ανεξαρτησία των δικαστών. Το συγκεκριμένο πειθαρχικό όργανο μπορεί επίσης να απαλλάξει οποιονδήποτε δικαστή ή εισαγγελέα, ενώ οι επικριτές φοβούνται ότι θα μπορούσε να χρησιμεύσει για την πειθαρχία των δικαστών για δυσάρεστες αποφάσεις.

Τις βαριές οικονομικές κυρώσεις κατά της Πολωνίας οι οποίες θα συνεχιστούν τώρα έως ότου η χώρα συμμορφωθεί με τις εντολές του Δικαστηρίου, είχε προηγουμένως ζητήσει στις 9 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση του κράτους δικαίου στην ΕΕ.

«Τα δικαστικά συστήματα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι ανεξάρτητα και δίκαια», τόνισε πριν από λίγες ημέρες επικρίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πολωνία,  η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Την ίδια ημέρα ο Πρωθυπουργός της  Πολωνίας Μοραβιέσκι, είχε κάνει λόγο για επιθετικότητα κατά της Πολωνίας, νόμιμο υβριδικό πόλεμο και εκβιασμό τα οποία δεν αποδέχεται η χώρα. Είχε ωστόσο ανακοινώσει ότι το αμφιλεγόμενο πειθαρχικό όργανο με τη σημερινή του μορφή θα καταργηθεί.

Σε μια πρώτη αντίδραση, μετά την έκδοση της απόφασης η Πολωνία απέρριψε την ετυμηγορία ως «εκβιασμό». Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Σεμπάστιαν Καλέτα έγραψε στο Twitter ότι το δικαστήριο υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του, σημείο τριβής άλλωστε μεταξύ της ΕΕ και της Πολωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Σεπτεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε στην  πρόστιμο για εξόρυξη λιγνίτη Τούροβ στα σύνορα με τη Σαξονία της Γερμανίας. Παρά την προσωρινή εντολή του ΔΕΚ από τον Μάιο, η Βαρσοβία δεν σταμάτησε την εξόρυξη λιγνίτη, σύμφωνα με εντολή του αντιπροέδρου του ΔΕΚ Ροσάριο Σίλβα ντε Λαπουέρτα. Ως εκ τούτου η Πολωνία υποχρεώθηκε να πληρώνει πρόστιμο 500.000 ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης με την δικαστική εντολή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος