Τουλάχιστον 5.288 ακολουθίες του γονιδιώματος της παραλλαγής Όμικρον XBB.1.5 έχουν αναφερθεί από 38 χώρες, με τις περισσότερες από αυτές να προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά 82,2%, το Ηνωμένο Βασίλειο σε ποσοστό 8,1% και τη Δανία σε ποσοστό 2,2% ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με νέα αξιολόγηση κινδύνου.
Με βάση τα γενετικά χαρακτηριστικά της και τις πρώιμες εκτιμήσεις του ρυθμού ανάπτυξης, η παραλλαγή XBB.1.5, όπως υπογραμμίζει ο ΠΟΥ, μπορεί να συμβάλει σε αύξηση των περιστατικών.
Ωστόσο η υποπαραλλαγή, όπως τονίζεται, δεν έχει μεταλλάξεις που είναι γνωστό ότι κάνουν τους ανθρώπους πιο άρρωστους όταν κολλήσουν τον ιό, σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση κινδύνου.
Π.Ο.Υ: Η παραλλαγή XBB.1.5 εντοπίστηκε σε 15 χώρες στην Ε.Ε. με αυξανόμενο ρυθμό μετάδοσης
Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για ασφαλή συμπεράσματα
Σημειώνει ωστόσο ότι δεν διαθέτει πραγματικά δεδομένα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το XBB.1.5 επηρεάζει την υγεία των ασθενών, επομένως δεν μπορεί να βγάλει συμπεράσματα αυτήν τη στιγμή σχετικά με τη σοβαρότητα της υπομεταβλητής.
Μέχρι σήμερα, η συνολική εμπιστοσύνη στην αξιολόγηση είναι χαμηλή, καθώς οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της παραλλαγής προέρχονται μόνο από μία χώρα, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Ο ΠΟΥ και η επιτροπή αξιολόγησης κινδύνου συνιστούν στα κράτη μέλη να δώσουν προτεραιότητα σε μελέτες για την καλύτερη αντιμετώπιση των αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με το πλεονέκτημα ανάπτυξης, διαφυγή αντισωμάτων και σοβαρότητας της XBB.1.5.
Η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή της Covid
Η επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης για την Covid 19 του ΠΟΥ, Μαρία βαν Κερκόβε είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η υποπαραλλαγή XBB.1.5 είναι η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή της Covid μέχρι σήμερα. «Ο λόγος για αυτό», όπως είπε, «είναι οι μεταλλάξεις που βρίσκονται σε αυτήν την υποπαραλλαγή της Όμικρον επιτρέπουν σε αυτόν τον ιό να προσκολληθεί στο κύτταρο και να αναπαραχθεί εύκολα».
Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει πάντως ότι άλλες παραλλαγές της οικογένειας XBB έχουν αποδειχθεί ικανές να αποφεύγουν τα αντισώματα που δημιουργούνται από τον εμβολιασμό και τους ενισχυτές κατά της Όμικρον.
Πηγή: ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος