Νοσοκόμα στη Ρουμανία: Οι πρόσφυγες της Ουκρανίας αντιμέτωποι με ένα αβέβαιο μέλλον

Στο νεοσύστατο κέντρο προσφύγων, ένα διαμορφωμένο γυμναστήριο στο Νταραμπάνι της Ρουμανίας η Μαρία Ραπτσγιουγια υποδέχεται τους πρόσφυγες καθώς φτάνουν από την Ουκρανία, όπως αναφέρει σε μια βαθιά συγκινητική ιστορία που κατέγραψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πρόκειται για άτομα που έχουν χάσει τα σπίτια και τα προς το ζην και αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον και πολλούς κινδύνους για την υγεία τους. Η Μαρία έχει αναστείλει τον συνήθη ρόλο της ως κοινοτικής νοσοκόμας για να παρέχει στους νέους αφιχθέντες από την Ουκρανία ελέγχους υγείας, φαγητό και ποτό και βασικές προμήθειες.

Τα περισσότερα από αυτά που βλέπει η Μαρία στο Νταραμπάνι, είναι οικογένειες με παιδιά, αν και υπάρχουν και πολλοί ηλικιωμένοι.

«Όταν έχουμε άτομα με προβλήματα υγείας, καλούμε έναν τοπικό οικογενειακό γιατρό που προσφέρθηκε να μας βοηθήσει», λέει η Μαρία. «Για παράδειγμα, μια γυναίκα 73 ετών έφτασε εδώ και, αφού μέτρησα την αρτηριακή της πίεση, παρατήρησα ότι ήταν πολύ υψηλή, οπότε κάλεσα αμέσως τον γιατρό. Μου συνταγογράφησε φάρμακα και πήγα στο φαρμακείο για να τα αγοράσω, χρησιμοποιώντας πόρους των τοπικών αρχών. Έχουμε επίσης λάβει δωρεές φαρμάκων από τοπικά φαρμακεία».

Το Κέντρο Προσφύγων

Το κέντρο προσφύγων παρέχει ζεστά ροφήματα και πρωινό στους αφίξεις και η τοπική κοινωνία κινητοποιήθηκε γρήγορα για να προσφέρει φαγητό και υποστήριξη με καταλύματα, κουβέρτες, πάνες, πετσέτες και προϊόντα περιποίησης.

«Παρατήρησα ότι πολλοί από τους πρόσφυγες δεν έχουν καν οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμα, αλλά φαντάζομαι ότι όταν πρέπει να φύγεις από το σπίτι και να τρέξεις για τη ζωή σου, μια οδοντόβουρτσα και κάλτσες είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι», λέει. «Μερικοί άνθρωποι φτάνουν επίσης με τα κατοικίδια ζώα τους – γάτες και σκύλους – οπότε παρέχουμε τροφή για κατοικίδια. Μπορώ να καταλάβω απόλυτα γιατί θέλουν να φέρουν τα κατοικίδιά τους μαζί τους».

Δυστυχώς, η γλώσσα αποτελεί πρόβλημα για πολλά μέλη του προσωπικού στο κέντρο προσφύγων. Με έναν μόνο διερμηνέα, οι πρόσφυγες αναγκάζονται να μιμηθούν τις ανάγκες τους. Το προσωπικό βασίζεται συχνά στη μετάφραση Google. Η Μαρία λέει ότι χρειάζονται επειγόντως Ουκρανούς μεταφραστές και έντυπο υλικό στα ουκρανικά με βασικές πληροφορίες για τα δικαιώματα των προσφύγων και πληροφορίες για την υγεία.

«Μερικοί από αυτούς κλαίνε και μας λένε πώς άκουσαν εκρήξεις στο Κίεβο, τι σοκ ήταν για αυτούς. Τους παρηγορούμε όσο μπορούμε – κρατώντας τους τα χέρια, δίνοντάς τους μια αγκαλιά», σημείωσε η Μαρία. «Χρειάζονται κάποιου είδους ψυχολογική συμβουλευτική, για να τους υποστηρίξει, στη γλώσσα τους».

Νοσοκόμες στα όρια τους

Η Μαρία είναι όμως αποφασισμένη να εργαστεί στο κέντρο για όσο καιρό χρειαστεί.«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι αυτή η κατάσταση συμβαίνει στην πραγματικότητα. Νιώθω πολύ κουρασμένη σωματικά και συναισθηματικά. Χθες χάρηκα που οι πρόσφυγες είχαν φαγητό, αλλά όταν έφτασα στο σπίτι, συνειδητοποίησα ότι δεν είχα πάει για ψώνια για να δώσω στα δικά μου παιδιά να φάνε. Πρέπει να φροντίσω και την οικογένειά μου».

Η έκτακτη ανάγκη στην Ουκρανία έχει τεράστιο αντίκτυπο στις γύρω χώρες. Ο υπουργός Άμυνας της Ρουμανίας, Βασίλε Ντίντσου, δήλωσε ότι η Ρουμανία είναι έτοιμη να υποδεχθεί περισσότερους από 500.000 πρόσφυγες. Ο ΠΟΥ εργάζεται χέρι-χέρι με τις ρουμανικές αρχές για να διασφαλίσει ότι το σύστημα υγείας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την εισροή προσφύγων και να εξασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που μετακινούνται έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, όπως απαιτείται.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος