ΠΟΥ: Αδιάκοπες προσπάθειες να κρατηθούν ανοιχτοί οι διάδρομοι ιατρικού εφοδιασμού και το σύστημα υγείας της Ουκρανίας

Αδιάκοπες παραμένουν οι προσπάθειες του ΠΟΥ, ώστε να εξασφαλίσει την συνεχή ροή προμηθειών υγείας, έτσι ώστε οι γειτονικές χώρες να έχουν την υποδομή και την τεχνογνωσία για να καλύψουν επείγουσες ανάγκες των προσφύγων και να υποστηρίξουν το σύστημα υγείας της Ουκρανίας για τις άμεσες ανάγκες υγείας των ανθρώπων εντός των συνόρων της Ουκρανίας.

Συντονισμός ανθρωπιστικής βοήθειας για την υγεία σε άτομα που έχουν ανάγκη

Ο εκτιμώμενος αριθμός των ανθρώπων που επηρεάζονται από τις επιθέσεις των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία είναι 18 εκατομμύρια, εκ των οποίων 6,7 εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ οι αλυσίδες ανεφοδιασμού έχουν διαταραχθεί σοβαρά. Πολλοί διανομείς δεν λειτουργούν, ορισμένα αποθέματα είναι απρόσιτα λόγω στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι προμήθειες φαρμάκων εξαντλούνται και τα νοσοκομεία αγωνίζονται να παράσχουν περίθαλψη σε ασθενείς και τραυματίες.

Ο ΠΟΥ όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, συντονίζει με τους εταίρους την παροχή ανθρωπιστικής υγειονομικής βοήθειας, τόσο εντός της Ουκρανίας όσο και στα σύνορά της, και παρέχει τεχνική υποστήριξη και αυξημένο προσωπικό.

ΠΟΥ: Αδιάκοπες προσπάθειες να κρατηθούν ανοιχτοί οι διάδρομοι ιατρικού εφοδιασμού και το σύστημα υγείας της Ουκρανίας
(AP Photo/Sergei Grits)

Παροχή ιατρικών προμηθειών που σώζουν ζωές

Ως επικεφαλής οργανισμός Health Cluster, ο ΠΟΥ συνεργάζεται με συνεργάτες για την άμβλυνση των ελλείψεων σε σωτήριο εξοπλισμό και φάρμακα, όπως οξυγόνο και ινσουλίνη, χειρουργικά εφόδια, αναισθητικά και κιτ μετάγγισης για τη συλλογή, τον έλεγχο και την ασφαλή μετάγγιση αίματος. Γεννήτριες οξυγόνου, γεννήτριες για τη διατήρηση της ηλεκτρικής παροχής στις πληγείσες εγκαταστάσεις υγείας, απινιδωτές, οθόνες, φάρμακα αναισθησίας, άλατα επανυδάτωσης, γάζες και επίδεσμοι είναι μεταξύ των ιατρικών προμηθειών που στέλνει.

Ήδη περίπου 600 δόσεις αντιτετανοτοξινοειδή έφτασαν στο Κίεβο και 36 τόνοι ζωτικής σημασίας ιατρικών προμήθειων έφτασαν στο Lviv, από όπου διανέμονται σε εγκαταστάσεις υγείας σε όλη τη χώρα.

Παρέδωσε επίσης 10 τόνους κιτ χειρουργικών επεμβάσεων τραυμάτων και έκτακτης ανάγκης στο Κίεβο, που θα διανεμηθούν σε αποθήκες σε 7 περιοχές μεταξύ των οποίων στο Κίεβο, Πολτάβα, Ντνιπροπετρόβσκ, Οδησσό, Ζαπορίζια, Ζιτομίρ και Τσερκάσι.

Επίσης 9 αποστολές έκαστη βάρους 10 τόνων απεστάλησαν στο Χάρκοβο μέσω Πολτάβα. Στο Σούμι μέσω Πολτάβα προς Ντνίπρο, στο Κέρσον μέσω Ντνιπρο, στη Μαριούπολη μέσω Ντνίπρο, στο Μικολάεφ  και στο Ζιντομιρ προς Ζαπορίζια και στο Τσερκάσι. Κάθε αποστολή εξυπηρετεί 150 ασθενείς με τραύματα και 15.000 ασθενείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για 3 μήνες.

Επιπλέον, όπως αναφέρει ΠΟΥ, μόλις προχτές παραδόθηκαν αναπνευστήρες στα νοσοκομεία του Κιέβου και 14 τόνοι ή 52 κυβικά μέτρα κιτ αντιμετώπισης τραυμάτων και βασικά φάρμακα για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έφτασαν στο Λβιβ.

Ο ΠΟΥ βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις ουκρανικές αρχές. Όλες οι προμήθειες διανέμονται σε στενό συντονισμό με το Υπουργείο Υγείας,, ενώ τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα υπάρχει συνεχής ροή ιατρικών προμηθειών, ως μέρος μιας προσπάθειας να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ανθρώπων σε βασικά φάρμακα και ιατρική περίθαλψη.

Καταγγελία και καταδίκη επιθέσεων στην υγειονομική περίθαλψη

Μέχρι στις 12 Μαρτίου, ο ΠΟΥ είχε επαληθεύσει συνολικά 31 επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου 2022, με αποτέλεσμα 12 θανάτους και 34 τραυματισμούς, εκ των οποίων 8 από τους τραυματίες και 2 από τους νεκρούς να ήταν εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Ο ΠΟΥ καταδικάζει έντονα τις πράξεις βίας κατά της υγειονομικής περίθαλψης. Κάθε επίθεση στερεί από τους ανθρώπους υπηρεσίες που σώζουν ζωές. Οι επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος