Ξεκίνησε το Release Athens Festival – Ποδαρικό Bauhaus & Nick Cave

1η Ιουνίου του 2016 ξεκίνησε το μουσικό ταξίδι του Release Athens Festival. Έκτοτε, είναι ίσως η μεγαλύτερη διοργάνωση μουσικών γεγονότων του καλοκαιριού στην Αθήνα.

Βασικός χώρος των εκδηλώσεων η πλατεία Νερού. Ένα υπέροχο μέρος δίπλα στη θάλασσα, μία γκαζιά δρόμος μακριά απ’ την πόλη. Σε πείσμα των δύσκολων καιρών, έδωσε νέα πνοή στα συναυλιακά δρώμενα, στις μεγάλες εκδηλώσεις με πρωτοκλασάτα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Με μία μεγάλη αίσθηση εξωστρέφειας, με αισιοδοξία και πίστη στην απελευθερωτική δύναμη της μουσικής, απ’ όπου πήρε και το όνομά του.

Το Release Athens Festival έχει πολλά να μας προσφέρει αυτή τη χρονιά, μετά από δύο χρόνια εκκωφαντικής για τους φίλους των μεγάλων events σιωπής.

Ποδαρικό στο φεστιβάλ έκαναν οι Bauhaus.

Η εμβληματική dark pop, dub, gothic, rock μπάντα, παγκόσμιας εμβέλειας, που δεν μπορείς να καθορίσεις επακριβώς τις επιρροές της, αλλά φέρουν ιστορίες αναμνήσεων από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Ένας σκοτεινός, για την εποχή του, ήχος που στη δική μας φέρνει μάλλον φωτεινές στιγμές και τρυφερές αναμνήσεις. Μία μπάντα που διαλύθηκε και ανασυστάθηκε τέσσερις φορές, για να μας μεταφέρει το μήνυμα ελπίδας ότι τίποτα σημαντικό δεν τελειώνει οριστικά. Ακούει ο Morrissey και ο Johnny Marr;

Το χθεσινό ποδαρικό έγινε με γκρίνια και παράπονα για τον ήχο! Τίποτα δεν προμήνυε στην αρχή της συναυλιακής εκδήλωσης ότι τα πράγματα δεν θα πάνε προς το τέλος και τόσο καλά. Τα πρώτα συγκροτήματα έπαιξαν και ακούστηκαν άρτια, με κορυφαίους τους Strawberry Pills, οι οποίοι ακούστηκαν μαγικά, ίσως και καλύτερα από το δίσκο τους.

Αργότερα, οι DEUS αντιμετώπισαν προβλήματα στον ήχο τους, ιδίως το βιολί. Οι Jesus and Mary Chain έπαιξαν αξιοπρεπώς, αλλά με τους Bauhaus υπήρξε πρόβλημα. Ενώ τα πράγματα ξεκίνησαν κανονικά, στην πορεία ο Murphy είχε προβλήματα με το μικρόφωνό του, λογομαχούσε κατά τη διάρκεια της συναυλίας με τον νεοπροσληφθέντα ηχολήπτη του, ενδεχομένως αντιμετώπισε προβλήματα με τον ήχο στα monitors και αποχώρησε πετώντας το μικρόφωνο στο τελευταίο τραγούδι, το οποίο ολοκλήρωσαν τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος.

Ενώ όλοι περίμεναν ότι έκαναν ένα διάλειμμα και θα συνέχιζαν, στα 47 λεπτά της συναυλίας τους ολοκλήρωσαν, έφυγαν, τα φώτα της πλατείας άνοιξαν και ο κόσμος αποχώρησε απ’ τον συναυλιακό χώρο, με παράπονα για το Φεστιβάλ και τη συναυλία που παρακολούθησαν. Η γκρίνια και τα παράπονα συνεχίζονται μέχρι σήμερα σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα.

Ξεκίνησε το Release Athens Festival – Ποδαρικό Bauhaus & Nick Cave

Για τον Nick Cave δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Το αθηναϊκό κοινό τον γνωρίζει live από τη δεκαετία του ‘90 στο Ρόδον και αλλού. Ο Nick Cave έχει γίνει αρκετά γνωστός και από τις μουσικές του σε ταινίες του underground κινηματογράφου. Η πρώτη πρώτη όμως εμφάνισή του ήταν στο γήπεδο του Σπόρτινγκ, στις αρχές του δεκαετίας του ‘80. Τότε, που δεν τον ήξερε κανένας. Τότε, που τον είχαν συλλάβει να κοιμάται στο παγκάκι, πίσω από το Caravel.

Έκτοτε, τον έχουμε απολαύσει πολλές φορές. Συχνά, μετά τις συναυλίες του στην Αθήνα, άραζε για ποτό στο θρυλικό Decadence, πίσω από το Λόφο του Στρέφη και προς τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Εγώ όμως, θα έχω να θυμάμαι την καταρρακτώδη βροχή πριν από τη συναυλία του, στις 8 Ιουνίου του 2018, όπου εμφανίστηκε τελικώς, μετά από τους Editors, στις δώδεκα τα μεσάνυχτα ακριβώς, ενώ είχαμε την αίσθηση ότι η συναυλία δεν θα πραγματοποιηθεί κι ενώ οι μισοί θεατές είχαν φύγει. Οι συναυλίες του Cave δεν απευθύνονται σε τέτοιο κοινό!

Εμφανίστηκε κι έπαιξε σε ένα βρεγμένο ακροατήριο για δύο ώρες και δέκα λεπτά. Γίνεται να μην πάμε να τον δούμε και φέτος;

Ξεκίνησε το Release Athens Festival – Ποδαρικό Bauhaus & Nick Cave

Τετάρτη, 15 Ιουνίου, λοιπόν, στην πλατεία Νερού. Στην ίδια ημερομηνία, support πριν απ’ τον Nick Cave θα παίξουν οι post rock stoners από τη Σκωτία, ιδιαίτερα επιδραστικοί με το αθηναϊκό κοινό, οι Mogwai, ενώ τη συναυλιακή μέρα θα ανοίξουν οι Ιρλανδοί post pank band Fontaines D.C. Τους αναμένουμε με την ίδια τρέλα που είχαμε αντικρίζοντας και ακούγοντας τους σπουδαίους Dropkick Murphys το 2016, στο Rockwave και το 2018, στο Gazi Music Hall.

Επιμέλεια: Μπάμπης Λουκόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος