Βουλγαρία: «Moon Impact: A Geological Story» – Διεθνής έκθεση για τον σχηματισμό της Σελήνης στο Πλόβντιφ

Array

Mια σημαντική διεθνής έκθεση με τίτλο «Moon Impact: A Geological Story» για τον σχηματισμό της Σελήνης παρουσιάζεται στο Περιφερειακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Πλόβντιφ (Νότια Κεντρική Βουλγαρία).

Η έκθεση δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την Σελήνη μέσω γιγαντοαφισών, τρισδιάστατων μοντέλων, ολογραμμάτων, βίντεο, δειγμάτων ορυκτών, πετρωμάτων και μετεωριτών, αναφέρει το μουσείο στην ιστοσελίδα του.

Βουλγαρία: «Moon Impact: A Geological Story» – Διεθνής έκθεση για τον σχηματισμό της Σελήνης στο Πλόβντιφ

Ανάμεσα στα εκθέματα είναι ένα κομμάτι του Αλιέντε, του παλαιότερου μετεωρίτη στο Ηλιακό Σύστημα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Γη. Πιστεύεται ότι είναι ηλικίας 4.567 δισεκατομμυρίων ετών.

Η έκθεση εξετάζει επίσης την αλληλεξάρτηση ανάμεσα στην ζωή στην Γη και την παρουσία ορυκτών, καθώς και τις συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στο ορυκτό περιβάλλον, ιδιαίτερα τις επιπτώσεις της συσσώρευσης πλαστικών απορριμμάτων.

Η ιδέα για την οργάνωση της έκθεση προέρχεται από την ερευνητική ομάδα IMPACT του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS) στην Λυών. Η εξαμελής ομάδα, με επικεφαλής τον φυσικό Ραζβάν Καρακάς, αποφάσισε να μοιραστεί τις ανακαλύψεις της για τον σχηματισμό της Σελήνης που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος IMPACT (2016-2021).

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η ομάδα χρησιμοποίησε κάποιους από τους μεγαλύτερους υπολογιστές της Ευρώπης για να μελετήσει την συμπεριφορά των ατόμων σε ακραίες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας. Οι αριθμητικές προσομοιώσεις τους βοήθησαν να αντιληφθούν πώς σχηματίσθηκαν στο πρώιμο στάδιό τους η Γη και η Σελήνη.

Η έκθεση Moon Impact παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βουλγαρία στο Εθνικό Μουσείο της Γης και του Ανθρώπου της Σόφιας (28 Ιανουαρίου-7 Σεπτεμβρίου). Στο Plovdiv, η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 9 Μαρτίου 2023.

Πηγή: ΑΠΕ  – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος