Πώς θα αλλάξει το Twitter μετά την εξαγορά του από τον Μασκ

Ο Ίλον Μασκ κατέληξε σε συμφωνία με το Twitter με την υπόσχεση να μειώσει τη λογοκρισία στην πλατφόρμα, εγείροντας όμως ερωτήματα σχετικά με το πώς σκοπεύει να αλλάξει την «ψηφιακή πλατεία της πόλης».

Όπως αναφέρει το BBC, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η έλλειψη εποπτείας περιεχομένου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ρητορικής μίσους. Ο Μασκ έχει ασκήσει έντονη κριτική στις πολιτικές της πλατφόρμας σχετικά με την εποπτεία του περιεχομένου, υποστηρίζοντας ότι το Twitter πρέπει να είναι ένα πραγματικό φόρουμ για την ελευθερία του λόγου. Σε δήλωσή του μετά την επίτευξη της συμφωνίας, αναφέρθηκε στην ελευθερία του λόγου ως «το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας».

«Ανησυχούμε για οποιαδήποτε μέτρα που μπορεί να λάβει το Twitter για να διαβρώσει την επιβολή των πολιτικών και των μηχανισμών που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των χρηστών», έγραψε η Διεθνής Αμνηστία σε ανάρτησή της στο Twitter.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι ένα Twitter που εσκεμμένα κλείνει τα μάτια στη βίαιη και καταχρηστική ομιλία εναντίον χρηστών, ιδίως εκείνων που πλήττονται δυσανάλογα, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των μη δυαδικών ατόμων και άλλων».

Θα επιστρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ;

Το Twitter ανέστειλε μόνιμα τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ λίγες μέρες μετά τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στο Twitter, ακόμη κι αν ξεμπλοκαριστεί ο λογαριασμός του, καθώς χρησιμοποιεί τη δική του πλατφόρμα, Truth Social.

Θα εγκαταλείψουν οι χρήστες το Twitter;

Ο Μασκ δήλωσε ότι ελπίζει ότι ακόμη και οι πιο ισχυροί επικριτές του θα παραμείνουν στην πλατφόρμα «επειδή αυτό σημαίνει ελευθερία του λόγου». Ωστόσο, ορισμένοι χρήστες έχουν απειλήσει να εγκαταλείψουν το Twitter, ενώ άλλοι έχουν ήδη φύγει από την πλατφόρμα.

Ο Νταν Άιβς, αναλυτής στην επενδυτική εταιρεία Wedbush Securities, δήλωσε στο BBC ότι αναμένει ότι οι περισσότεροι χρήστες θα «περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Πολιτικές αντιδράσεις

Τη Δευτέρα (25/4), η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «ανησυχεί εδώ και καιρό για τη δύναμη των μεγάλων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης», όποιος και αν είναι ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής του Twitter.

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν δήλωσε ότι η συμφωνία είναι «επικίνδυνη για τη δημοκρατία μας», ενώ πίεσε για την επιβολή ενός φόρου πλούτου και «ισχυρών κανόνων για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας».

Εν τω μεταξύ, η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Μάρσα Μπλάκμπερν χαιρέτισε τη συμφωνία ως «μια ενθαρρυντική ημέρα για την ελευθερία του λόγου».

ΠΗΓΗ: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος