Πώς οι αυτόματοι αναγνώστες πινακίδων κυκλοφορίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά των αμβλώσεων

Array

Η Flock Safety, μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία που προμηθεύει αυτόματους αναγνώστες πινακίδων κυκλοφορίας στην αστυνομία και σε γειτονιές στις ΗΠΑ, έχει μια φιλόδοξη αποστολή: να εξαλείψει το έγκλημα.

Από την ίδρυσή της το 2017, η Flock έχει συνάψει συμβόλαια με περισσότερους από 1.200 συνεργάτες των αρχών επιβολής του νόμου σε περισσότερες από 40 πολιτείες και παρέχει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 2.000 γειτονιές.

Ωστόσο, οι ακτιβιστές της προστασίας της ιδιωτικής ζωής προειδοποιούν ότι αυτό το εκτεταμένο δίκτυο παρακολούθησης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά των γυναικών που αναζητούν αμβλώσεις σε πολιτείες όπου απαγορεύονται, επιτρέποντας στην αστυνομία να παρακολουθεί τις κλινικές αμβλώσεων και τα οχήματα που βρίσκονται κοντά σε αυτές.

Ωστόσο η Flock απαντά στις επικρίσεις λέγοντας ότι η αποστολή της ως επιχείρηση είναι να εξαλείψει το έγκλημα.

«Η θέση μας στη Flock παραμένει συνεπής ως προς την απόφαση Dobbs. Η άποψή μας είναι ότι δεν θεσπίζουμε νόμους και ότι η αποστολή μας δεν σχετίζεται με συγκεκριμένους νόμους», δήλωσε ο Τζος Τόμας, αντιπρόεδρος εξωτερικών υποθέσεων της Flock.

Ο Τόμας είπε επίσης ότι η εταιρεία παρέχει τεχνολογία στα δημοκρατικά εκλεγμένα κυβερνητικά όργανα και το προσωπικό επιβολής του νόμου, ώστε να επιβάλλουν τους νόμους που θεσπίζουν.

«Γνωρίζουμε ότι οι πόλεις στην Καλιφόρνια μπορεί να λειτουργούν διαφορετικά από ό,τι οι πόλεις στο Τέξας, στο Ιλινόι ή στο Ρόουντ Άιλαντ. Επομένως, θα ήταν ανακριβές να πούμε ότι η Flock τάσσεται υπέρ ή κατά κάποιου συγκεκριμένου θέματος. Υποστηρίζουμε τις τοπικές κυβερνήσεις που εφαρμόζουν τους τοπικούς τους νόμους», σημείωσε ο Τόμας.

Εταιρείες τεχνολογίας όπως η Flock δέχονται κριτική για τους τρόπους με τους οποίους παρέχουν δεδομένα ή τεχνολογία στις αρχές επιβολής του νόμου που διώκουν υποθέσεις που σχετίζονται με τις αμβλώσεις. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο, το Facebook δέχτηκε πυρά επειδή παρείχε στην αστυνομία της Νεμπράσκα τα προσωπικά μηνύματα μεταξύ μιας μητέρας και μιας κόρης που ερευνούνταν για την υποτιθέμενη διενέργεια παράνομης έκτρωσης.

Πώς οι αυτόματοι αναγνώστες πινακίδων κυκλοφορίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά των αμβλώσεων
(Flock Safety)

Οι αυτόματοι αναγνώστες πινακίδων κυκλοφορίας, οι οποίοι εγκαθίστανται συνήθως σε φανάρια, ανισόπεδες γέφυρες αυτοκινητοδρόμων ή περιπολικά της αστυνομίας, καταγράφουν τα στοιχεία των αυτοκινήτων και διευκολύνουν τις αρχές στην παρακολούθηση οχημάτων που διέρχονται από συγκεκριμένες τοποθεσίες ή γειτονιές.

Οι πληροφορίες συλλέγονται σε μια βάση δεδομένων στην οποία η αστυνομία έχει πρόσβαση. Εκεί, μπορεί να δει ποια αυτοκίνητα βρέθηκαν σε μια συγκεκριμένη περιοχή κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι η αστυνομία μπορεί να “ανεβάσει” μια φωτογραφία ενός αυτοκινήτου στη βάση δεδομένων και το λογισμικό της «θα την αντιστοιχίσει με τα οχήματα που έχουν καταγραφεί από τις κάμερες της Flock Safety τις τελευταίες 30 ημέρες».

Εκτός από την απευθείας σύναψη συμβάσεων με εκατοντάδες αστυνομικά τμήματα, η Flock αναφέρει στην πολιτική απορρήτου της ότι μπορεί να μοιραστεί τα δεδομένα που αποθηκεύει, με οποιαδήποτε κυβερνητική υπηρεσία σε απάντηση νομικών αιτημάτων όπως κλήσεις ή εντάλματα.

Η πλατφόρμα Talon της Flock επιτρέπει επίσης στα αστυνομικά τμήματα με τα οποία συνεργάζεται, να μοιράζονται το υλικό με εκατοντάδες άλλα αστυνομικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Ως εκ τούτου, οι αρχές επιβολής του νόμου σε μια πολιτεία όπου η άμβλωση είναι νόμιμη μπορούν να μοιραστούν δεδομένα με τις αρχές μιας πολιτείας όπου απαγορεύονται οι αμβλώσεις.

Η Flock ωστόσο δηλώνει ότι δεν κατέχει τα δεδομένα και επισημαίνει ότι οι κάτοικοι μπορούν να δουν πώς τα συλλέγει μια συγκεκριμένη πόλη μέσω της πύλης διαφάνειας.

«Οι πόλεις και/ή οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου είναι ιδιοκτήτες των δεδομένων και αποφασίζουν με ποιον μοιράζονται το υλικό τους και πώς επιθυμούν να εφαρμόσουν τους νόμους τους», δήλωσε ο Τόμας.

Ο Ντέιβ Μάας, διευθυντής ερευνών στο Electronic Frontier Foundation, μια οργάνωση για τις πολιτικές ελευθερίες, ελπίζει ότι οι σημερινοί και οι μελλοντικοί πελάτες της Flock σε μέρη όπου οι αμβλώσεις είναι νόμιμες, θα εξετάσουν προσεκτικά τη στάση της εταιρείας σχετικά με το θέμα αυτό.

«Πολλές εταιρείες προωθούν τις υπηρεσίες τους για την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας, αλλά η θέση της Flock Safety δείχνει πώς η επιτήρηση στην πραγματικότητα δεν έχει να κάνει με το όφελος της κοινωνίας ή την προστασία των ανθρώπων, αλλά με την επιβολή των πολιτικών στόχων όσων βρίσκονται στην εξουσία», υποστήριξε ο Μάας.

ΠΗΓΗ: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος