ΠΟΥ: Τουλάχιστον 64  επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία επηρέασαν την υγεία 18 εκ. πολιτών

Τις καταστροφικές επιπτώσεις στο σύστημα υγείας της Ουκρανίας, εξαιτίας του πολέμου που περιόρισε σοβαρά την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες για την επείγουσα ανάγκη περίθαλψης των τραυματισμένων πολιτών και στρατιωτών όπως εκείνων με χρόνιες παθήσεις κατήγγειλε σήμερα ο ΠΟΥ Ευρώπης, σημειώνοντας πως οι κατεστραμμένες υποδομές υγείας και οι διακοπή στον εφοδιασμό ιατρικών προμηθειών αποτελούν πλέον σοβαρή απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους.

 Επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης

Μέχρι στις 22 Μαρτίου, ο ΠΟΥ είχε επαληθεύσει 64 περιστατικά επιθέσεων σε εγκαταστάσεις  υγειονομικής περίθαλψης μέσα σε διάστημα 25 ημερών, οι οποίες προκάλεσαν 15 θανάτους και 37 τραυματισμούς, τουτέστιν 2 με 3 επιθέσεις την ημέρα, επιθέσεις που ο οργανισμός καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ουκρανία, «οι επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη αποτελούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, αλλά και μια ανησυχητικά κοινή τακτική πολέμου που καταστρέφει κρίσιμες υποδομές, αλλά το χειρότερο, καταστρέφει και την ελπίδα, στερώντας από ήδη ευάλωτους ανθρώπους τη φροντίδα που συχνά κινείται μεταξύ ζωής και θανάτου».

 Ανησυχητικά στοιχεία για τους πρόσφυγες

Ο ΠΟΥ τονίζει παράλληλα πως σχεδόν 7 εκ. άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι και ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες πλησιάζει γρήγορα τα 4 εκ. Αυτό σημαίνει ότι 1 στους 4 Ουκρανούς εκτοπίζεται πλέον βίαια, επιδεινώνοντας την κατάσταση όσων πάσχουν από μη μεταδοτικές ασθένειες, ενώ σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης 1 στους 3 εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας πάσχει από χρόνια πάθηση.

Σχεδόν 1000 εγκαταστάσεις υγείας βρίσκονται κοντά σε περιοχές πολεμικών συγκρούσεων ή βρίσκονται σε περιοχές ελέγχου. Οι συνέπειες είναι περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε φάρμακα, εγκαταστάσεις και επαγγελματίες υγείας που σημαίνει ότι οι θεραπείες χρόνιων παθήσεων έχουν σχεδόν σταματήσει.

Επιπλέον ορισμένα νοσοκομεία επαναπροσδιορίστηκαν για τη φροντίδα των τραυματιών εξαιτίας των μαχών, μια μετατόπιση των προτεραιοτήτων η οποία βαρύνει τις βασικές υπηρεσίες και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας της χώρας. Περίπου τα μισά από τα φαρμακεία της Ουκρανίας εκτιμάται ότι είναι κλειστά, ενώ πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας εκτοπίζονται οι ίδιοι ή δεν μπορούν να εργαστούν.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 έχει σταματήσει. Πριν από την εισβολή, τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι εμβολιάζονταν κατά της COVID-19 την ημέρα, ωστόσο, μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 15 Μαρτίου, μόλις 175.000 άτομα εμβολιάστηκαν κατά της COVID-19.

Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος, ο ΠΟΥ ενεργοποίησε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης του, αναπροσάρμοσε το προσωπικό και τα έργα του και εστίασε στις ανάγκες έκτακτης ανάγκης για να υποστηρίξει το σύστημα υγείας και τους εργαζόμενους της Ουκρανίας.

Περισσότερες από 20 ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης έχουν επίσης αναπτυχθεί στην Ουκρανία, την Πολωνία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, για να παρέχουν εκπαίδευση και εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη για τη συμπλήρωση των υπαρχουσών υπηρεσιών.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος