Οι νέες παραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου στο 22ο Φεστιβάλ της Αυστραλίας

Στις 14 Οκτωβρίου, άνοιξαν οι πύλες του 22ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου-Delphi Bank, στη Μελβούρνη και στο Σίδνεϊ.

Στην πρεμιέρα του φεστιβάλ έδωσαν το παρόν, περισσότεροι από 2000 επισκέπτες, ενώ τα εισιτήρια για την εναρκτήρια προβολή είχαν ήδη προπωληθεί.

Ιστορική αναδρομή:

Ήδη από τη δεκαετία του 50 με τις καραβιές των Ελλήνων μεταναστών που κατέφτασαν στη μακρινή χώρα και σε όλη τη χρονική διαδρομή μέχρι σήμερα, ο Ελληνικός κινηματογράφος αποτέλεσε το ισχυρότερο συνεκτικό πολιτιστικό αγαθό που ένωνε τις ψυχές με τη μητέρα πατρίδα.

Αυτή η φλόγα περέμεινε άσβεστη μέσα στο χρόνο και σήμερα ενισχύεται και από την παρουσία αρκετών νέων μεταναστών που έφτασαν από την Ελλάδα την περίοδο της Κρίσης.

Και συμβολικά για εφέτος οι διοργανωτές επέλεξαν να παρουσιάσουν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, ειδικό αφιέρωμα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη οι ταινίες της οποίας, όσο και η ίδια προσωπικά, αγαπήθηκαν απ΄όλες τις γενιές των Ελλήνων και βέβαια των μεταναστών, ειδικά εδώ, στην μακρινή Ωκεανία.

Η πρεμιέρα έγινε με την κωμωδία του Πίτερ Ανδρικίδη «Alex &Eve», ενώ στα εγκαίνια του Φεστιβάλ στη Μελβούρνη παρευρέθηκαν ο πρωταγωνιστής (Ρίτσαρντ Μπρανκατισάνο) και ηθοποιοί που συμμετείχαν στην ταινία, ενώ στο Σίδνεϊ ο σκηνοθέτης Πίτερ Ανδρικίδης και ο συγγραφέας του έργου Αλεξ Λύκος.

Οι νέες παραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου στο 22ο Φεστιβάλ της Αυστραλίας

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας Βασίλης Παπαστεργιάδης τόνισε μεταξύ άλλων πως το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου αποτελεί «βασικό μέρος του πολιτιστικού προγράμματος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης», και με την ευκαιρία ενθάρρυνε το κοινό να παρακολουθήσει και το πρόγραμμα των Ταινιών Μικρού Μήκους, καθώς και το Ελληνικό Φεστιβάλ Μαθητικού Κινηματογράφου.

Ο κ. Παπαστεργιάδης επεσήμανε ότι το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει τις καλύτερες ταινίες του σύγχρονου Ελληνικού κινηματογράφου, μέσα από τις οποίες παρουσιάζεται η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα.

«Είναι πολύ συναρπαστικό να είσαι εδώ στα εγκαίνια του φετινού Delphi Bank -Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, «Astor Theatre», που κάποτε ήταν ένας επιτυχημένος ελληνικός κινηματογράφος,» σημείωσε η διευθύντρια του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Παναγιώτα Κυπριανού :
«Το 1967 τον έσωσε μια ελληνική οικογένεια από την κατεδάφιση και τώρα σχεδόν 50 χρόνια αργότερα, η ιταλική οικογένεια Zeccollas, κάνει το ίδιο.»

Στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους τους χορηγούς και τους υποστηρικτές του Φεστιβάλ, αναφερόμενη και στο πρόγραμμα με τις αξιόλογες ταινίες που θα παρουσιαστούν φέτος.

Οι νέες παραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου στο 22ο Φεστιβάλ της Αυστραλίας

«Παρ’όλες τις αντιξοότητες που επέφερε η συνεχιζόμενη κρίση χρέους, φαίνεται να έχει ανοίξει μια διέξοδο για τη δημιουργική νεολαία της χώρας. Μπορούμε όλοι να τους δείξουμε την αγάπη μας γεμίζοντας τις αίθουσες στο Palace Cinema Como κατά τη διάρκεια των επόμενων 17 ημερών, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι ο ελληνικός κινηματογράφος είναι πολύ ζωντανός.»

Στη συνέχεια ο Ρίτσαρντ Μπρανκατισάνο, κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ, δήλωσε χαρούμενος που βρίσκονταν στο Astor Theatre μαζί με τους άλλους ηθοποιούς και ευχήθηκε να αρέσει η ταινία στο κοινό. Ευχή η οποία επιβεβαιώθηκε, καθώς το κοινό γελούσε και χειροκροτούσε καθ’ όλη τη διάρκεια προβολής της ταινίας.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου συνεχίζεται ως τη 1 Νοεμβρίου. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ο κινηματογράφος Palace Cinema Como πρόκειται να φιλοξενήσει τον ελληνικό κινηματογράφο, προβάλλοντας κωμωδίες, θρίλερ και δραματικές ταινίες, ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους.

Σημαντικό είναι το γεγονός πως οι ταινίες, εκτός από τη Μελβούρνη προβλήθηκαν και προβάλλονται στις περισσότερες μεγάλες Αυστραλιανές πόλεις, ώστε να έχουν την ευκαιρία να τις παρακολουθήσουν όσο περισσότεροι γίνεται.

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για την προμήθεια εισιτηρίων, επισκεφτείτε τις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις: www.greekfilmfestival.com.au ή στο www.palacecinemas.com.au

Ανταπόκριση από τη Μελβούρνη: Έμμα Παπαεμμανουήλ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος