ΠΟΥ: Προειδοποίηση για κατάρρευση των συστημάτων υγείας αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί στην Ανατολική Ευρώπη

Κάλεσμα στις κυβερνήσεις, τις υγειονομικές αρχές και τους σχετικούς εταίρους στην Ανατολική κυρίως Ευρώπη να εξετάσουν προσεκτικά τους τοπικούς λόγους που επηρεάζουν τη χαμηλότερη ζήτηση και αποδοχή εμβολίων και να επινοήσουν προσαρμοσμένες παρεμβάσεις για να αυξήσουν επειγόντως τα ποσοστά εμβολιασμού απηύθυνε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης Δρ. Χανς Κλούγκε.

Τόνισε πως αντιμέτωποι με το παλιρροϊκό κύμα Όμικρον και με την Δέλτα να κυκλοφορεί ακόμη ευρέως στα ανατολικά, αυτή η ανησυχητική κατάσταση δεν είναι η στιγμή για να αρθούν τα μέτρα που είναι γνωστό ότι λειτουργούν για τη μείωση της εξάπλωσης της  COVID-19. Αυτά περιλαμβάνουν την αποφυγή κλειστών, περιορισμένων ή πολυσύχναστων τοποθεσιών, τη χρήση μάσκας όταν με άλλους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους, τη βελτίωση του αερισμού όπου είναι δυνατόν, τη χρήση γρήγορων δοκιμών για έγκαιρη αναγνώριση των περιπτώσεων και τη διασφάλιση ότι τα συστήματα υγείας είναι καλά προετοιμασμένα για να παρέχουν θεραπείες βασισμένες σε στοιχεία μπορεί να μειώσει τη σοβαρή ασθένεια και τον θάνατο.

Επανέλαβε το μήνυμα ελπίδας ότι «αν και δεν μπορούμε ποτέ να γνωρίζουμε ποιες νέες παραλλαγές του ιού θα εμφανιστούν, αρκετά πράγματα λειτουργούν υπέρ μας. Αυτά είναι υψηλά επίπεδα ανοσίας που αποκτώνται μέσω μόλυνσης ή, κατά προτίμηση, εμβολιασμού, στο τέλος της χειμερινής περιόδου με λιγότερα άτομα να αναμειγνύονται σε εσωτερικούς χώρους και τη χαμηλότερη σοβαρότητα του μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων.

Χρησιμοποιώντας ακριβώς αυτήν την ανάπαυλα, υπογράμμισε θα μπορέσει να τεθεί πλήρως υπό έλεγχο η μετάδοση του COVID-19 και να τερματιστεί η οξεία φάση της πανδημίας

Υπενθυμίζεται ότι σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, έχουν καταγραφεί πλέον περισσότερα από 165 εκ. κρούσματα COVID-19 και έχει κοστίσει την ζωή σε 1,8 εκ. ανθρώπους. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα κρούσματα του της COVID-19 έχουν υπερδιπλασιαστεί σε έξι χώρες όπως Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Ρωσική Ομοσπονδία και Ουκρανία) και όπως αναμενόταν, το κύμα της Όμικρον κινείται ανατολικά.

Ωστόσο, πάρα πολλοί άνθρωποι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παραμένουν απροστάτευτοι: λιγότερο από το 40% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κιργιζία, την Ουκρανία και το Ουζμπεκιστάν έχουν ολοκληρώσει τη σειρά εμβολίων τους για την COVID-19. Η Βουλγαρία, η Γεωργία και η Βόρεια Μακεδονία είναι επίσης μεταξύ εκείνων των χωρών όπου λιγότερο από το 40% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για τον COVID-19.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος