Χρήστος Καλόγηρος: “Sweet lemon pie” – Πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής

Την Τρίτη, 20 Ιουνίου 2023 στις 8 το βράδυ εγκαινιάζεται στην gallery genesis, η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Καλόγηρου, με τίτλο “Sweet lemon pie”.

Στον συνοδευτικό κατάλογο που κυκλοφορεί, η Ιστορικός της Τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη, γράφει ανάμεσα στ’ άλλα:

«Η λαλίστατη τέχνη του ελάχιστου.

Στην τέχνη του Χρήστου Καλόγηρου η έμφαση δίνεται στα μεμονωμένα εικονογραφικά στοιχεία και στον τρόπο με τον οποίο αυτά εντάσσονται στις υπερρεαλιστικές του συνθέσεις.

Οι αλληγορικές απεικονίσεις του –κυρίως ζωόμορφες, πραγματικές ή φανταστικές, ενίοτε ανθρωπόμορφες ή και απλά απεικάσματα ταπεινών χρηστικών αντικειμένων– ενσωματώνονται σε πολύχρωμα μινιμαλιστικά περιβάλλοντα. Δημιουργείται έτσι μια σύζευξη αντιθέσεων, μεταξύ των παραστατικών εικόνων και του ανεικονικού φόντου, του ασπρόμαυρου σχεδίου και του έντονα χρωματικού περίγυρου, του ρεαλιστικού και του υπερρεαλιστικού, του πραγματικού και του φαντασιακού κόσμου.

Οι αναπαραστάσεις του καλλιτέχνη προέρχονται από την ανεξίτηλη μνήμη και τις φαντασιώσεις των παιδικών του χρόνων, τη στενή σχέση του με τη φύση, το καθημερινό και οικείο περιβάλλον του και τις προσωπικές εμπειρίες. Όμως, καταλυτικό ρόλο στο προσωπικό του εικαστικό ιδίωμα αποτέλεσαν η απαράμιλλη ομορφιά των χρωμοσωμάτων του DNA, η φωτεινότητα των χρωμάτων και οι γεωμετρικές μορφές των στοιχείων της ανθρώπινης βιολογίας, που ο ίδιος είχε την ευκαιρία να παρατηρεί στο μικροσκόπιο ως τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων».

Χρήστος Καλόγηρος: “Sweet lemon pie” – Πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής

Σε άλλο σημείο του κειμένου της, η Λουΐζα Καραπιδάκη, τονίζει: «Ο Καλόγηρος επιλέγει την καθαρότητα κάθε φόρμας και τη μινιμαλιστική απόδοση για να προκαλέσει τον θεατή να ανιχνεύσει τη συμβολική διάσταση και τις εννοιολογικές παραπομπές των δημιουργιών του. Ο ίδιος τονίζει: «Σε μια εποχή κατακλυσμένη από την ταχύτατη μετάδοση πληροφορίας και εικόνας, επιλέγω μέσω της ζωγραφικής μου να επικοινωνήσω με αφαιρετική γλώσσα. Προσδίδω με αυτόν τον τρόπο δυναμική στις συνθέσεις μου, με τις οποίες θέλω να προβληματίσω και να δημιουργήσω ερωτήματα στον θεατή, δίνοντάς του την ελευθερία να αλληλοεπιδράσει και να αναπτύξει τον δικό του προσωπικό διάλογο με το έργο».

Οι μυθώδεις συνθέσεις του σε απροσδιόριστο χρόνο και τόπο δημιουργούν μια νέα οπτική εμπειρία και την αίσθηση της ευδαιμονίας. Η χαρακτηριστική αισθητική των έργων του, με την παραστατική αφαίρεση και τα ζωοδόχα χρώματα σε υπερθετικό βαθμό, σημαδεύει την καλλιτεχνική του ταυτότητα και πυροδοτεί στον θεατή μια πρωτόγνωρη λογική αντίληψης και ερμηνείας του έργου».

Χρήστος Καλόγηρος: “Sweet lemon pie” – Πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Καλόγηρο

Ο Χρήστος Καλόγηρος γεννήθηκε στα Ιωάννινα, στις 28 Μαΐου 1987.

Παρατηρώντας τα απέραντα ποικιλόμορφα τοπία της περιοχής στην οποία μεγάλωσε, γοητεύεται από τη φύση και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συνδέονται, αλληλεπιδρούν και μεταμορφώνουν το φυσικό περιβάλλον.

Το ενδιαφέρον του για την επιστήμη και τη βιολογία τον οδηγεί στην επιλογή και ολοκλήρωση σπουδών Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων στο τμήμα Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά ταυτόχρονα εμπνέει την καλλιτεχνική εξερεύνηση της σχέσης εσωτερικού ανθρώπου – εξωτερικού περιβάλλοντος.

Ακολουθώντας την καλλιτεχνική του ανησυχία σε αυτή την πορεία, αποφασίζει να εγκαταλείψει τα γνώριμα τοπία της επαρχιακής του πόλης με προορισμό την Αθήνα και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) στην οποία γίνεται δεκτός με την πρώτη προσπάθεια το 2014 και αποφοιτεί το 2020, με καθηγητές τους Ξαγοράρη Ζάφο , Κονταράτο Γιάννη και Χριστόπουλο Κώστα.

Την ίδια χρονιά γίνεται δεκτός στο Royal College of Art, London (MA Painting).

Σήμερα, ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ατομική έκθεση:

2023 / Sweet lemon pie, GENESIS GALLERY, Greece.

Ομαδικές εκθέσεις (επιλογή):

2022 / Summer, Athens Art Gallery, Greece.

2022 / Stand in Line – Art Space, Cyprus.

2022 / Memory Warehouses by Braggart, JOIST, Greece.

2022 / Blooming by Artworld, Teras Athens, Greece.

2020 / 9th Biennale, Athens School of Fine Arts, Greece.

2020 / Rooms project, Kappatos Gallery, Greece.

2018 / The Symptom Projects, Greece.

2017 / Circuits & Currents, Geneva School of Fine Arts, Switzerland.

Info
Καλλιτεχνική Διεύθυνση – Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Τζάνερης
Κείμενο Καταλόγου: Λουΐζα Καραπιδάκη
Εγκαίνια: Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 / Ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης : 20 Ιουνίου – 8 Ιουλίου 2023
Gallery Genesis.
35 HARITOS Street,
Kolonaki 10675
Athens, Greece.
Tel.: +30 211 7100566
Gallery Genesis Opening Hours:
Tuesday – Thursday – Friday 12:00 – 21:00
Saturday 12:00 – 15:00

www.gallerygenesisathens.com
www.facebook.com/yiorgos.tzaneris

www.facebook.com/pages/Genesis-Gallery

https://www.instagram.com/gallerygenesisathens/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος