ΠΟΥ: Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης εν μέσω ανησυχίας για εκδήλωση επιδημίας χολέρας

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Εννέα επιπλέον επιθέσεις επιβεβαίωσε στην υγειονομική περίθαλψη στην Ουκρανία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.  Συνολικά έως σήμερα, έχουν επαληθευτεί  συνολικά 226 επιθέσεις, από τις οποίες 75 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ 58 τραυματίστηκαν.

Αναλυτικότερα έχουν σημειωθεί 205 επιθέσεις σε αμιγώς υγειονομικές εγκαταστάσεις, 13 σε νοσηλευόμενους ασθενείς και 29 σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, 27 σε ασθενοφόρα, 52 επιθέσεις σε ιατρικές προμήθειες και ειδικότερα 6 σε αποθήκες προμηθειών.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ. Χάνς Κλούγκε από το Κίεβο, «αυτές οι επιθέσεις δεν είναι δικαιολογημένες, δεν είναι ποτέ εντάξει και πρέπει να διερευνηθούν. Είναι προσβολή για την αφοσίωση και την ακεραιότητα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και συνεχίζουν να μην τιμωρούνται». Ό ίδιος αναφερόμενος στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος τόνισε πως τουλάχιστον 1 στα 3 άτομα με χρόνια πάθηση δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση στα φάρμακα, ενώ 1 στις 3 περιπτώσεις φυματίωσης είναι πολυανθεκτικές, με την κάλυψη του εμβολίου για την πολιομυελίτιδα και την ιλαρά να παραμένει κάτω από το συνιστώμενο ποσοστό του 95%.

Παράλληλα σύμφωνα με τον Δρ. Κλούγκε θα πρέπει να ενεργοποιηθούν περαιτέρω οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας για να προσεγγίσουν τις ουκρανικές κοινότητες καθώς σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 1 στους 5 ανθρώπους σε περιοχές συγκρούσεων είναι πιθανό να αναπτύξει σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Πάνω από 16.000 άτομα στην Ουκρανία με μέτριες έως σοβαρές παθήσεις ψυχικής υγείας αντιμετωπίζουν ελλείψεις βασικών φαρμάκων.

Έντονη ανησυχία υπάρχει στον ΠΟΥ και για το ενδεχόμενο εκδήλωσης επιδημίας χολέρας σε κατεχόμενες περιοχές, όπου οι υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης καταστρέφονται και γι’ αυτό ο Οργανισμός μεταφέρει στις αποθήκες του στο Ντνίπρο εμβόλια κατά της χολέρας.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η σεξουαλική βία αποτελεί επίσης σοβαρή απειλή κυρίως για τις γυναίκες και τα κορίτσια σε περιοχές συγκρούσεων καθώς αυξάνονται οι αναφορές για σεξουαλική βία και εκμετάλλευση στην Ουκρανία, η οποία καταστρέφει ζωές και είναι απαράδεκτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απευθύνει εκ νέου έκκληση για την λήξη του πολέμου και των επιθέσεων κατά των υγειονομικών εγκαταστάσεων που αποτελούν παραβίαση των διεθνών συνθηκών την στιγμή που τα παιδιά και οι οικογένειες αναζητούν ασφάλεια, οι ιατρικές υπηρεσίες στις οποίες βασίζονται θα πρέπει να προστατεύονται.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος