Ξεκίνησε το PDSFF21 – Ένα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους αφιερωμένο στη διαφορετικότητα

Μετά την περσινή επιτυχία του, το Positively Different Short Film Festival επιστρέφει για το 2021, ξεκινώντας από σήμερα –Παρασκευή 19 Μαρτίου- ως τις 28/3. Δεδομένων των περιορισμών που επιβάλει η πανδημία του κορονοϊού, οι 40 ταινίες του Φεστιβάλ προβάλλονται διαδικτυακά από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

Η Μελίνα Καφαντάρη -μέλος της οργανωτικής ομάδας του PDSFF21 και επιμελήτρια του προγράμματος του Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που εστιάζει στη διαφορετικότητα- μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξηγεί: «Η φυλή, η τάξη, η εθνικότητα, η θρησκεία, η αρτιμέλεια είναι παράγοντες, που μπορούν να καθορίσουν το παρόν, το μέλλον, τα εμπόδια και τις προοπτικές μας».

Το PDSFF21 ακολουθεί ιστορίες χαρακτήρων, ατόμων, κοινοτήτων, που βιώνουν καταπίεση λόγω των ταυτοτήτων που φέρουν. Πρόκειται για ταυτότητες που συχνά τέμνονται, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται στο περιθώριο των σύγχρονων πολιτειών. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Καφαντάρη,  το φεστιβάλ φιλοδοξεί να δώσει χώρο στην από κοινού δημιουργία, τη δικτύωση και τη διαμόρφωση κοινών διεκδικήσεων των ανθρώπων. Και όλα αυτά μέσα από το χιούμορ, τον ρεαλισμό, την αφαίρεση ή τον πειραματισμό. Όπως επισημαίνει η συναρμόδια της διοργάνωσης, η εμπειρία δείχνει ότι καταστάσεις βίας και διακρίσεων έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά και αναπαράγουν κοινές δομές.

Όσο για το γεγονός της υποχρεωτικής «μεταφοράς» των προβολών από τη μεγάλη οθόνη στο διαδίκτυο, λόγω του νέου κορονοϊού, η κυρία Καφαντάρη αναφέρει: «Αρχικά ήταν μεγάλο πλήγμα, στενοχωρηθήκαμε. Μετά σκεφτήκαμε ότι θα μπορέσουν να τις παρακολουθήσουν άνθρωποι που αλλιώς δε θα μπορούσαν να έρθουν, λόγω σωματικής κατάστασης, εργασίας, επειδή βρίσκονται μακριά κλπ. Χάνουμε κάτι από τη συνάντησή μας, αλλά κερδίζουμε στο ότι οι ταινίες θα φτάσουν σε περισσότερο κόσμο».

Εκτός από τα καθιερωμένα βραβεία της διοργάνωσης, καλύτερης ταινίας και κοινού, φέτος θα απονεμηθεί και το βραβείο της καλύτερης ελληνικής παραγωγής. Παράλληλα, στο 2ο Positively Different Short Film Festival πραγματοποιούνται φέτος δύο συζητήσεις. Στη μια από αυτές, Έλληνες και Βρετανοί φιναλίστ συζητούν για την κινηματογραφική πραγματικότητα του 2020-2021: η πανδημία είχε «ισοπεδωτική επίδραση στην παραγωγή ταινιών, θέτοντας παρόμοιες προκλήσεις σε καλλιτέχνες και κινηματογραφίστριες από όλο τον κόσμο, αλλά επηρεάζοντας ιδιαίτερα νέες και νέους δημιουργούς και τον τομέα της ανεξάρτητης παραγωγής», σημειώνεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Η δεύτερη συζήτηση («Συλλογικό τραύμα, ακτιβισμός και ντοκιμαντέρ») έχει στόχο τη διερεύνηση των τρόπων διαχείρισης συλλογικών τραυμάτων τα οποία παράγονται από καθεστώτα εξουσίας και εμπειρίες βίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα προβολών, τις συζητήσεις και τους στόχους του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook και στο Instagram.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ positively-different.net

Φωτογραφία: positively-different.net

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος