ΠΟΥ:  Η κατακόρυφη πτώση των τεστ καθιστά την παγκόσμια κοινότητα τυφλή απέναντι στην εξέλιξη της πανδημίας

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Την άποψη ότι είναι άστοχο η Παγκόσμια Κοινότητα να πιστεύει ότι η πανδημία έχει τελειώσει καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σε περισσότερες από 70 χώρες εξέφρασε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ. Τένδρος μιλώντας σε διεθνή διάσκεψη για την Covid 19 σημειώνοντας πως η πανδημία δεν θα τελειώσει πουθενά μέχρι να τελειώσει παντού.

Προειδοποίησε πως την ίδια στιγμή, τα ποσοστά των τεστ παγκοσμίως πέφτουν κατακόρυφα, «κάνοντάς μας τυφλούς» απέναντι στην εξέλιξη του ιού. Παράλληλα σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα παραμένουν ανεμβολίαστοι γεγονός που θα πρέπει να αφυπνίσει την παγκόσμια κοινότητα να συνεχίσει την υποστήριξη όλων των χωρών να φτάσουν το ποσοστό εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο το 70% το συντομότερο δυνατό, με έμφαση στις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο.

Ο Δρ. Τένδρος επεσήμανε επίσης ότι η προσφορά εμβολίων έχει βελτιωθεί, αλλά η απορρόφηση δεν έχει συμβαδίσει, λόγω της ανεπαρκούς πολιτικής δέσμευσης, της επιχειρησιακής ικανότητας και χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με τη διστακτικότητα εμβολίων που οφείλεται στην παραπληροφόρηση και στην παραπληροφόρηση.

Στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στο τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού, ο ΠΟΥ θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για την ενίσχυση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής για την ετοιμότητα, την απόκριση και την ανθεκτικότητα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης υγείας. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός Ταμείου Χρηματοοικονομικού Ενδιάμεσου για την υποστήριξη της δίκαιης πρόσβασης σε εργαλεία που σώζουν ζωές ενόψει μελλοντικών επιδημιών και πανδημιών.

Ο ΠΟΥ ζητά επ αυτού πολιτικές δεσμεύσεις για την ενίσχυση του εμβολιασμού, των δοκιμών και της θεραπείας στις χώρες, επενδύσεις στην τοπική παραγωγή, οικονομικές δεσμεύσεις για την πλήρη χρηματοδότηση του ACT Accelerator και του Στρατηγικού Σχεδίου Ετοιμότητας, Ετοιμότητας και Αντίδρασης του ΠΟΥ καθώς και πολιτική δέσμευση για την υποστήριξη του Ενδιάμεσου Χρηματοπιστωτικού Ταμείου και μια νέα αρχιτεκτονική για την παγκόσμια ασφάλεια υγείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος