Ζέιντι Σμιθ: Η «σούπερ σταρ της βρετανικής λογοτεχνίας» μιλά στο ertnews.gr

Στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Ρώμης συναντήσαμε και την Αγγλίδα συγγραφέα Ζέιντι Σμιθ, μία από τις πιο ταλαντούχες λογοτεχνικές φωνές αυτής της γενιάς.

Κόρη Τζαμαϊκανής μητέρας και Βρετανού πατέρα, η Σμιθ αυτοχαρακτηρίζεται ως «συναισθηματική ανθρωπίστρια» και είναι γνωστή για τον τρόπο που πραγματεύεται τα ζητήματα φυλής, θρησκείας και πολιτισμικής ταυτότητας, αλλά και για τους εκκεντρικούς χαρακτήρες των μυθιστορημάτων της, το έξυπνο χιούμορ και τον γρήγορο διάλογο.

Το μυθιστορηματικό της ντεμπούτο, White Teeth (2000), εισήχθη στον κόσμο των εκδόσεων το 1997 πριν ολοκληρωθεί. Με βάση ένα χειρόγραφο 80 σελίδων, ξεκίνησε μια δημοπρασία για τα δικαιώματα.Το μυθιστόρημα ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους της στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δημοσιεύθηκε το 2000, έγινε αμέσως best seller και κέρδισε πολλά βραβεία, ενώ ώθησε ορισμένους κριτικούς να χαρακτηρίσουν τη Σμιθ ως έναν σύγχρονο Τσαρλς Ντίκενς.

Ζέιντι Σμιθ: Η «σούπερ σταρ της βρετανικής λογοτεχνίας» μιλά στο ertnews.gr
@AP Photo/Sergio Dionisio, File

Έκτοτε, το πρώην παιδί-θαύμα του Λονδίνου έγραψε άλλα τέσσερα μυθιστορήματα, δύο συλλογές διηγημάτων και σημαντικό μη μυθοπλαστικό έργο, ενώ το 2005 το περιοδικό Time συμπεριέλαβε το White Teeth στη λίστα με τα εκατό αριστουργήματα μυθοπλασίας του περασμένου αιώνα. Λίγες μέρες μετά τα 46α γενέθλιά της, η Ζέιντι Σμιθ ήταν μεταξύ των καλεσμένων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης 2021 για μια συνάντηση με το κοινό, αφιερωμένη στις αγαπημένες ταινίες της.

Προτού το αποκαλύψει στο κοινό, μας αποκάλυψε ποια είναι η αγαπημένη της ταινία, καθώς και τον λόγο για τον οποίον μεγάλωσε βλέποντας παλιό αμερικάνικο κινηματογράφο, ταινίες του ’30 και του ’40…

Τη ρωτήσαμε και αν έχει διαβάσει πρόσφατα κάποιο βιβλίο Έλληνα συγγραφέα, και όντως είχε, μια μικρή νουβέλα με θέμα το μεταναστευτικό στην Ελλάδα! Ωστόσο, φοβήθηκε μην μας πει το όνομά του συγγραφέα λάθος, κι έτσι θα μείνουμε με την απορία.

«Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που δεν έχει φωνή. Μπορεί όμως να μην έχει ευκαιρίες να ακουστεί», μας είπε μεταξύ άλλων η Σμιθ. «Ο,τιδήποτε κάνει τον κόσμο να σκεφτεί και να συνειδητοποιήσει ότι η οπτική του για τον κόσμο δεν είναι η μόνη δυνατή οπτική, είναι υγιές για όλους».

Η ίδια δηλώνει πως δεν έχει βρει ακόμα τον χρόνο να μετατρέψει τα βιβλία της σε σενάρια για ταινίες. Μας μίλησε όμως για μια συγγραφέα που θα έπρεπε να το κάνει αυτό: «Είναι μια συγγραφέας ονόματι Ελίζαμπεθ Τέιλορ – προφανώς πρόκειται για συνωνυμία με τη γνωστή ηθοποιό – της οποίας θεωρώ πως όλα τα μυθιστορήματα θα μπορούσαν να γίνουν ταινίες».

Ωστόσο κατά τη Σμιθ, η ζωή είναι για να τη ζεις αδιαμεσολάβητη και με ελεύθερο τον νου! «Είναι σημαντικό να μην αφήνεις τη ζωή σου να διαμεσολαβείται από τίποτα. Ούτε από βιβλία ούτε από ταινίες. Και αυτά μπορούν να είναι προβληματικά! Είναι σημαντικό να κρατάς το μυαλό σου ελεύθερο όσο γίνεται από οποιαδήποτε παρέμβαση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος