ΠΟΥ: Μείωση των κρουσμάτων κατά 17% – Παραμένουν οι ανησυχίες για τις τέσσερις υποπαραλλαγές Όμικρον

Μείωση κατά 17% σε σύγκριση την περασμένη εβδομάδα παρουσιάζει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της Covid 19, ενώ αντιθέτως αυξήθηκε ο αριθμός των νέων θανάτων κατά 7%, όπως τονίζει στα νέα επιδημιολογικά στοιχεία που έδωσε σήμερα τα ξημερώματα στην δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας.

Συνολικά αναφέρθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από 19 εκατομμύρια νέα κρούσματα και  68.000 νέοι θάνατοι.

Ο ιός συνεχίζει να είναι επικίνδυνος

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν πεθάνει από την στιγμή του εντοπισμού της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής όμικρον του κορονοϊού στα τέλη Νοεμβρίου,  μισό εκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως

Μάλιστα με νεότερη δήλωση του εκπρόσωπου του ΠΟΥ, Αμπτι Μοχαμαντ έχουν καταγραφεί παγκοσμίως από τότε που ο οργανισμός χαρακτήρισε την παραλλαγή ως «ανησυχητική», 130 εκατομμύρια μολύνσεις από κορονοϊό

«Στην εποχή των αποτελεσματικών εμβολίων, ο θάνατος μισού εκατομμυρίου ανθρώπων είναι πραγματικά τραγικός» είπε, ενώ η επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης της πανδημίας ΠΟΥ, αρμόδια για τον κορονοϊό, Μαρία βαν Κερκόβε υπογράμμισε στην ίδια δήλωση ότι η υφήλιος βρίσκεται ακόμα στη μέση της πανδημίας και ο ιός συνεχίζει να είναι επικίνδυνος», είπε.

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και τις 6 Φεβρουαρίου 2022, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 392 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 5,7 εκατομμύρια θάνατοι.

Η εικόνα των κρουσμάτων αν περιφέρεια του ΠΟΥ

Σε περιφερειακό επίπεδο, η Περιφέρεια Ανατολικής Μεσογείου του ΠΟΥ ανέφερε αύξηση 36% στον αριθμό των νέων εβδομαδιαία κρουσμάτων, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες άλλες περιοχές που αναφέρθηκαν μειώνονται, στην περιοχή της Αμερικής κατά 36%, στη Νοτιοανατολική Ασία κατά 32%, στην Περιφέρεια Αφρικής κατά 22%, στην Περιφέρεια Δυτικού Ειρηνικού κατά 8% και στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια κατά 7%. Ο αριθμός των νέων εβδομαδιαίων θανάτων συνέχισε να αυξάνεται στη Νοτιοανατολική Ασία (67%) και στην Ανατολική Μεσόγειο (45%), ενώ ο αριθμός παρέμεινε παρόμοιος με αυτόν της προηγούμενης εβδομάδας στην Περιφέρεια της Αμερικής και της Ευρώπης και μειώθηκε στις περιοχές της Αφρικής (14%) και του Δυτικού Ειρηνικού (5%).

Τα κρούσματα στην Ευρώπη

Ειδικότερα σε επίπεδο Ευρώπης αναφέρθηκαν πάνω από 11,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα αυτή την εβδομάδα, αριθμός μειωμένος κατά 7% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, έντεκα χώρες ανέφεραν αύξηση νέων κρουσμάτων κατά 20% ή μεγαλύτερη. Η μεγαλύτερη σχετική αύξηση ήταν στη Λευκορωσία με 122%, το Αζερμπαϊτζάν με 106% και τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κρουσμάτων αναφέρθηκαν από τη Γαλλία με 2672,5 νέα κρούσματα ανά 100 000 μειωμένα κατά 26%, στην Γερμανία με 1545,5 νέα κρούσματα ανά 100 000 και αύξηση κατά 22% και τη Ρωσία με 735,3 νέα κρούσματα ανά 100.000 και αύξηση 71%. Καταγράφηκαν συνολικά πάνω από 23.000 νέοι θάνατοι με τους υψηλότερους αριθμούς να καταγράφονται στην Ρωσία, Ιταλία και τη Γαλλία

Η αποτελεσματικότητα εμβολίων για την παραλλαγή Όμικρον

Περιορισμένα δεδομένα για την παραλλαγή Όμικρον δείχνουν μειωμένη προστασία του με κύρια σειρά εμβολίων COVID-19 κατά της παραλλαγής για όλα τα αποτελέσματα (σοβαρή νόσος, συμπτωματική νόσος, και μόλυνση) από ό,τι έχει παρατηρηθεί προηγουμένως για άλλες παραλλαγές. Η παραλλαγή Όμικρον παραμένει η υψηλότερη αιτία για σοβαρή νόσο, ενώ είναι χαμηλότερη για συμπωματική νόσο και μόλυνση. Ο εμβολιασμός βελτιώνει σημαντικά την προστασία  αλλά απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για το διάρκεια της ανοσίας και προστασίας μετά από αναμνηστική δόση.

Εκτιμήσεις αποτελεσματικότητας  για το εμβόλιο Pfizer BioNTech-Comirnaty κατά σοβαρής νόσου λόγω της παραλλαγής Όμικρον εντός των τριών πρώτων μηνών μετά την αρχική σειρά κυμαίνονται από 70-74% και μειώνονται με την πάροδο του χρόνου στο 60% μεταξύ τριών και έξι μηνών και στο 35-68% στους έξι μήνες ή περισσότερο. Μεταξύ τριών και έξι μήνων και έξι μήνων και άνω,  μειώνεται η ανοσία από  το εμβόλιο AstraZeneca-Vaxzevria κατά σοβαρής νόσου που μειώθηκε από 56% σε 33%. Μια αναμνηστική δόση αυξάνει τις εκτιμήσεις έναντι σοβαρής νόσου σε πάνω από 75% για όλα τα εμβόλια για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος