Πολιτιστική εκδήλωση για το αρχαίο θέατρο Τανάγρας με τις “Βάκχες”

Μία σημαντική προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για το έργο: «Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου και συναφών δημοσίων κτηρίων αρχαίας Τανάγρας», υπέγραψαν στις 30η Ιουνίου 2016 ο Δήμος Τανάγρας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Στα πλαίσια αυτά στις 17 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί θεατρική παράσταση στις 17 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος: “Η Προγραμματική σύμβαση περιγράφει  το έργο ως εξής:  καθαρισμός, αποτύπωση και ανάδειξη της θέσης του αρχαίου θεάτρου , το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του υψώματος «Γριμάδα». Ταυτόχρονα με τις εργασίες στο θέατρο θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός και αποτύπωση δημοσίων κτιρίων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του θεάτρου, καθώς αυτό δεν αποτελούσε μεμονωμένο κτίσμα αναψυχής, αλλά τμήμα λατρευτικής θέσης με ναούς και δημόσια αρχιτεκτονήματα στο στενό περιβάλλον του.
Το αρχαίο θέατρο Τανάγρας  είναι μνημείο που διαγράφεται  εμφανώς στο φυσικό έδαφος . Έχει δε προκαλέσει το ενδιαφέρον της ακαδημαϊκής κοινότητας των ιστορικών /αρχαιολόγων σε πανελλήνιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το εν λόγω έργο χρηματοδοτείται από τον Δήμο Τανάγρας (50.000 €).
Η διάρκεια υλοποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης είναι δύο έτη , με δυνατότητα παράτασης δύο επιπλέον ετών”.

Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη

Με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών καθαρισμού-ανασκαφής  του αρχαίου θεάτρου, ο Δήμος Τανάγρας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας οργανώνει θεατρική παράσταση με το έργο «Βάκχες» του Ευριπίδη. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την 17η Σεπτεμβρίου 2016 , ημέρα Σάββατο και ώρα 8:00μμ εντός του αρχαιολογικού χώρου του αρχαίου θεάτρου Τανάγρας, με ελεύθερη είσοδο.

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας: “Η παράσταση είναι δημιουργία των θεατρικών ομάδων της περιοχής («Δήλια  Δρώμενα» /Δηλεσίου, «Δημοσθένης Λιάπης» /Οινοφύτων, «Υρία» /Παραλίας Αυλίδος) και προσφέρεται στο πλαίσιο του εορτασμού για την αναβίωση του αρχαίου θεάτρου.
Ο Δήμος Τανάγρας ευχαριστεί τους καλλιτέχνες για την ευγενική προσφορά τους.

Ο Δήμος μας , με την υπογραφή της προγραμματικής  σύμβασης, τιμά το ιστορικό όνομά του, τιμά τις ρίζες του που φθάνουν στα βάθη της αρχαιότητας.
Η πολιτιστική εκδήλωση είναι έκφραση σεβασμού προς το ιστορικό παρελθόν μας και μας γεμίζει συγκίνηση , καθώς το σπουδαίο αυτό μνημείο «μιλά» μέσα από την γη κι εμείς ακούμε σήμερα  την φωνή του έπειτα από  2.300 χρόνια σιγής.
Η παρουσία σας λοιπόν θα συμβάλει ιδιαίτερα σε ένα γεγονός πολιτισμικής σημασίας για τον τόπο μας, σε ένα γεγονός που λαμβάνει υπερτοπικό χαρακτήρα από αυτήν την οικουμενικότητα του αρχαίου ελληνικού θεάτρου”.

Πολιτιστική εκδήλωση για το αρχαίο θέατρο Τανάγρας με τις “Βάκχες”

Eπίσης ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας τονίζει πως:

Πολιτιστική εκδήλωση για το αρχαίο θέατρο Τανάγρας με τις “Βάκχες”«Η κρίση που περνάει ο πολιτισμός μας δεν είναι μόνον οικονομική.
Είναι βαθύτατα πνευματική.
Γι’αυτό  η  επιστροφή στις ρίζες μας γίνεται ιστορική αναγκαιότητα και θεραπεία.
Ο Δήμος Τανάγρας έχει ένα μεγάλο αποτύπωμα της αρχαιότητας: το αρχαίο θέατρο!
Για πρώτη φορά, έπειτα  από 2.300 χρόνια σιγής, ακούμε την φωνή αυτού του ιστορικού σημείου που βρίσκεται στους πρόποδες του υψώματος  «Γριμάδα».
Το αρχαίο θέατρο Τανάγρας  είναι μνημείο που διαγράφεται  εμφανώς στο φυσικό έδαφος. Έχει δε προκαλέσει το ενδιαφέρον της ακαδημαϊκής κοινότητας των ιστορικών /αρχαιολόγων σε πανελλήνιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Δήμος Τανάγρας συνεργάζεται με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Υπουργείο Πολιτισμού  και την 30η Ιουνίου 2016 υπογράφεται  προγραμματική  σύμβαση   για το έργο: «Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου και συναφών δημοσίων κτιρίων αρχαίας Τανάγρας».
Το εν λόγω έργο χρηματοδοτείται από τον Δήμο μας (50.000 €).
Η Προγραμματική Σύμβαση είναι το «φιλί της ζωής» για έναν αρχαιολογικό χώρο, που θεωρείτο μέχρι σήμερα ανύπαρκτος.
Με το βλέμμα στραμμένο στο αρχαίο θέατρο, προχωράμε ένα ακόμα βήμα:
προτείνουμε   στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας  να εξετάσει την δυνατότητα της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής  ανάδειξης του χώρου από τον Δήμο Τανάγρας .
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας εξετάζει  και εγκρίνει την πρότασή μας.
Η αναβίωση του αρχαίου θεάτρου έχει ήδη αρχίσει!

Τρεις θεατρικές ομάδες της περιοχής («Δήλια Δρώμενα» Δηλεσίου, «Δημοσθένης Λιάπης» Οινοφύτων, «Υρία» Παραλαίς Αυλίδας)  προσεγγίζουν  το τμήμα πολιτισμού για να παρουσιάσουν αφιλοκερδώς  την καλλιτεχνική δημιουργία τους. Τις ευχαριστούμε.

Την 17η Σεπτεμβρίου 2016, ημέρα Σάββατο και ώρα 8:00μμ  ο Δήμος Τανάγρας γιορτάζει το αρχαιοελληνικό  παρελθόν του, σπάζοντας την σιωπή του αρχαίου θεάτρου!
Δύο χιλιάδες τριακόσια χρόνια μετά , το θέατρο επιστρέφει στον φυσικό του χώρο, στο σπίτι του και αυτό είναι  γεγονός  ιδιαίτερης  πολιτισμικής σημασίας για τον τόπο μας, για την χώρα μας!
Ο Δήμος Τανάγρας είναι ένα ψηφιδωτό πολιτισμού: με πλούσια παράδοση, ήθη  και έθιμα, λαογραφία, αρχαιολογικά ευρήματα!
Και είναι χρέος μας να βγάλουμε στο φως αυτό το ψηφιδωτό!».

To ert.gr στις 12, 13 και 14 Σεπτεμβρίου παρουσιάζει τις θεατρικές ομάδες που θα πάρουν μέρος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος