Βαγγέλης Παπαθανασίου: Παγκόσμια θλίψη για τον θάνατο του πρωτοπόρου καλλιτέχνη

Ο παγκοσμίου εμβέλειας Έλληνας συνθέτης, Βαγγέλης Παπαθανασίου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών από επιπλοκές του κορονοϊού σε νοσοκομείο της Γαλλίας. Η είδηση του θανάτου του προκάλεψε μεγάλη θλίψη στο καλλιτεχνικό κόσμο και στους πολλούς φίλους της μουσικής του.

Ο πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής με το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ, ήταν ο καλλιτέχνης που κατέκτησε τον παγκόσμιο σεβασμό. Είχε μεταξύ πολλών άλλων γράψει και το ηχητικό σήμα του δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ.

Υπήρξε μία μοναδική περίπτωση της μουσικής βιομηχανίας, αφού ήταν από τους πρώτους που πειραματίστηκαν με την ηλεκτρονική μουσική σε μια εποχή που η σχετική τεχνολογία μόλις αναπτύσσονταν και ο ήχος ήταν ανοίκειος. Ήταν ο συνθέτης σπουδαίων μουσικών για κινηματογραφικές ταινίες αλλά και για διάφορες αποστολές στο διάστημα.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1943 στην Αγριά Βόλου. Η μητέρα του έπαιξε πιάνο και τραγουδούσε, ο ίδιος σε συνεντεύξεις του έχει πει ότι δεν θυμόταν πότε ξεκίνησε να παίζει πιάνο και γενικώς θεωρείται αυτοδίδακτος.

Πριν συμπληρώσει τα 20 του χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1960 έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική με τη συμμετοχή του στο συγκρότημα Forminx. Με το τραγούδι Jeronimo Yanka σημείωσε τεράστια επιτυχία από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του.

Το 1968 μετακόμισε στο Παρίσι και μαζί με τον Ντέμη Ρούσο με τον οποίο δημιούργησαν τους Aphrodite’s Child. Με το διπλό άλμπουμ «666» ξεκίνησε η μεγάλη καριέρα και των δύο στο εξωτερικό.

Από το 1970 άρχισε να γράφει μουσική για ταινίες. Ίδρυσε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μουσικών ηχογραφήσεων και στα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησε μια σειρά πολύ επιτηχημένων άλμπουμ, τα Nemo studios.

Το 1978 συνεργάστηκε με την Ειρήνη Παππά στο άλμπουμ με τίτλο «Ωδές», μια καινοτόμα πρόταση που περιέχει παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια ερμηνευμένων με συνθεσάιζερ, ενώ το 1986 συνεργάστηκαν ξανά στο άλμπουμ «Ραψωδίες».

Το 1982 βραβεύτηκε με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς». Η εξαιρετικά γόνιμη παραγωγή του συνεχίστηκε με τη μουσική που έγραψε για τις ταινίες Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά..

Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας και το 2002 δημιούργησε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002.

Το έργο του «Μυθωδία» επελέγη από τη NASA ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: «2001 Οδύσσεια στον Άρη».

Επιμέλεια: Ματίνα Καλτάκη

Διαβάστε ακόμα: 

Ακούστε τα σήματα ειδήσεων της ΕΡΤ (1982, 2008) σε σύνθεση του μεγάλου μας Βαγγέλη Παπαθανασίου

Infographic – Βαγγέλης Παπαθανασίου: Οι σταθμοί της καριέρας του μεγάλου συνθέτη

NASA: Η Ήρα ταξιδεύει στον Δία και τον Γανυμήδη με “soundtrack” του Βαγγέλη Παπαθανασίου (video)

Λόγια του Στίβεν Χόκινγκ με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, θα μεταδοθούν στο Διάστημα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος