Ο αντιδήμαρχος Αργυρούπολης, Βασίλης Κρητικός, μίλησε στο ΕΡΤNews για το πρωτοποριακό πρόγραμμα για την προστασία του Υμηττού από πυρκαγιές, που εφαρμόζει αρκετά χρόνια ο Δήμος, σε συνεργασία με τους άλλους Δήμους της περιοχής.
Από το πυροφυλάκιο της Αργυρούπολης, ο κ. Κρητικός εξήγησε πώς η τεχνολογία βοηθά στην πρόληψη πυρκαγιών.
«Εδώ χτυπά η καρδιά της Πολιτικής Προστασίας, είναι ο συνδυασμός της τεχνολογίας και των ανθρώπων. Της Πολιτικής προστασίας, του Δήμου μας και των εθελοντών μας. Συνδυάζουμε το ανθρώπινο δυναμικό με την τεχνολογία, έτσι ώστε η πρόληψη, που είναι το κυρίαρχο ζητούμενο στην αντιμετώπιση οποιωνδήποτε κρίσεων και ειδικά τώρα των πυρκαγιών. Από το 2016 με τον Δήμαρχό μας, τον κ. Κωνσταντάτο έχουμε φτιάξει ένα πρότυπο μοντέλο πολιτικής προστασίας. Το ζητούμενο είναι να βρούμε τον τρόπο και να μας ακούσει και το επιτελικό κράτος, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κέντρο σε κάθε Δήμο, για να χτίσουμε εμείς την πρόληψη αυτή που είναι στη δική μας θεσμική αρμοδιότητα», είπε.
«Λειτουργούμε επικουρικά στην πολιτική προστασία της χώρας. Είμαστε ένα γρανάζι που ξέρει καλύτερα τον τόπο του και γι΄ αυτό είμαστε κοντά με όλες μας τις δυνάμεις, με τους ανθρώπους μας και τους εθελοντές μας, να το υπηρετήσουμε για να προστατεύσουμε τα δάση μας», εξήγησε.
Εξηγώντας πώς χρησιμοποιείται η τεχνολογία, τόνισε, «με κάμερες τεχνητής νοημοσύνης που παίρνουμε το βουνό μας, το σκανάρουμε θερμοκρασιακά και βλέπουμε σε κάθε πίξελ τι θερμοκρασία έχει».
Και συνέχισε, «είναι θερμικές κάμερες τεχνητής νοημοσύνης που κρατούν στη μνήμη τους τις φυσιολογικές εικόνες και τις συγκρίνουν χιλιάδες φορές το δευτερόλεπτο, έτσι ώστε αν δουν κάτι διαφορετικό ή μία απότομη μεταβολή θερμοκρασίας, να μας δώσουν ένα αλάρμ, να ειδοποιήσουμε την πυροσβεστική και κατευθείαν το πυροσβεστικό όχημα που επανδρώνεται από τους ανθρώπους της πολιτικής προστασίας και από εθελοντές μας, να φύγει πρώτο στο συμβάν για να αντιμετωπίσουμε, να σβήσουμε τη φωτιά σε πρώτο χρόνο».
Ο κ. Κρητικός είπε πως, «έχουμε πάνω από 24 θερμικές κάμερες, οπότε καλύπτουμε όλο τον τομέα μας, από την Ηλιούπολη έως και τη και την Γλυφάδα και επιπλέον έχουμε τη δυνατότητα με κάποιες άλλες κάμερες, να πάρουμε την εικόνα και να κάνουμε και ζουμ εκεί που έχουμε μία υποψία φωτιάς ή έχουμε ένα αλάρμ. Αυτή η εικόνα πάει και στο ΕΣΚΕΔΙΚ».
Όπως εξήγησε αυτό το μοντέλο έχει σώσει τον Υμηττό και τον έχει βγάλει «αλώβητο μέχρι τώρα».
«Δεν σημαίνει ότι ποτέ δεν θα έχουμε συμβάντα ή δεν μπορεί να γίνει κάτι το οποίο μπορεί να είναι κακό, αλλά έχουμε κάνει ό, τι είναι ανθρωπίνως δυνατό από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τους Δήμου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε το βουνό μας. Σκοπός δεν είναι να σώσουμε μόνο το δικό μας βουνό. Εμείς μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά», τόνισε.
Υπενθύμισε πως το drone λειτουργεί 24/7, είναι από την πολιτική προστασία και έχει εικόνα ζωντανή το ΕΣΚΕΔΙΚ. «Το συγκεκριμένο drone πέρυσι τη φωτιά της Γλυφάδας την είδε σε πρώτο χρόνο, γι’ αυτό πήγαμε πρώτοι», είπε ο κ. Κρητικός.
Όπως ανέφερε, το σημαντικότερο είναι «να μην μας πιάσει η φωτιά στον ύπνο» και πως «είναι ένα πλεονέκτημα της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τους ανθρώπους. Τους χρειαζόμαστε να την υπηρετήσουν και αντίστροφα».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος