ΠΟΥ: Έκκληση για βελτίωση των συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων από τα απόβλητα περίθαλψης ασθενών της COVID-19

Δεκάδες χιλιάδες τόνοι επιπλέον ιατρικών αποβλήτων εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19 έχουν ασκήσει τεράστια πίεση στα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων υγείας σε όλο τον κόσμο, απειλώντας την ανθρώπινη και περιβαλλοντική υγεία και καθιστώντας αναγκαία την βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης απορριμμάτων, σύμφωνα με νέα έκθεση στην οποία έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πριν από λίγη ώρα στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων  ο ΠΟΥ.

Σύμφωνα με αυτήν η παγκόσμια ανάλυση των αποβλήτων υγειονομικής περίθαλψης στο πλαίσιο της COVID-19 βασίζεται στις εκτιμήσεις για περίπου 87.000 τόνους ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού που  χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ Μαρτίου 2020 και Νοεμβρίου 2021 με το μεγαλύτερο μέρος αυτού του εξοπλισμού να έχει καταλήξει σε χώρους σκουπιδιών ως απλό απόβλητο.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι το στοιχείο αυτό απλώς παρέχει μια αρχική ένδειξη της κλίμακας του προβλήματος των απορριμμάτων COVID-19, χωρίς να λαμβάνει υπόψη κανένα άλλο προϊόν της COVID-19 που χρησιμοποιούνται ευρέως ούτε απόβλητα που δημιουργούνται από το κοινό, όπως οι ιατρικές μάσκες μιας χρήσης.

Χιλιάδες τόνοι αποβλήτων

Επισημαίνουν ότι έχουν αποσταλεί πάνω από 140 εκατομμύρια κιτ δοκιμών, με δυνατότητα δημιουργίας 2.600 τόνων μη μολυσματικών απορριμμάτων (κυρίως πλαστικών) και 731.000 λίτρων χημικών απορριμμάτων (που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων), ενώ πάνω από 8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως παράγοντας 144.000 τόνους πρόσθετων απορριμμάτων με τη μορφή συριγγών, βελόνων και κουτιών ασφαλείας.

Καθώς τα Ηνωμένα Έθνη και οι χώρες αντιμετώπιζαν το άμεσο καθήκον της εξασφάλισης και της διασφάλισης της ποιότητας προμηθειών ΜΑΠ, λιγότερη προσοχή και πόροι αφιερώθηκαν στην ασφαλή και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων υγειονομικής περίθαλψης που σχετίζονται με την COVID-19.

Ζωτικής σημασίας η καλή διαχείριση

«Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να παρέχουμε στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας τα κατάλληλα μέτρα αυτοπροστασίας», δήλωσε ο Δρ Μάικλ Ράιαν, Εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ. «Αλλά είναι επίσης ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια χωρίς να επηρεάζουν το περιβάλλον».

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της καθοδήγησης για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν με τα τα προϊόντα υγείας μετά τη χρήση τους.

Διαφορετική διαχείριση απορριμμάτων

Σήμερα, το 30% των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης (60% στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες) δεν είναι εξοπλισμένες για να διαχειριστούν τα υπάρχοντα φορτία απορριμμάτων, πόσο μάλλον το επιπλέον φορτίο COVID-19. Αυτό δυνητικά εκθέτει τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε τραυματισμούς από βελόνες, εγκαύματα και παθογόνους μικροοργανισμούς, ενώ επηρεάζει επίσης κοινότητες που ζουν κοντά σε χώρους υγειονομικής ταφής με κακή διαχείριση και χώρους διάθεσης απορριμμάτων μέσω μολυσμένου αέρα από καύση απορριμμάτων, κακής ποιότητας νερού ή παράσιτα που μεταφέρουν ασθένειες.

Η έκθεση παρουσιάζει ένα σύνολο συστάσεων για την ενσωμάτωση καλύτερων, ασφαλέστερων και πιο περιβαλλοντικά βιώσιμων πρακτικών αποβλήτων στην τρέχουσα αντιμετώπιση του COVID-19 και τις μελλοντικές προσπάθειες ετοιμότητας για πανδημίες. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον συσκευασίων και αποστολών, με ασφαλή και επαναχρησιμοποιήσιμα Μέτρα αυτοπροστασίας (π.χ. γάντια και ιατρικές μάσκες), ανακυκλώσιμα ή βιοαποδομήσιμα υλικά, επενδύσεις σε τεχνολογίες επεξεργασίας αποβλήτων χωρίς καύση, αντίστροφη εφοδιαστική ώστε να διασφαλιστεί ότι τα υλικά, όπως τα πλαστικά, μπορούν να έχουν μια δεύτερη ζωή.

Η ανάλυση έρχεται σε μια εποχή που ο τομέας της υγείας δέχεται αυξανόμενη πίεση να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και να ελαχιστοποιήσει την ποσότητα των απορριμμάτων που αποστέλλονται σε χώρους υγειονομικής ταφής — εν μέρει λόγω της μεγάλης ανησυχίας για τον πολλαπλασιασμό των πλαστικών απορριμμάτων και τις επιπτώσεις τους στο νερό, τα τρόφιμα συστήματα και την υγεία του ανθρώπου και των οικοσυστημάτων.

Στρασβούργο Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος