UNESCO: Ελλάδα και Βρετανία «θα συνομιλήσουν επίσημα» για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Συνομιλίες πρόκειται να ξεκινήσουν μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που αφαίρεσε ο Λόρδος Έλγιν το 1805.
Η UNESCO ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν σε επίσημες συνομιλίες για πιθανή επιστροφή των αρχαίων γλυπτών, τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο για περισσότερα από 200 χρόνια.

Την πιθανή επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ανακοίνωσε η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικής Περιουσίας στις Χώρες Προέλευσης ή της Αποκατάστασης της σε περίπτωση Παράνομης Οικειοποίησης ή ICPRCP, η οποία άνοιξε την 23η Σύνοδο της στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με την UNESCO, η συνάντηση, που προσφέρθηκε στις 29 Απριλίου από το Ηνωμένο Βασίλειο, έγινε αποδεκτή από την Ελλάδα και θα διευθετηθεί «εν ευθέτω χρόνω».

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε το θέμα των γλυπτών κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογο του, Μπόρις Τζόνσον, στο Λονδίνο τον περασμένο Νοέμβριο.

Ακολούθησε συζήτηση στην Βουλή των Λόρδων όπου ο υφυπουργός Πολιτισμού Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού, αρμόδιος για τις Τέχνες και τα Μουσεία Λόρδος Πάρκινσον, υπεραμύνθηκε της επίσημης θέσης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι τα γλυπτά ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο λειτουργεί υπό ένα συμβούλιο διαχειριστών ανεξάρτητο από την κυβερνητική επίβλεψη, μια λογική που έχει ονομαστεί «άμυνα του Μπλούμσμπερι».

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια δημοσίως την ίδια θέση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Το Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει ότι ένας νόμος του 1963 απαγορεύει την παραχώρηση των αντικειμένων της συλλογής, αν και η βιωσιμότητα του νόμου αμφισβητήθηκε πρόσφατα.

Εκπρόσωπος του Μουσείου σημείωσε ότι «το Βρετανικό Μουσείο είναι πάντα πρόθυμο να εξετάσει αιτήματα για να δανειστεί οποιαδήποτε αντικείμενα από τη συλλογή».

Ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου πολιτισμού δήλωσε στην ΕΡΤ και την Ευδοξία Λυμπέρη ότι: «το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια μακροχρόνια θέση σε αυτό το θέμα που δεν έχει αλλάξει. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τον τότε νόμο. Το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και απαλλαγμένο από πολιτικές παρεμβάσεις. Όλες οι αποφάσεις σχετικά με τις συλλογές λαμβάνονται από τους διαχειριστές του Μουσείου».

Βρετανία/Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος