Το θέατρο στην Κατοχή – Από τη «Μουσική Βραδυά» του Γιώργου Παπαστεφάνου (αρχείο ΕΡΤ)

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. προτείνει την εκπομπή “Μουσική Βραδυά” του Γιώργου Παπαστεφάνου, σε σκηνοθεσία της Δάφνης Τζαφέρη, που γυρίστηκε τον Οκτώβρη του 1976 και ήταν αφιερωμένη στα τραγούδια του Πολέμου του ’40 και της Κατοχής.

Οι ηθοποιοί Άννα Παναγιωτοπούλου, Υβόννη Μαλτέζου και Σταμάτης Φασουλής, βασικά στελέχη του “Ελεύθερου Θεάτρου”, ζωντανεύουν νούμερα και επιθεωρησιακά τραγούδια του ’40 στη σκηνή του θεάτρου “Καλουτά”. Η σπουδαία ηθοποιός Ελένη Χαλκούση μιλάει στον Γιώργο Παπαστεφάνου για το θέατρο στην Κατοχή και ειδικότερα για το μουσικό θέατρο και τη σημασία του, με σημείο αναφοράς τις μουσικές κωμωδίες του θεάτρου “Κοτοπούλη-Ρεξ”.

Περιλαμβάνονται ακόμη αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν την εποχή όπως του Μίμη Τραϊφόρου που αναφέρεται στις πρώτες πολεμικές επιθεωρήσεις και της Άννας Καλουτά που θυμάται το πρώτο της πολεμικό σόλο. Σπάνιο ντοκουμέντο αποτελεί η εμφάνιση του συνθέτη και πιανίστα Γιάννη Σπάρτακου, ο οποίος αφηγείται στιγμές από την καλλιτεχνική ζωή στο κινηματοθέατρο της Σταδίου Σινέ Νιους, κατά την περίοδο της Κατοχής.

Εκτός από τα σατιρικά – επιθεωρησιακά τραγούδια τις αφηγήσεις πλαισιώνουν τραγούδια ελαφρά και ρεμπέτικα που γράφτηκαν στη διάρκεια της Κατοχής και που ερμηνεύουν η Κούλα Νικολαΐδου, η Νινή Ζαχά, η Αλέκα Κανελλίδου και η Ερασιτεχνική Ρεμπέτικη Κομπανία.

Δείτε την εκπομπή 

Πηγή: Αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος