Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ΕΕΕ για την UNESCO και του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησαν σήμερα (Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018) η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Γιάννη Αμανατίδη, το Μνημόνιο υπέγραψαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα και ο Πρόεδρος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, κ. Νικόλαος Πέντζος.

Στόχος της συνεργασίας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση συνεργειών στους τομείς της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού, των Επιστημών και της Επικοινωνίας, πάντα στο πλαίσιο των Προγραμμάτων, των Προτεραιοτήτων και των Αναπτυξιακών Στόχων της UNESCO για την Αειφορία μέχρι το 2030.

Στην ιδιαίτερη σημασία του εθελοντισμού, στο πλαίσιο προώθησης της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα στάθηκε όρθια στα δύσκολα χρόνια της κρίσης χάρη στα δίκτυα αλληλεγγύης. Ο κ. Αμανατίδης χαρακτήρισε ως ευτυχή συγκυρία την υπογραφή του Μνημονίου «την ημέρα που συμπίπτει με την έξοδο της Ελλάδας από την εποπτεία», δηλώνοντας την αμέριστη υποστήριξη της Κυβέρνησης σε ανάλογες δράσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «δημιουργούμε τη νέα Ελλάδα και αυτή τη νέα σελίδα τη γράφουμε μαζί».

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO ανέφερε ότι στόχος της συνεργασίας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση συνεργειών στους τομείς της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού, των Επιστημών, του Περιβάλλοντος, του Τουρισμού και της Επικοινωνίας, στο πλαίσιο των Προτεραιοτήτων και των Αναπτυξιακών Στόχων της UNESCO για την Αειφορία, μέχρι το 2030, καθώς και η στήριξη ευπαθών και περιθωριοποιημένων κοινωνικά ομάδων, αλλά και σωματείων, οργανώσεων και φορέων, που εργάζονται στον τομέα αυτό. Η κα Τζιτζικώστα υπογράμμισε επίσης, ότι η συνεργασία με το Δίκτυο θα προταθεί από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή στον Διεθνή Διαγωνισμό της UNESCO ως Βέλτιστη Πρακτική για την Ετήσια Έκθεση του έτους 2019.

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής ανέφερε ότι η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της συνεισφοράς του Δικτύου στα κοινωνικά δρώμενα της Βόρειας Ελλάδας, δημιουργώντας ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων για την ανάπτυξη κουλτούρας εθελοντισμού και την κινητοποίηση επιχειρήσεων και πολιτών σε δράσεις αλληλεγγύης. Ο κ. Πέντζος σημείωσε επίσης ότι το Δίκτυο θα συμμετέχει ως χορηγός στη Διαβαλκανική κατασκήνωση που διοργανώνει η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO στις εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ στη Χαλκιδική, με σκοπό την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και την ενθάρρυνση των νέων σε θέματα αλληλεγγύης και διαφορετικότητας.

Η ΕΕΕ για την UNESCO αποτελεί τον επίσημο εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού στην Ελλάδα. Αποστολή των 199 Εθνικών Επιτροπών για την UNESCO, που συνθέτουν ένα μοναδικό παγκόσμιο δίκτυο στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, είναι να λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος μεταξύ της UNESCO και των Κυβερνήσεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δικτύων, καθώς και των εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και επιστημονικών φορέων κάθε χώρας.

Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής ιδρύθηκε με πρωτοβουλία επιχειρηματικών και εμπορικών φορέων της Βορείου Ελλάδος (ΣΣΒΒΕ, ΕΒΕΘ, ΒΕΘ, ΕΕΘ, ΣΕΒΕ και ΕΣΘ), με σκοπό τη σύνδεση της επιχειρηματικής κοινότητας με ιδρύματα και ΝΠΙΔ που προσφέρουν κοινωνικό έργο -ιδιαίτερα προς τα παιδιά και τους νέους- και ασχολούνται με φιλανθρωπικές και κοινωνικές δράσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος