ΠΟΥ: Μαρία Βαν Κερκόβε: Ο κόσμος παραμένει απροετοίμαστος απέναντι στην νυν αλλά σε μελλοντικές πανδημίες

Τον θυμό της, ότι ο κόσμος δεν λαμβάνει αρκετά μέτρα για να είναι καλύτερα προετοιμασμένος για αυτή ή την επόμενη (πανδημία), εξέφρασε σε tweet της, η επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης της πανδημίας του ΠΟΥ Μαρία βαν Κερκόβε και  διερωτήθηκε για το «τι είδους αποδείξεις χρειαζόμαστε για να δούμε πώς αποδίδουν οι επενδύσεις στη δημόσια υγεία και την ετοιμότητα».

Συμπλήρωσε επίσης πως «η επένδυση αφορά σε ένα προστατευμένο εργατικό δυναμικό, καλύτερα εργαλεία, αερισμό, αντιμετώπιση ψευδών πληροφοριών, αποπολιτικοποίηση κάθε πτυχής ετοιμότητας και ανταπόκρισης, αντιμετώπιση ανισοτήτων, ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης, συμμετοχή των κοινοτήτων, επένδυση στη χρηματοδότηση και επένδυση στον ΠΟΥ».

Αφορμή για το έντονο σχόλιο, αποτέλεσε η ανάρτηση στο twitter, του καθηγητή μικροβιολογίας  Φλόριαν Κράμμερ, που εξέφρασε την αρνητική του σκέψη, λέγοντας πως θεωρεί ότι η ανθρωπότητα είναι «τόσο απροετοίμαστη για την επόμενη πανδημία όσο και για αυτήν». «Ίσως είμαι πολύ αρνητικός», είπε, «αλλά δεν βλέπω κανέναν να ενισχύει την κατάσταση. Ελπίζω να κάνω λάθος» επεσήμανε.

Η Μαρία βαν Κερκόβε άδραξε της ευκαιρίας και του απάντησε γράφοντας πως «Χμμμ… δεν είμαι σίγουρη ότι είστε ο μόνος που σκέφτεται, λέει ή φωνάζει ειλικρινά, για αυτό….».

Εκείνο όμως που προκαλεί το τελευταίο διάστημα έντονα επικριτικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα εις βάρος μάλιστα του Π.Ο.Υ, είναι ο επιστημονικός «καυγάς» που σοβεί μήνες τώρα, σχετικά με τον τρόπο που μεταδίδεται ο κορονοϊός.

Από την μια ο ΠΟΥ εμμένει σε όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχει εκδώσει στην θέση, ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω μικρών σταγονιδίων, ενώ ένας μεγάλος αριθμός επιστημόνων, υποστηρίζει πως πρόκειται για αερομεταφερόμενο ιό με ακόμη μικρότερα σταγονίδια, ο οποίος είναι σε θέση να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία στην ανθρωπότητα. Ζητούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αλλάξει τις συστάσεις του «ώστε να σωθούν ζωές».

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος