Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην ΕΡΤ

Με την απευθείας μετάδοση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, της Δοξολογίας για την επέτειο της Εθνικής Εορτής από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, καθώς και με ταινίεςμουσικά προγράμματα και ντοκιμαντέρ που μας «ταξιδεύουν» πίσω στον χρόνο, η ΕΡΤ τιμά την 28η Οκτωβρίου.

ΕΡΤ1

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021 

23:00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ: «ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ»

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην ΕΡΤΣε μια εξοχική βίλα κοντά στην Καστοριά, η Άννα Κωλέτη γιορτάζει τους αρραβώνες της με τον σμηναγό Δημήτρη Ζορμπά. Η κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου καταστρέφει την ευτυχία της και η οικογένεια παρασύρεται από τη δίνη των γεγονότων.
Αργότερα, πιστεύοντας ότι ο αρραβωνιαστικός της σκοτώθηκε στον πόλεμο, η Άννα συνδέεται με έναν Γερμανό διοικητή Κατοχής, ώστε να αποσπά μυστικά για λογαριασμό της Αντίστασης. Ο ρόλος της όμως αποκαλύπτεται και η ίδια καταλήγει κρατούμενη στα υπόγεια της Κομαντατούρ.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην ΕΡΤ

Δραματική ταινία μυθοπλασίας, παραγωγής 1970
Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος
Σενάριο: Λάζαρος Μοντανάρης, Ντίνος Δημόπουλος
Φωτογραφία: Karlheinz Hummel
Μουσική σύνθεση: Κώστας Καπνίσης
Παίζουν: Τζένη Καρέζη, Κώστας Καζάκος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Άλκης Γιαννακάς, Λυκούργος Καλλέργης, Λαυρέντης Διανέλλος, Δήμος Σταρένιος, Κάκια Παναγιώτου

00:50 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 
«Το “ΟΧΙ” των Ελλήνων δημοσιογράφων» 
Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη συμβολή των δημοσιογράφων στον Πόλεμο του ’40, τόσο σε επίπεδο στρατιωτικών επιχειρήσεων όσο και στις ανταποκρίσεις από το μέτωπο και την κινηματογράφηση πολεμικών γεγονότων. Η πρωταγωνίστρια της Λυρικής Σκηνής, Ζωή Βλαχοπούλου, περιγράφει τη δεξίωση στην ιταλική πρεσβεία τις παραμονές της 28ης Οκτωβρίου 1940. Μέσα από πρωτοσέλιδα εφημερίδων, από τον τορπιλισμό της «Έλλης» μέχρι και τη γερμανική επίθεση τον Απρίλιο του 1941, και με χρήση αρχειακού υλικού σκιαγραφείται το έπος του ’40 στα αλβανικά βουνά.
Μιλούν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Καράγιωργας, Βάσος Τσιμπιδάρος, Γιώργος Μανιατάκος, Ανδρέας Ιωσήφ, Πάνος Καρυκόπουλος και Αριστείδης Μανωλάκος, για τα γεγονότα που βίωσαν. Η ηθοποιός Άννα Καλουτά και ο θεατρικός συγγραφέας Μίμης Τραϊφόρος δίνουν τις δικές τους μαρτυρίες για τις θεατρικές παραστάσεις της εποχής.
Επίσης, μιλούν ο φωτορεπόρτερ Μανώλης Μεγαλοοικονόμου, οι οπερατέρ-σκηνοθέτες Βασίλης Μάρος και Ιάσων Νόβακ, καθώς και ο παραγωγός Φιλοποίμην Φίνος για την κινηματογράφηση των πολεμικών επικαίρων.
Τέλος, ακούγονται αποσπάσματα από σχετικά κείμενα του Κώστα Βάρναλη, του Γεωργίου Βλάχου και του Γιώργου Θεοτοκά.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζερβουλάκος
Μοντάζ: Γιώργος Κωνσταντινόπουλος
Φωτογραφία: Τάκης Βενετσανάκος
Κείμενα-έρευνα: Δημήτρης Ζαννίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Στέφανος Αθανασιάδης
Διεύθυνση παραγωγής: Μαίρη Στεφάτου

ΕΡΤ2

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

22:00 ΞENH TAINIA: «ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ» (UNA QUESTIONE PRIVATA / RAINBOW: A PRIVATE AFFAIR) – Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην ΕΡΤΑυτοβιογραφικό πολεμικό δράμα, συμπαραγωγής Ιταλίας-Γαλλίας 2017. Σκηνοθεσία: Πάολο Ταβιάνι. Σενάριο: Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι. Πρωταγωνιστούν: Λούκα Μαρινέλι, Λορέντζο Ρικέλμι, Βαλεντίνα Μπελέ, Φραντσέσκα Αγκοστίνι, Τζούλιο Μπέρανεκ.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην ΕΡΤΕμπνευσμένο από την αυτοβιογραφική νουβέλα «Μία Προσωπική Ιστορία» του Μπέπε Φενόλιο, το κύκνειο άσμα των αδελφών Ταβιάνι μάς μεταφέρει στο καλοκαίρι του 1943. Ο έρωτας ενός νεαρού για μια κοπέλα και η ταυτόχρονη έλξη της για έναν αντάρτη φίλο του τον οδηγούν στην ανάγκη να ισορροπήσει ανάμεσα στην επιθυμία του να πολεμήσει τους ναζί, τη φιλία του με τους άλλους συμπολεμιστές του αλλά και τα αισθήματά του.

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

09:00 ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ: «ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ»

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην ΕΡΤΟ Φρέντυ Γερμανός ξεφυλλίζει μαζί με τη Σοφία Βέμπο, την τραγουδίστρια της νίκης, τις σελίδες της ιστορίας της που ήταν στενά συνυφασμένη με την κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940. Αναμνήσεις και συγκινήσεις πλαισιώνουν την εκπομπή με την αφήγηση της ερμηνεύτριας, τη συμβολή της στη Μέση Ανατολή, όπου τραγουδά για τα ελληνικά και τα συμμαχικά στρατεύματα.
Η φωνή της Σοφίας Βέμπο γίνεται η εθνική φωνή που εμψυχώνει τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο και συγκλονίζει το πανελλήνιο. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, προβάλλεται πλούσιο αρχειακό υλικό από τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940, την Απελευθέρωση της Αθήνας το 1944, φωτογραφικό υλικό με τον θίασο της Σοφίας Βέμπο, που ψυχαγωγούσε τους φαντάρους της Μέσης Ανατολής.

10:00 ΣΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΘΗΝΩΝ, Η ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

10:30 ΑΝ ΖΗΣΟΥΜΕ, ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Ένα ντοκιμαντέρ που αναπλάθει το χρονικό των ημερών από την κήρυξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου μέχρι την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, με οδηγό τα «Τετράδια ημερολογίου» του Γιώργου Θεοτοκά, τα οποία δεν αποτελούν μια αναδρομική εξιστόρηση, αλλά μια συγχρονική με τα γεγονότα συγγραφή.
Σκηνοθεσία: Κώστας Μαχαίρας

11:00 ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ«ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ’40»
Η εκπομπή έχει θέμα τα μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας την περίοδο της ιταλικής εισβολής και λίγο αργότερα, κατά τη γερμανική Κατοχή. Ο Γιώργος Παπαστεφάνου μάς δίνει το ιστορικό πλαίσιο της εποχής εκείνης, ενώ εναλλάσσονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την Αθήνα, στις αρχές της δεκαετίας του ’40. Ακούγονται τραγούδια που έγιναν γνωστά εκείνη την εποχή, ενώ άνθρωποι του θεάτρου ξεδιπλώνουν τις αναμνήσεις τους για την πορεία του θεάτρου κατά τα δύσκολα χρόνια της Kατοχής.

15:00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ: «28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 05:30»

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην ΕΡΤΤο γλέντι στο μικρό μακεδονικό χωριό διακόπτεται. Η κήρυξη του πολέμου αναστατώνει τους κατοίκους και οι νέοι ξεκινούν για τη μάχη. Όταν το αλβανικό μέτωπο καταρρέει,  ο Γερμανός διοικητής Βίλι Κνουτ και οι δυνάμεις Κατοχής χρησιμοποιούν το τοπικό κρατικό εργοστάσιο ξυλείας για την παραγωγή πολεμοφοδίων.
Οι κάτοικοι αναγκάζονται να δουλέψουν σ’ αυτό μέσα σε κλίμα βίας και τρομοκρατίας. Καθώς η Αντίσταση φουντώνει, ο Τρύφωνας Πλατανιάς, ένας ένθερμος και συνετός πατριώτης, πρωτοστατεί μαζί με τον γιο του, που έχει χάσει τα πόδια του στο αλβανικό μέτωπο.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην ΕΡΤ

Πολεμικό δράμα, παραγωγής 1971.
Σκηνοθεσία: Κώστας Καραγιάννης.
Σενάριο: Διονύσης Τζεφρώνης.
Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Μουραμπάς.
Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Πολίτης, Βέρα Κρούσκα, Φερνάντο Σάντσο, Λάκης Κομνηνός,  Γιάννης Κατράνης, Δημήτρης Μπισλάνης, Νικήτας Πλατής.

18:00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ«ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ», ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην ΕΡΤΗ Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΤ στις 27 Οκτωβρίου 2016 παρουσίασαν στο Θέατρο Παλλάς μια συναυλία-αφιέρωμα «Στην τραγουδίστρια της νίκης», Σοφία Βέμπο.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην ΕΡΤΕρμηνεύουν: Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Τζίνα Φωτεινοπούλου, Ματθίλδη Μαγγίρα.
Ενορχήστρωση: Βασίλης Τενίδης
Διεύθυνση χορωδίας: Δημήτρης Κτιστάκης
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου

22:00 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ«ΜΑΪΟΣ 1940: Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΥΓΗ» (EN MAI, FAIS CE QU’IL TE PLAIT / COME WHAT MAY)

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην ΕΡΤΤον Μάιο του 1940, τα Γερμανικά στρατεύματα εισβάλουν στην Γαλλία. Φοβισμένοι από τον ερχομό του εχθρού, οι άνθρωποι ενός μικρού χωριού στο Pas-de-Calais αποφασίζουν μετά τις συστάσεις της νομαρχίας, να αφήσουν πίσω τα πάντα και να αποδράσουν στα παράλια. Ανάμεσα τους βρίσκεται ο Paul, ο δήμαρχος του χωριού.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην ΕΡΤ

Πολεμικό δράμα, παραγωγής Γαλλίας 2015
Σκηνοθεσία: Κριστιάν Καριόν
Πρωταγωνιστούν: Άουγκουστ Ντιλ , Ολιβιέ Γκουρμέ, Ματίλντ Σενιέ, Αλίς Ισαάζ, Μάθιου Ρις

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

22:00 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ«Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΝΑΒΑΧΟ» (WINDTALKERS)

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην ΕΡΤ

Το 1944 στη μάχη του Σαϊπάν στη Ν.Α. Ασία, δύο σκληροτράχηλοι πεζοναύτες καλούνται να προστατεύσουν δύο Ινδιάνους Ναβάχο, γνώστες ενός κωδικού τρόπου επικοινωνίας βασισμένου στη γλώσσα τους. Ταυτόχρονα όμως έχουν εντολή να τους σκοτώσουν σε περίπτωση που κινδυνεύσουν να πέσουν στα χέρια των Ιαπώνων.

Δραματική πολεμική περιπέτεια, παραγωγής ΗΠΑ 2002.
Σκηνοθεσία: Τζον Γου.
Πρωταγωνιστούν: Νίκολας Κέιτζ, Κρίστιαν Σλέιτερ, Φράνσις Ο’ Κόνορ, Άνταμ Μπιτς, Μαρκ Ράφαλο, Πίτερ Στορμάρε, Ρότζερ Γουίλι.

ΕΡΤ3

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021 
07:30 «ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΝΙΚΗ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ» | ΑΡΧΕΙΟ
Ημίωρο ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΕΡΤ 1995.
Ντοκιμαντέρ βασισμένο αποκλειστικά σε αρχειακό υλικό, που επιχειρεί να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ελλάδα στον νικηφόρο πόλεμο των Συμμάχων εναντίον του φασιστικού άξονα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Παρακολουθεί τα γεγονότα από την έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου το 1940, την προέλαση των γερμανικών δυνάμεων στο ελληνικό έδαφος από τα βόρεια σύνορα της χώρας (Απρίλιος 1941), την εδαφική κατάκτηση της Αθήνας (27 Απριλίου) και τη Μάχη της ΚΡΗΤΗΣ (20 Μαΐου) μέχρι την Απελευθέρωση το 1944. Προβάλλονται εικόνες από τον λιμό που έπληξε την κατεχόμενη Ελλάδα τον χειμώνα του 1941-1942, τη δράση των αντιστασιακών οργανώσεων στην ΑΘΗΝΑ και τον ένοπλο αντιστασιακό αγώνα στην ύπαιθρο. Χαρακτηριστικά επίσης, είναι τα πλάνα που παρουσιάζουν ετοιμοθάνατους από πείνα ανθρώπους σε νοσοκομεία της Αθήνας, το χειμώνα του 1942, Ιταλούς στρατιώτες στο Πεδίον του Άρεως να παραδίδουν τον οπλισμό τους σε Έλληνες, το Σεπτέμβρη του 1943, καθώς και σκηνές από τις μαζικές διαδηλώσεις του 1943 στην ΑΘΗΝΑ.
Σκηνοθεσία: ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΒΟΤΣΟΣ,
Κείμενο: ΒΑΣΩ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ,
Ιστορικός σύμβουλος: ΧΑΓΚΕΝ ΦΛΑΪΣΕΡ

08:00 «ΕΠΟΣ ΤΟΥ ’40 – ΕΝΔΟΞΕΣ ΜΝΗΜΕΣ» | ΑΡΧΕΙΟ
Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην ΕΡΤΗμίωρο ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΕΡΤ3
Το ντοκιμαντέρ αφηγείται το έπος που έγραψαν με χρυσά γράμματα στα κατάστιχα της ιστορίας, οι Έλληνες αγωνιστές, το χειμώνα του ’40 – ’41 στα βουνά της Ηπείρου.
Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες υπέργηρων Ελλήνων της Ηπείρου που βίωσαν τα γεγονότα, αλλά και πολεμιστών που πολέμησαν στο μέτωπο. Διδάγματα αγνού ηρωισμού, αυταπάρνησης και αυτοθυσίας για τα υψηλά ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας. Διδάγματα περισσότερο επίκαιρα από ποτέ στις μέρες μας, όπου η φαυλότητα, η διαφθορά και η έκλυση ηθών και αξιών είναι αισθητή και απειλητική…
Επιβλητική και η μουσική επένδυση του αφιερώματος, με κάποια από τα μέρη του συμφωνικού έργου του Νίκου Σκαλκώτα “36 Ελληνικοί χοροί”.

08:30 Η ΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ | ΑΡΧΕΙΟ Ημίωρο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Πανόραμα του αιώνα», παραγωγής ΕΡΤ 1983
Το τελευταίο επεισόδιο της κινηματογραφικής σειράς «Πανόραμα του αιώνα» εστιάζει στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στο ξέσπασμά του. Παρακολουθούμε αρχικά τις πολεμικές προετοιμασίες της ναζιστικής ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, τη σχετική προπαγάνδα, το Γερμανο-Σοβιετικό Σύμφωνο που υπογράφηκε αναπάντεχα, τη στάση της ΑΜΕΡΙΚΗΣ και του Προέδρου ΡΟΥΖΒΕΛΤ καθώς και το φόβο στην ευρωπαϊκή ήπειρο για την παγκόσμια καταστροφή. Τα θλιβερά πλάνα που ακολουθούν αφορούν την κήρυξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που ξεσπά με τον βομβαρδισμό της ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ από τον ΧΙΤΛΕΡ και την προέλασή του (μετά από ολιγόχρονη παύση των εχθροπραξιών) στο ΛΟΝΔΙΝΟ και στο ΠΑΡΙΣΙ. Τέλος, γίνεται αναφορά στον αντίκτυπο του Πολέμου στην ΕΛΛΑΔΑ.

Διεύθυνση παραγωγής: ΛΕΝΑ ΧΟΪΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
Σκηνοθεσία: ΦΩΤΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ

11:00 ΣΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

12:00 ΑΛΗΘΙΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ
Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην ΕΡΤ
Εκπομπές με πρωταγωνιστές ανθρώπους της διπλανής πόρτας, οι ιστορίες των οποίων αποδεικνύουν τη δύναμη της θέλησης, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της δημιουργικότητας. Ανάμεσα σ’ αυτές, νέα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αφιερώματα και ιστορικά ντοκουμέντα με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Και τέλος, μια σειρά εκπομπών που καταγράφουν την πραγματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης, προτείνοντας έξυπνες και πρωτοποριακές λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία έχουν αναπόφευκτα οξυνθεί.
Κοινός παρονομαστής και στόχος σε όλα τα θέματα που ερευνά η εκπομπή είναι η προσπάθεια να αναδειχθούν οι αξίες, τα θετικά στοιχεία και οι συμπεριφορές που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, σε μία εποχή που στέκεται στη μιζέρια και δίνει την αίσθηση του αδιεξόδου.

ΔείτεΣοφία Βέμπο

Επιμέλεια-παρουσίαση: Νίκος Ασλανίδης
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Πέννυ Τομπρή
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Καπρινιώτης
Μοντάζ: Παναγιώτης Σκούρτης

13:00 Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΡΟΜΕΛ – Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην ΕΡΤ

Ωριαίο, ιστορικό ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής STUDIO B/ Y.N. PRODUCTIONS/ FRANCE TELEVISIONS, 2015.
Η Κορσική είναι ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή νησιά στη Γη και είναι γνωστή για την ομορφιά της, αλλά και για τις ιστορίες και τους θρύλους που τη διέπουν, και ειδικά έναν: τον θησαυρό του Ρόμελ. Αυτό το ντοκιμαντέρ θα αναζητήσει τον διάσημο θησαυρό του Ρόμελ, έναν θησαυρό που έχει φέρει πολλούς τυχοδιώκτες στην Κορσική προς αναζήτησή του. Μία πολύ ενδιαφέρουσα και διεξοδική έρευνα με σπουδαίες μαρτυρίες και ιστορικά γεγονότα θα ξεναγήσει τους θεατές στο όμορφο νησί της Κορσικής. Θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία του, τον πολιτισμό του και τα μαγευτικά του τοπία με μια γεύση μυστηρίου. Θα μάθουμε, όμως, την αλήθεια για τον κρυμμένο θησαυρό του Ρόμελ;

Σκηνοθεσία: Veronique Lhorme

20:00 «ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ» – Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην ΕΡΤ
Ωριαίο, ιστορικό ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής AN ARROW INTERNATIONAL MEDIA, SMITHSONIAN LTD NETWORKS, AND BBC PRODUCTION

Ο Γκόρντον Γουέλτσμαν ήταν από τους πρώτους αναλυτές κωδικών αποκρυπτογράφησης
στο Μπλέτσλεϊ Παρκ.
Χωρίς εκείνον, οι κώδικες της γερμανικής μηχανής Enigma μπορεί να μην είχαν αποκρυπτογραφηθεί και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος να είχε διαρκέσει δύο επιπλέον χρόνια. Η συνεισφορά του ήταν εξίσου σημαντική με του Άλαν Τούρινγκ και θα έπρεπε να είναι εξίσου διάσημος, αλλά ελάχιστοι έχουν ακούσει για εκείνον.
Ο Γουέλτσμαν βιομηχανοποίησε την κρυπτανάλυση και οι μυστικές υπηρεσίες Μεγάλης Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι οι διάδοχοί του. Πρωτοπόρησε στη χρήση της Ανάλυσης Κίνησης που αποτέλεσε ισχυρό εργαλείο στη διάρκεια του πολέμου, αν και η χρήση της στο Μπλέτσλεϊ Παρκ παραμένει απόρρητη.
Μετά τον πόλεμο ακολούθησε την επανάσταση των υπολογιστών στην Αμερική. Ο Ψυχρός Πόλεμος τού παρείχε άλλη μία ευκαιρία, τη δημιουργία ενός συστήματος επικοινωνιών κατά τη διεξαγωγή της μάχης που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.
Μετά από μια ολόκληρη ζωή στους εσωτερικούς κύκλους της Εθνικής Άμυνας, ο Γκόρντον Γουέλτσμαν θα εκδώσει τ’ απομνημονεύματά του το 1982 αποκαλύπτοντας μυστικά της δράσης του κατά τον πόλεμο. Η αντίδραση των αρχών ήταν ακαριαία, έχασε τη δουλειά του κι απειλήθηκε με τεράστια πρόστιμα και φυλάκιση.
Αυτή είναι η ιστορία του Γκόρντον Γουέλτσμαν, της ξεχασμένης ιδιοφυΐας του Μπλετσλεϊ Παρκ.

Σκηνοθεσία: Russell England

21:00 «ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΡΑΪΧ: ΜΙΑ ΑΝΙΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» – Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην ΕΡΤ

Ωριαίο, ιστορικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής PALLAS TÉLÉVISION, 2016.
Στη μέση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Καθολικοί ζητούσαν καθοδήγηση από τον Πάπα. Ο Χίτλερ είχε ήδη θέσει κρυφά σε εφαρμογή το σχέδιό του για να εξοντώσει τους Εβραίους της Ευρώπης. Κρυφά, δηλαδή, από τους περισσότερους – εκτός από τον Πάπα Πίο τον 12ο. Ο Πάπας παρέμεινε σιωπηλός, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος περίμενε κάποια βαρυσήμαντη χειρονομία ή κάποια λόγια που να καταδίκαζαν τις φρικαλεότητες του Χίτλερ.
Επέλεξε να παραμείνει σιωπηλός μπροστά στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους ναζί σε ολόκληρη την Ευρώπη, εγκλήματα που έλαβαν χώρα ακόμη και κάτω από τα παράθυρα του Πάπα, όπως η εκκαθάριση του εβραϊκού Γκέτο στη Ρώμη το 1943, για την οποία ο Πάπας δεν είχε επίσημη αντίδραση.
Με την πρώτη ματιά, ο Ναζισμός και ο Καθολικισμός είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι. Το Βατικανό μοιάζει να είναι ένας θεσμός υπεράνω πάσης υποψίας. Η Εκκλησία, ωστόσο, αντιμέτωπη με την άνοδο του ναζισμού, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την εξόντωση των Εβραίων, θα διαδραματίσει έναν διφορούμενο – και ενίοτε ανίερο – ρόλο. Αρκετοί άντρες της Εκκλησίας, ιερείς και επίσκοποι, ένθερμοι θαυμαστές του Χίτλερ, έγιναν ακόμα και συνένοχοι.

Σκηνοθεσία: Juliette Desbois

23:00 «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ» – Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην ΕΡΤ

Σειρά ντοκιμαντέρ ιστορικού περιεχομένου, έξι ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής 2019.
Μια σειρά ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τη φρίκη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα από τα μάτια της ναζιστικής Γερμανίας και του Αδόλφου Χίτλερ.
Μέσα από συνεντεύξεις ακαδημαϊκών ιστορικών από την Πολωνία, τη Λευκορωσία, τη Ρωσία, τη Γερμανία και την Ουκρανία, καθώς και μέσα από πλάνα αρχείου που δεν έχουν ξαναδεί το φως της δημοσιότητας, αντικρίζουμε την ωμή πραγματικότητα που έζησαν οι άνθρωποι τότε, στην προσπάθεια του Χίτλερ να επεκταθεί στην Ανατολή σκοτώνοντας εκατομμύρια πολίτες όλων αυτών των χωρών.

Eπεισόδιο 1οΠόλεμος Εξόντωσης (Vernichtsungskrieg)

«Είναι μια μάχη με σκοπό την εκμηδένιση» Αδόλφος Χίτλερ.
Ο Χίτλερ σκοπεύει να κάνει τη Γερμανία μεγάλη αυτοκρατορία, κινούμενος επεκτατικά προς τα ανατολικά και με στόχο να εξαφανίσει τους Μπολσεβίκους και τους Εβραίους. Αλλά, η εισβολή του στην Πολωνία φέρνει τον κόσμο αντιμέτωπο με έναν καταστροφικό και αιματηρό πόλεμο.

Σκηνοθεσία: Michael Cove, Mike Kenneally

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ