ΠΟΥ: Ανησυχία για τυχόν απροσδιόριστες συνέπειες από τις νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον

Η νέα υποπαραλλαγή BA.2 της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού SARS-CoV-2 που έχει πλέον ανιχνευθεί σε 57 χώρες εξαπλώνεται ταχέως σε όλο τον κόσμο, όπως τόνισε σε νεότερη ενημέρωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σε ορισμένες χώρες, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η υποπαραλλαγή αντιπροσωπεύει τώρα περισσότερες από τις μισές αλληλουχίες  του γονιδιώματος που συλλέγονται καθημερινά, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό να τονίζει ότι υπάρχουν ελάχιστες γνώσεις σχετικά με το που ακριβώς διαφέρει η υποπαραλλαγή  BA.2 από τους προηγουμένως κυρίαρχες BA.1 και BA.1.1.

Η επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης της πανδημίας Μαρία βαν Κερκοβε, υπογράμμισε ότι ορισμένα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι το BA.2  διαθέτει «ελαφρώς  υψηλότερο ρυθμό μετάδοσης έναντι του BA.1». Ωστόσο, δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής «ενδείξεις αλλαγής ως προς μια σοβαρότερη νόσο της υποπαραλλαγής BA.2 όπως είπε, αλλά η COVID-19 παραμένει μια επικίνδυνη ασθένεια.

Ο υποτύπος Omicron BA.2 θα μπορούσε να επιμηκύνει το κύμα

Εν μεταξύ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή της Όμικρον αντιπροσωπεύει πλέον το 93% όλων των δειγμάτων κορονοϊού που έχουν συλλεχθεί. Αυτό περιλαμβάνει τις υποπαραλλαγές BA.1, BA.1.1, BA.2 και BA.3.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι παραλλαγές BA.1 και BA.1.1 με βάση τα πρώτα επικυρωμένα στοιχεία εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 96% των ευρημάτων Όμικρον που αναρτώνται στη βάση δεδομένων της παγκόσμιας επιστημονικής πρωτοβουλίας GISAID .

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος