ΠΟΥ: Έξι χώρες ξεκινούν την παραγωγή εμβολίου mRNA με την τεχνολογία που εξελίχθηκε στην Αφρική

Τις πρώτες έξι χώρες που θα μοιραστούν την τεχνολογία που απαιτείται για την παραγωγή εμβολίων mRNA στην αφρικανική ήπειρο, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, η Κένυα, η Νιγηρία, η Σενεγάλη, η Νότια Αφρική και η Τυνησία  οι οποίες έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν επιλεγεί ως αποδέκτες ανακοίνωσε, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τένδρος στη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικανικής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Η ανακοίνωση έγινε σε τελετή που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Γαλλία, η Νότια Αφρική και ο ΠΟΥ παρουσία του Προέδρου Μακρόν, του Προέδρου Ραμαφόζα και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ .

Ο παγκόσμιος κόμβος μεταφοράς τεχνολογίας mRNA ιδρύθηκε το 2021 για να υποστηρίξει τους κατασκευαστές σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να παράγουν τα δικά τους εμβόλια, διασφαλίζοντας ότι διαθέτουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες λειτουργίας και τεχνογνωσία για την κατασκευή εμβολίων mRNA σε κλίμακα και σύμφωνα με τις διεθνείς πρότυπα. Ο κόμβος έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει την παραγωγική ικανότητα και για άλλα προϊόντα, βάζοντας τις χώρες στη θέση του οδηγού όταν πρόκειται για τα είδη εμβολίων και άλλων προϊόντων που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στις προτεραιότητες υγείας τους.

Ανάλογα με την υποδομή, το εργατικό δυναμικό και την κλινική έρευνα αλλά και τη ρυθμιστική ικανότητα που υπάρχει, ο ΠΟΥ και οι εταίροι θα συνεργαστούν με τις δικαιούχες χώρες για να αναπτύξουν έναν οδικό χάρτη και να θέσουν σε εφαρμογή την απαραίτητη εκπαίδευση και υποστήριξη ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν την παραγωγή εμβολίων το συντομότερο δυνατό.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, τόνισε ότι «κανένα άλλο γεγονός όπως η πανδημία της COVID-19 δεν έχει δείξει ότι η εξάρτηση από λίγες εταιρείες για την παροχή παγκόσμιων δημόσιων αγαθών είναι περιοριστική και επικίνδυνη. Μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την υγεία και επίτευξης καθολικής υγειονομικής κάλυψης είναι να αυξηθεί σημαντικά η ικανότητα όλων των περιοχών να παράγουν τα προϊόντα υγείας που χρειάζονται, με τη δίκαιη πρόσβαση ως πρωταρχικό τελικό σημείο».

Ο Πρόεδρος Νότιας Αφρικής Κιριλ Ραμαφόζα υπογράμμισε πως η  πρωτοβουλία πέρα από την παραγωγή εμβολίων σημαίνει αμοιβαίο σεβασμό, αμοιβαία αναγνώριση στις δυνατότητες αλλά και στις, επενδύσεις στις οικονομίες , στις επενδύσεις  και σε υποδομές., ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν δήλωσε πως «τα βελτιωμένα οφέλη για τη δημόσια υγεία, η υποστήριξη της αφρικανικής κυριαρχίας στον τομέα της υγείας και της οικονομικής ανάπτυξης είναι οι κύριοι στόχοι για την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής στην Αφρική.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στάθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός περιβάλλοντος όπου κάθε επιστήμονας, εργαζόμενος στον τομέα της υγείας και οι κυβερνήσεις μπορούν να ενωθούν σε έναν κοινό σκοπό, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σημειώνει πως  η παραγωγή εμβολίων mRNA στην Αφρική, είναι η τεχνολογία που σχεδιάστηκε στην Αφρική, με επικεφαλής την Αφρική και ανήκει στην Αφρική, με την υποστήριξη της Team Europe.

Για να διασφαλιστεί ότι όλες οι χώρες θα δημιουργήσουν την απαραίτητη ικανότητα για την παραγωγή των δικών τους εμβολίων και άλλων τεχνολογιών υγείας, ο ΠΟΥ εργάζεται για τη δημιουργία ενός κόμβου εκπαίδευσης εργατικού δυναμικού βιοκατασκευής που θα εκπαιδεύει άτομα από όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες στην επιστημονική και κλινική έρευνα και ικανότητα παραγωγής. Ο κόμβος εκπαίδευσης θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2021, ο ΠΟΥ εξέδωσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε εταιρείες που επιθυμούν να φιλοξενήσουν έναν κόμβο μεταφοράς τεχνολογίας mRNA. Τον Ιούνιο του 2021, ανακοίνωσε ότι επέλεξε μια νοτιοαφρικανική κοινοπραξία για τη διαχείριση του παγκόσμιου κόμβου, ο οποίος θα εξυπηρετεί όλες τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος