Ανταπόκριση από το Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης
Την εφιαλτική πρόβλεψη, πως εάν δεν εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί και δεν εφαρμοστούν τα μέτρα δημόσιας υγείας και αυτοπροστασίας, η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία θα θρηνήσουν επιπλέον 500.000 θανάτους έως την 1η Φεβρουαρίου του 2022, έκανε πριν από λίγο στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης Δρ. Χανς Κλούγκε, σημειώνοντας πως τουλάχιστον 43 χώρες στην περιοχή θα αντιμετωπίσουν υψηλή έως ακραία πίεση στα νοσοκομεία το αμέσως επόμενο διάστημα.
‘Εντονη διασπορά και αύξηση των κρουσμάτων
Όπως εξήγησε ο ίδιος προκαλεί, ιδιαίτερη ανησυχία ότι κάθε χώρα στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία αντιμετωπίζει μια πραγματική απειλή αναζωπύρωσης της COVID-19, με 53 χώρες να πλησιάζουν ξανά σε επίπεδα ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων υπό την συνεχιζόμενη διασπορά και της κυρίαρχης πλέον παραλλαγής Δέλτα.
Ενδεικτικό της κατάστασης σύμφωνα με τον ΠΟΥ Ευρώπης, είναι ότι την περασμένη εβδομάδα Ευρώπη και Κεντρική Ασία σημείωσαν αύξηση 6% στα κρούσματα και 12% στους θανάτους. Ειδικά η Ευρώπη σημείωσε τις τελευταίες 4 εβδομάδες αύξηση μεγαλύτερη από 55% σε νέα κρούσματα COVID-19, αντιπροσωπεύοντας με την Κεντρική Ασία το 59% όλων των κρουσμάτων παγκοσμίως και το 48% των αναφερόμενων θανάτων.
Οι περισσότεροι θάνατοι στους μη εμβολιασμένους
Από την ταχεία αύξηση πλήττονται κυρίως οι ομάδες των ηλικιωμένων που μεταφράζεται σε περισσότερα άτομα με σοβαρή νόσο και θάνατο, ενώ επί του παρόντος το 75% των θανατηφόρων περιπτώσεων είναι σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, και με τα ποσοστά εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω της COVID-19 να έχουν υπερδιπλασιαστεί σε μια εβδομάδα.
Όσον αφορά τους λόγους που η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, βιώνει την αύξηση των κρουσμάτων και θανάτων ο κ. Κλούγκε, είπε, πως αυτή οφείλεται στα ανεπαρκή επίπεδα εμβολιασμού σε πολλές περιοχές αλλά και στην χαλάρωση των μέτρων δημόσιας υγείας.
Για αυτό τον λόγο είναι επιτακτική ανάγκη οι αρχές να επενδύσουν όλες τις προσπάθειες τους, όπως εξήγησε, ώστε να επιταχύνουν τους ρυθμούς εμβολιασμού και να διασφαλίσουν ότι οι χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα την αυξήσουν, ενώ οι αρχές ενθαρρύνονται να προσφέρουν πρόσθετη δόση σε μέτρια και σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα άτομα έναν έως τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου ολοκληρωμένου εμβολιασμού και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν μια πρόσθετη δόση εμβολίων COVID-19 σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού σε πολλές χώρες
Ιδιαίτερα χαμηλή όμως παραμένει η απορρόφηση των εμβολίων σε πολλές χώρες της Βαλτικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αλλά και στα Βαλκάνια, όπου τα ποσοστά εισαγωγής σε νοσοκομεία είναι υψηλά, γεγονός που αντικατοπτρίζει πολλά ζητήματα σχετικά με την παροχή υπηρεσιών καθώς και την έλλειψη εμπιστοσύνης στα εμβόλια ή και τον εφησυχασμό από ορισμένες ομάδες πληθυσμού.
Κατά μέσο όρο, μόνο το 47% των ανθρώπων έχει ολοκληρώσει μια πλήρη σειρά εμβολιασμών. Ενώ οκτώ χώρες έχουν πλέον ξεπεράσει το 70%, σε δύο, το ποσοστό παραμένει κάτω από το 10%. Παράλληλα τα ποσοστά νοσηλείας σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι σημαντικά υψηλότερα και αυξάνονται πιο γρήγορα από ό,τι σε χώρες με υψηλότερη πρόσληψη, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσηλεύονται και πεθαίνουν από COVID-19 σήμερα, δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Δεδομένο ότι τα εμβόλια κάνουν όντως αυτό που είχαν σκοπό να κάνουν, αποτρέποντας σοβαρές ασθένειες και θάνατο, είναι επιτακτική ανάγκη, τόνισε ο Δρ. Κλούγκε οι αρχές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιταχύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης του εμβολιασμού.
Η χρήση μάσκας σώζει ζωές
Μάλιστα σύμφωνα με αξιόπιστες προβλέψεις, τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης, δείχνουν ότι εάν μπορούσε να επιτευχθεί σε ποσοστό 95% η χρήση μάσκας στην Ευρώπη και την Ασία, θα μπορούσαν να αποσοβηθούν έως και 188.000 θάνατοι πριν από τον Φεβρουάριο του 2022, συνεχίζοντας παράλληλα τα εντατικά τεστ, επιμένοντας στην ιχνηλάτηση των επαφών, τον καλό αερισμό σε εσωτερικούς χώρους και την τήρηση των φυσικών αποστάσεων. Όλα αυτά τα μέτρα, σημείωσε, «παραμένουν μέρος του φράχτη, δίπλα στην ταχεία εξελισσόμενη πυρκαγιά».
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογράμμισε επιπλέον ότι τα προληπτικά μέτρα, όταν εφαρμόζονται σωστά και με συνέπεια, μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τη ζωή μας και όχι το αντίθετο. Τα προληπτικά μέτρα δεν στερούν την ελευθερία από τους ανθρώπους, την διασφαλίζουν. Με άλλα λόγια, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν τα lockdown, που είναι η απόλυτη έσχατη λύση, είναι η εφαρμογή τέτοιων μέτρων και η διατήρηση της μετάδοσης του COVID-19 σε χαμηλά επίπεδα. «Η τρέχουσα κατάσταση και οι ανησυχητικές βραχυπρόθεσμες προβλέψεις θα πρέπει να μας ωθήσουν να δράσουμε», κατέληξε.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος