Πρόεδρος ΕΚ Ρομπέρτα Μετσόλα: «Έφτασε η στιγμή της Ευρώπης»

Η εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε τα πάντα για όλους και αυτή είναι η στιγμή της ΕΕ τόνισε μιλώντας πριν από λίγο προς τους αρχηγούς των κρατών μελών της ΕΕ, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, σημειώνοντας πως «αυτό σημαίνει ότι όλα όσα υπερασπιζόμαστε και προωθούμε σε όλο τον κόσμο σχετικά με τον τρόπο ζωής και τις ευρωπαϊκές αξίες διακυβεύονται πλέον φανερά και η Ευρώπη πρέπει να αποδεχτεί την πρόσκληση, εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει τα πάντα και για την επόμενη γενιά».

Η Ρομπέρτα Μετσόλα εξέφρασε την υπερηφάνεια της για το πώς ανταποκρίθηκε η Ευρώπη στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή όσον αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία οδηγώντας και υποχρεώνοντας το Κρεμλίνο να λογοδοτήσει, οικοδομώντας μια παγκόσμια συμμαχία βασισμένη σε κανόνες που παραμένουν ισχυρή για την διατήρηση της τάξης σε όλο τον κόσμο. «Ο Πούτιν» επεσήμανε η Ρομπέρτα Μετσόλα,  «υπολόγισε λάθος όχι μόνο το θάρρος και την αντίσταση της Ουκρανίας, αλλά και τη δύναμη της δημοκρατικής τάξης. Μπέρδεψε ουσιαστικά τις συζητήσεις για αδυναμία και τώρα θα πληρώσει ένα άνευ προηγουμένου κόστος».

Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην ΕΕ

Αναφερόμενη στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ υπογράμμισε πως η χώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, προσβλέπει τώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προορισμό της ένα ευρωπαϊκό μέλλον που δεν πρέπει να αμφισβητείται, ενώ σε σχέση με τις πρόσφατες απειλές της Ρωσίας κατά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αυτές σύμφωνα με την ίδια, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να συνεχίσει την καταστροφική του εκστρατεία και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ζήτησε από τους αρχηγούς των κρατών να παραμείνουν σε εγρήγορση καθώς πάρα πολλοί ευάλωτοι άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, κινδυνεύουν από εκμετάλλευση και πρέπει να διασφαλιστεί ο προσδιορισμός για το ποιος βρίσκεται στα σύνορά και σημείωσε πως η ενεργοποίηση της Οδηγίας Προσωρινής Προστασίας ήταν μεν καλή, αλλά δεν θα είναι αρκετή. Για αυτόν τον λόγο υπάρχει το παράθυρο ευκαιρίας να βρεθούν πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις σε φακέλους σχετικά με το άσυλο και τη μετανάστευση που έχουν αποκλειστεί για πάρα πολύ καιρό.

Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια

Σε σχέση με την ευρωπαϊκή ασφάλεια ο Πούτιν, όπως είπε, έχει επιταχύνει τη συζήτηση κατά μια γενιά γεγονός που πρέπει να οδηγήσει σε αλλαγή νοοτροπία αύξηση των συνεισφορών στην εθνική άμυνα και ποιο αποτελεσματική χρήση του κοινού προϋπολογισμού της ΕΕ. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια» διευκρίνισε η κ. Μετσόλα, «χωρίς να μιλάμε και για επισιτιστική ασφάλεια. Πρέπει να προβλέψουμε την επόμενη κρίση στο κατώφλι μας και να βρούμε τρόπους να προστατεύσουμε τις γραμμές εφοδιασμού μας, τους αγρότες μας και τους ανθρώπους μας».

Το ενεργειακό

Εξήρε τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες των κρατών μελών στο θέμα της αύξησης των τιμών ενέργειας  σε ολόκληρη την Ένωση που απαιτούν συντονισμένες προσεγγίσεις, χαιρετίζοντας τη νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διασφαλίσει ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ θα αναπληρωθούν στο 80% της δυναμικότητας πριν από τον επόμενο χειμώνα, μέσω κοινών μηχανισμών προμηθειών, υποχρεωτικών στρατηγικών αποθεμάτων και της συμπερίληψης πρόσθετων μέτρων αλληλεγγύης.

Για την ανάγκη υποστήριξης της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, η κ. Μετσόλα τόνισε ότι η Ένωσή μπορεί να πρωτοστατήσει, με τη δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ουκρανία, με τις  «προσπάθειες της Ελλάδας και της Ιταλίας να υποσχεθούν την ανοικοδόμηση θεάτρων και νοσοκομείων στη Μαριούπολη όχι μόνο δίνουν απτά αποτελέσματα, αλλά δίνουν ελπίδα και πίστη στην απώθηση της τεράστιας πολεμικής μηχανής του Πούτιν», κατέληξε.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος