ΠΟΥ: Άμεσος κίνδυνος για 900 μονάδες υγειονομικής περίθαλψης που βρίσκονται στα μέτωπα των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία

Συνεχίζει να επιδεινώνεται σε ολόκληρη την Ουκρανία, η συνολική κατάσταση στην υγεία όπου μέχρι σήμερα, πάνω από 18 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τη σύγκρουση αναφέρει στην επικαιροποιημένη έκθεση στοιχείων ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας.

Νοσοκομεία και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης υπο κίνδυνο

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι περισσότερες από 300 εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται σε περιοχές ενεργών εχθροπραξιών, και περίπου 600 εγκαταστάσεις βρίσκονται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, αφήνοντας το σύστημα υγείας ευάλωτο σε ζημιές στις υποδομές και  σε σοβαρές διακοπές κρίσιμων υπηρεσιών. Έχουν επαληθευθεί σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού 64 επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη από τις 24 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να σημειωθούν 37 τραυματισμοί και 15 θάνατοι, ενώ ορισμένες περιοχές, όπως η πόλη της Μαριούπολης στο νότο, έχουν υποστεί κρίσιμες ελλείψεις ιατρικών προμηθειών.

Οι θάνατοι αμάχων και η κατάσταση της πανδημίας

Παράλληλα ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων κλινών για ασθενείς με COVID-19 μειώθηκε κατά 27% από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 23 Μαρτίου, με τη μεγαλύτερη μείωση κατά 80% να αναφέρεται στην περιφέρεια Λουχάνσκ, ακολουθούμενη από την περιφέρεια Βολίν με 69% και Τσερνιχιβ με 56%. Επιπλέον, ο αριθμός των κλινών που καταλαμβάνονται από ασθενείς με COVID-19 μειώθηκε σε εθνικό επίπεδο κατά 83%, αντανακλώντας πιθανές προκλήσεις στην πρόσβαση στα νοσοκομεία, περιορισμένες αναφορές δεδομένων και πιθανή μείωση των πραγματικών νοσηλειών μετά την κορύφωση του κύματος της παραλλαγής Όμικρον.

Επιπλέον μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 23 Μαρτίου 2022, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατέγραψε τουλάχιστον 2685 απώλειες αμάχων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 1035 θανάτων. Οι απώλειες αμάχων συνεχίζουν να προκαλούνται από τη χρήση εκρηκτικών όπλων. Η περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων και θανάτων που σχετίζονται με τραύματα. Επιπλέον, δεδομένων των προηγούμενων υψηλών ποσοστών μη χορηγούμενων αντιμικροβιακών φαρμάκων και της περιορισμένης πρόσβασης στη θεραπεία, η πιθανότητα

 Τα Νεογνά

 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι 80.000 γυναίκες θα γεννήσουν στην Ουκρανία τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ οι διαταραχές στην προγεννητική φροντίδα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μαιευτικών και νεογνικών επιπλοκών. Υπάρχει επίσης μειωμένη ικανότητα διαχείρισης μαιευτικών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της διενέργειας διαδικασιών όπως καισαρική τομή και παροχής εντατικής φροντίδας νεογνών λόγω προκλήσεων πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, περιορισμένης παροχής ρεύματος και οξυγόνου και επιθέσεων σε κέντρα υγειονομικής περίθαλψης συμπεριλαμβανομένων των μαιευτηρίων.

 Επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή

 Η μεγάλης κλίμακας μετατόπιση του πληθυσμού, οι ζημιές στις γεωργικές υποδομές, η διακοπή των αγορών και των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων είναι πιθανό να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης που βασίζονται στη γεωργία στην Ουκρανία, ειδικά σε αγροτικές κοινότητες, όπου κατοικεί το ένα τρίτο των τον πληθυσμό ήτοι 12,6 εκατομμύρια άτομα. Υπολογίζεται ότι πάνω από δύο εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών και έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες στην Ουκρανία χρειάζονται διατροφική βοήθεια. Ένα από τα βασικά ζητήματα που έχουν σημασία είναι να διασφαλιστεί υποκατάστατα μητρικού γάλακτος και διανομή.

 Συνεχείς επιδημίες

 Η συχνότητα της COVID-19 συνεχίζει να μειώνεται, με 27.671 νέα κρούσματα και 384 νέους θανάτους να έχουν αναφερθεί το διάστημα μεταξύ 17 και 23 Μαρτίου. Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί θα πρέπει να ερμηνευτούν προσεκτικά καθώς από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 23 Μαρτίου, ο μέσος όρος επταήμερου αριθμού δοκιμών PCR και Rapid Test έχει μειωθεί κατά 96% από 42 460 σε 1634 και κατά 88% από 51 484 σε 6047 αντίστοιχα.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος