Πρόεδρος ΕΚ: Αποκλιμάκωση των σημερινών εντάσεων και ετοιμότητα στήριξης δράσεων εφόσον επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ουκρανία

Την αλληλεγγύη της στο λαό της Ουκρανίας που συνεχίζει να αντιμετωπίζει αβεβαιότητα τις τελευταίες εβδομάδες, φοβούμενη τη ρωσική απειλή, εξέφρασε κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη της Ολομέλειας του Φεβρουαρίου, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα. Ρομπέρτα Μετσόλα, υπενθυμίζοντας οτι «αυτή την εβδομάδα υπάρχουν ανησυχίες για την κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας θέμα το οποίο θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο».

Χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία ως «μία σοβαρή απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη» και σημείωσε πως «θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον κόσμο στο Κίεβο που δείχνει ότι δεν φοβάται» και για αυτό πρέπει «να είμαστε αποφασισμένοι και ενωμένοι».

Αναφερόμενη στην θέση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου η κ. Μετσόλα, τόνισε ότι «είναι σαφής. Είμαστε με την Ουκρανία. Η Ουκρανία είναι κυρίαρχο κράτος και είναι ελεύθερο να αποφασίσει για το μέλλον της προς όφελος του λαού της. Κανείς δεν μπορεί να υπονομεύσει το δικαίωμα αυτό. Είμαστε ενωμένοι, σεβόμενοι την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Αποκλιμάκωση μεν, ετοιμότητα δράσεων δε

Η ίδια ξεκαθάρισε, πως «θέλουμε αποκλιμάκωση των σημερινών εντάσεων» και διεμήνυσε ότι «παρόλα αυτά το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι έτοιμο να στηρίξει συγκεκριμένες δράσεις και αυτό σε συντονισμό με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και με τη διεθνή κοινότητα εφόσον επιδεινωθεί η κατάσταση».

Εξήγησε σε αυτό το σημείο ότι «την Τετάρτη ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων Τζοζέπ Μπορέλ θα ενημερώσει το Κοινοβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις κάτι που θα συζητηθεί  και στη διάσκεψη των προέδρων και των πολιτικών ομάδων όπου όλοι θα εργαστούν πάνω σε μία δήλωση που αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία. Παράλληλα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα ψηφίσει για βοήθεια ύψους 1,2  δις ευρώ μακροοικονομικής αρωγής στην Ουκρανία προκειμένου να στηρίξει την σταθερότητα και την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας που περνά δύσκολες συνθήκες.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου για την Ουκρανία

Νωρίτερα σήμερα κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πριν την έναρξη της συνόδου του Φεβρουαρίου, ο εκπρόσωπος τύπου τόνισε πως για το θέμα των εντάσεων στην Ουκρανία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα προχωρήσει μετά την συζήτηση της Τετάρτης σε ψήφισμα αλλά σε δήλωση που θα προκύψει από την συνεδρίαση των προέδρων και των πολιτικών, στην οποία θα αποκρυσταλλώνεται η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατ΄ ουσίαν, όπως σημείωσε, ο ίδιος, η δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με την ένταση στην Ουκρανία, θα προκύψει από έναν συνδυασμό πράξεων, όπως την δήλωση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, των εκθέσεων για την ετήσια εξωτερική και αμυντική πολιτική της ΕΕ, της συζήτησης με τον Τζοζεμπ Μπορέλ και της συνόδου των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος